21. 2. 2013

MK SR a RTVS NEWS

MK SR a RTVS NEWS

 

 

Minister kultúry Marek Maďarič očakáva iniciatívu ohľadom vyriešenia nových priestorov Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) zo strany verejnoprávneho vysielateľa. Vypracovaný koncept by mal obsahovať nielen to, kam by sa médium presťahovalo, ale aj čo s jeho súčasnými budovami a realistickou možnosťou financovania celého projektu vrátane komplexnej infraštruktúry.
"Na takúto iniciatívu je schopné reagovať aj ministerstvo kultúry a spoločnými silami by sa na tom mohlo začať pracovať," priblížil v rozhovore pre TASR. Nepredpokladá však, že vzhľadom na finančné možnosti to bude otázkou budúceho roka.
Odmieta ale spôsob, s akým prišla bývalá generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková, ktorá zverejnila výzvu na verejnú obchodnú súťaž na prenájom priestorov pre mediálny komplex. Maďaričovi sa nepáčilo, že sa tak stalo utajeným spôsobom bez informovania Rady RTVS, ale aj to, že sa obstarávanie robilo iba na budovu bez technického a technologického vybavenia.
Keďže výšková budova televízie v Mlynskej doline je v dlhodobo zlom technickom stave, vedenie RTVS informovalo ministra o svojom zámere zrekonštruovať vedľa stojace zdravotné stredisko a presťahovať do neho pracovníkov z výškovej budovy.
Ako Maďarič zopakoval, v prípade návrhu trvalého riešenia musí prísť základný impulz zo strany verejnoprávneho média. O vybudovaní mediálneho komplexu na Landererovej ulici sa už neuvažuje, keďže ministerstvo daný pozemok aj s budovami eviduje ako prebytočný majetok a plánuje ho predať.
Dodal, že realizácia tohto projektu bude závisieť aj od financovania samotnej RTVS. Teda, či sa podarí jej vysielaním natoľko získať priazeň divákov, aby sa výška úhrad za poskytovanie služieb verejnosti mierne zvýšila a zaviedol sa valorizačný mechanizmus. Minister upozornil, že v porovnaní s inými európskymi štátmi, ale aj s potrebami RTVS, sú tieto poplatky veľmi nízke.


Copyright © TASR 2013