1. 10. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ukrajinskí novinári protestovali dnes pred parlamentom v Kyjeve proti návrhu zákona, ktorý bude podľa ich obáv zneužívaný na umlčiavanie médií. Žurnalisti držali v rukách prázdne plagáty na zdôraznenie svojich obáv z cenzúry.
Návrh zákona, podporovaný stranou riadenou prezidentom Viktorom Janukovyčom, žiada sprísnenie trestov za očierňovanie vrátane trestov odňatia slobody až na päť rokov. Medzinárodné organizácie dohliadajúce na dodržiavanie ľudských práv a slobôd kritizovali ukrajinské opatrenie ako pokus vlády umlčať nezávislú žurnalistiku.
Niekoľko vplyvných ukrajinských novín a magazínov už v posledných dňoch protestovalo vydaniami s prázdnou titulnou stránkou.
Na dnešnom zhromaždení sa zúčastnilo viac ako 100 novinárov. Zákonodarný zbor má rokovať o návrhu zákona na budúci týždeň a pôjde už o posledné čítanie, hoci autor znenia zákona sa ho pokúšal stiahnuť.

Copyright © TASR 2012



Iránska štátna tlačová agentúra Fars sa v nedeľu ospravedlnila za zverejnenie falošnej správy, ktorú prevzala z americkej humoristickej stránky Onion. Fars na svojom portáli v piatok s odvolaním na Onion uverejnila výsledky prieskumu americkej verejnej mienky, podľa ktorého by väčšina bežných Američanov radšej volila iránskeho prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda a dala tak prednosť pred úradujúcim šéfom Bieleho domu Barackom Obamom či iným politikom. V správe sa písalo aj o tom, že Američania oceňujú Ahmadínedžádov postoj vo veci národnej bezpečnosti i to, že si "nenechá homosexuálmi hovoriť do toho, ako riadiť krajinu". Šéfredaktor agentúry Fars, ktorého cituje britská stanica BBC, sa obhajoval tvrdením, že podľa neho politickí lídri sú v americkej verejnosti veľmi nepopulárni. Ako však uviedol, "našu chybu to neospravedlňuje, no myslím si, že väčšina Američanov by si vybrala kohokoľvek mimo svojho politického systému". Iránska agentúra správu po dvoch hodinách stiahla.
Podobná situácia sa už stala v roku 2004, keď čínska štátna televízia prevzala z americkej humoristickej stránky Onion správu o údajnej požiadavke amerických poslancov postaviť nový Kapitol, budovu amerického parlamentu, lebo inak z Washingtonu odídu. Bangladéšske médiá v roku 2009 zase zverejnili ich informácie o tom, že pristátie na Mesiaci bolo podvodom.

 ©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.