15. 1. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Splnomocnenkyňa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre médiá Dunja Mijatovičová privítala dnes pokrok, ktorý sa dosiahol pri vyšetrovaní vraždy renomovaného srbského publicistu Slavka Čuruviju z roku 1999, informuje tlačová agentúra APA.
      To sú dobré správy. Po zločinoch spáchaných na novinároch nesmú páchatelia zostať bez trestu, vyplynulo z Mijatovičovej reakcie.
      Srbské novinárske zväzové organizácie UNS a NUNS takisto privítali zadržanie dvoch podozrivých z hrdelného zločinu spred takmer 15 rokov. Súčasne vyjadrili nádej, že na zodpovednosť budú povolaní aj objednávatelia zločinu, čo by malo podľa NUNS pre budúcnosť demokracie v Srbsku rozhodujúci význam.
      Čuruviju zastrelili v roku 1999 pred jeho bydliskom v centre Belehradu.
      V súvislosti so zločinom zadržali dvoch niekdajších vedúcich predstaviteľov srbskej štátnej bezpečnosti. Mená oboch, Ratka Romiča (51) i Milana Radonjiča (54), sa v súvislosti s touto vraždou vynorili už opakovane aj v minulosti. O objednávateľoch tohto zločinu sa v balkánskej krajine špekuluje takisto veľmi dlho, v tejto spojitosti sa spomínali aj mená Slobodana Miloševiča a jeho manželky Miry Markovičovej. Medzičasom médiá dospeli k záveru, že to bola práve niekdajšia prvá dáma krajiny, ktorá stála za vražedným atentátom.


Copyright © TASR 2013