16. 1. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Bývalý riaditeľ STV Radim Hreha nie je podľa Mestského súdu v Prahe platným generálnym riaditeľom ČTK. Súd sa dnes vo svojom rozhodnutí stotožnil s predchádzajúcim rozhodnutím prvostupňového Obvodného súdu pre Prahu 1. Bývalý mediálny manažér sa už cez tri roky domáha funkcie generálneho riaditeľa národnej tlačovej agentúry, do ktorej bol zvolený Radou ČTK v lete 2009. Odvolací súd mal určiť, kto je platným šéfom agentúry.
 

Monacký princ Albert II. prijal ospravedlnenie a odškodné od britských novín Sunday Times za článok, v ktorom sa tvrdilo, že Albertova manželka princezná Charlene nebola ochotná vydať sa zaňho. Správu priniesla tlačová agentúra AP.
Princ podal žalobu za urážku na cti po zverejnení článku, ktorý vyšiel v júli 2011. Podľa dnešných slov jeho právnika Marka Thomsona článok tvrdil, že Charlene súhlasila s fingovaným manželstvom výmenou za peniaze, a že Albert jej zobral pas, aby jej zabránil ujsť z Monaka.
Princov právnik ďalej uviedol, že zverejnenie článku, dva dni po svadbe manželov, oboch rozrušilo a strápnilo.
Ako dnes Thomson informoval, noviny priznali, že obvinenia sú nepravdivé.
Právnik dodal, že noviny sa manželom ospravedlnili a potvrdili, že im zaplatia odškodné aj právne poplatky.
Právny zástupca britských novín Rupert Earle sa ospravedlnil za spôsobenú ujmu a ťažkosti.



Česká komerčná TV Nova pripravuje v súvislosti s blížiacimi sa 19. narodeninami spustenie ďalšieho bezplatného kanála, ktorý bude dostupný v digitálnej kvalite. Informoval o tom dnes v Prahe generálny riaditeľ skupiny Nova Jan Andruško.
Spomínané výročie oslávi TV Nova 4. februára 2013.
Zámery TV Nova majú zatiaľ ešte jednu administratívnu prekážku, a to udelenie vysielacej licencie, ako to pre iDNES.cz potvrdila predsedníčka českej Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie Kateřina Kalistová.
Nova, respektíve samotný držiteľ licencie - spoločnosť CET 21 - požiadala o udelenie vysielacej licencie na sklonku roka 2012. Ak prevádzkovateľ splní všetky podmienky vyplývajúce zo zákona, rada nebude mať dôvod licenciu neudeliť, pripomenula Kalistová. Najbližšie zasadanie ňou riadeného grémia sa uskutoční v utorok 22. januára 2013.
Iba nedávno spustila TV Nova nové kanály Fanda, určený hlavne pre mužské publikum a Smíchov, venovaný zábave. Do jej portfólia patria však aj filmový kanál Nova Cinema, či Nova Sport (niekdajšia Galaxie), ako aj česká mutácia hudobnej stanice MTV. Teraz sa chystá obohatiť túto ponuku o ďalší kanál, ktorého názov však dnes Andruško neprezradil.
Na 3. februára 2013 pripravuje TV Nova po prvý raz v histórii Deň otvorených dverí, ktorý je napríklad v slovenskej TV Markíza už tradičnou udalosťou.

Copyright © TASR 2012



Na ôsmu sériu populárneho kriminálneho seriálu Dexter (2006) sa môžu fanúšikovia tešiť už v lete. Na rozdiel od predošlých sérií, ktoré štartovali v septembri alebo októbri, televízia Showtime odvysiela prvú epizódu osmičky už 30. júna. Fanúšikovia momentálne špekulujú o tom, či bude pripravovaná séria naozaj posledná, ako v lete potvrdila výkonná producentka seriálu Sara Colleton. "Už sme to vymysleli a vieme, ako sa to skončí. Budúci rok bude určite Dexterov posledný. Stopercentne," uviedla vtedy. Prezident televízie Showtime David Nevins je však vo svojich vyjadreniach zdržanlivý. "Dnes neposkytnem žiadne oznámenie o tom, kedy Dexter skončí. Prezradím to ešte predtým, ako ho začneme vysielať," vyhlásil a dodal, že pre Showtime je Dexter tým, čo Batman pre Warner Bros a preto sa chce o neho "postarať".
Hlavnú postavu seriálu, Dextera Morgana, stvárňuje Michael C. Hall. Pracuje pre miamskú políciu a špecializuje sa na analýzu krvných vzoriek, no zároveň je sériovým vrahom. Zabíja však len tých, ktorí si to podľa neho zaslúžia. Je presvedčený, že nemá žiadne emócie, a neustále pracuje na tom, aby sa správal normálne a okoliu nepripadal podozrivý. Prvá séria bola založená na románe Jeffa Lindsayho Darkly Dreaming Dexter (2004, v českom preklade Drasticky děsivý Dexter), ostatné tvorili nezávisle od spisovateľových kníh. Dexter si vyslúžil aj uznanie kritikov, pričom Michael C. Hall za svoj výkon získal Zlatý glóbus či Screen Actors Guild Award.


©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.