16. 4. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Od nedele má po trojročnej prestávke opäť kanceláriu vo Viedni ruská tlačová agentúra RIA Novosti.
Dlhodobým strategickým cieľom subjektu je podľa slov jej šéfa Andreja Zolotova etablovať v metropole alpskej republiky spravodajskú centrálu pre juhovýchodnú Európu.
RIA Novosti však otvorením kancelárie vo Viedni sleduje aj intenzívnejší monitoring diania v medzinárodných organizáciách so sídlom v rakúskej metropole i v samotnej Rakúskej republike.


Copyright © TASR 2013



Seriál Sherlock (2010) má za sebou nakrúcanie prvej epizódy tretej série. Časť s názvom The Empty Hearse, ktorá by mala fanúšikom a fanúšičkám odhaliť, ako sa Sherlockovi podarilo prežiť hrozivý pád zo záveru druhej sezóny, začali nakrúcať 18. marca a po štyroch týždňoch padla posledná klapka. O scenár očakávaného pokračovania moderného seriálového spracovania príbehov legendárneho detektíva Sherlocka Holmesa sa postaral Mark Gatiss a réžiu mal na starosti Jeremy Lovering. Ako uvádza webstránka www.sherlockology.com, v prípade, že nebude potrebné niečo dodatočne donakrúcať, čaká The Empty Hearse už len postprodukcia.
Počas uplynulého mesiaca sa tvorcovia a účinkujúci vrátili točiť do Cardiffu, Newportu a Bristolu, kde už pracovali na oboch predchádzajúcich sezónach. Dva dni tiež nakrúcali Cheltenhame, ktorý navštívili po prvý raz. Natáčanie vyvrcholilo šiestimi dňami v Londýne, kde okrem iného vznikali zábery pri ikonických vstupných dverách na Baker Street 221B.
Práca na tretej sezóne úspešného seriálu pokračuje druhou epizódou s názvom The Sign of Three. Herci a herečky už majú za sebou prvé čítanie scenára, o ktorý sa postaral Stephen Thompson, a nakrúcanie by sa malo začať už čoskoro. Réžie sa v tomto prípade chopí Colm McCarthy. Štyridsaťročný rodák zo škótskeho Edinburghu má za sebou prácu na viacerých známych britských seriáloch ako Prefíkaná banda (2004), Murphy's Law (2003), Tudorovci: Sex, moc a intrigy (2007 - 2010), MI5 (2002) alebo Pán času (2005), pre ktorý natočil prvú tohtoročnú epizódu The Bells of Saint John. Meno režiséra tretej časti, ktorej scenár napísal Steven Moffat, zatiaľ nezverejnili.
Seriál Sherlock, ktorého tvorcami sú Mark Gatiss a Steven Moffat, preniesol hrdinu kníh Sira Arthura Conana Doylea z prelomu 19. a 20. storočia do súčasnosti. Sherlocka a Johna Watsona v ňom stvárňujú Benedict Cumberbatch a Martin Freeman. Druhá sezóna sa skončila epizódou Reichenbašský pád (The Reichenbach Fall) inšpirovanou poviedkou Posledný problém z roku 1893, v ktorej nechal Doyle pôvodne Sherlocka zahynúť spolu s jeho úhlavným nepriateľom, profesorom Moriartym. Názov epizódy je slovnou hračkou, keďže dvojica v Doyleovej poviedke bojovala práve pri Reichenbašských vodopádoch (v angličtine Reichenbach Falls), kam obaja spadli. Nakoniec to však nebol posledný príbeh obľúbeného detektíva, pretože spisovateľ na naliehanie čitateľov svojho hrdinu oživil.
Dátum premiéry tretej sezóny zatiaľ tvorcovia neoznámili, no očakáva sa, že ju začnú vysielať na jeseň tohto roka. Predstaviteľ titulnej postavy Benedict Cumberbatch zas prezradil, že Sherlock bude mať aj štvrtú sériu.
Informácie pochádzajú z webstránky www.sherlockology.com a archívu agentúry SITA.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané