14. 4. 2013

Hory a mesto

Hory a mesto


Na festivale Hory a mesto získali ocenenia tri slovenské filmy režisérov Rastislava Hatiara, Martina Jurzu a Patrika Paulínyiho. "Z pohľadu dramaturgie festival prináša najlepšie filmy z vancouverského festivalu (Vancouver International Mountain Film Festival) a zároveň dáva priestor najnovším slovenským filmom, ktoré sú im rovnocennými partnermi. Potvrdilo to aj rozhodnutie poroty, že boli ocenené až tri slovenské filmy," povedal programový riaditeľ festivalu Alan Formánek.
Film režiséra Rastislava Hatiara Zabijácka krása premietaný v kategórii Vzduch, zaujal porotu najviac. Snímka je o paraglajdingovom lietaní nad Himalájami s cieľom doletieť do základného tábora K2, druhej najvyššej hory sveta. Hatiar zachytil dvoch špičkových paraglajdistov, ktorým sa podarilo to, čo ešte nik pred nimi nedokázal.
Cenu Literárneho fondu získal film režiséra Martina Jurzu Mercúň – filmový portrét Pavla Ballu, o človeku, ktorý sa dlhé roky venuje pozorovaniu a sčítavaniu svišťov v Tatrách.
Cenu adidas Terrex získal začínajúci filmár Patrik Paulíny a jeho film s názvom Nad nami. Filmár priniesol príbeh o dopravnom pilotovi, ktorý sa venuje lyžovaniu a iným adrenalínovým športom.
Cenu Grand Prix za najlepší film získal americký dokument Naháňanie ľadu režiséra Jeffa Orlowského. Ide o príbeh muža, ktorý zbieral nespochybniteľné dôkazy o tom, ako sa mení naša planéta.
Festival Hory a mesto je filmovou prehliadkou, ktorá tento rok ponúkla viac ako 50 filmov. Po skončení v Bratislave sa vybraný program festivalu ďalej uvedie v Česku, v Maďarsku a v Poľsku. Aktuálny 14. ročník sa začal v stredu 10. apríla a končí sa dnes.

Copyright © TASR 2013