12. 1. 2014

Stav Fígeľa ?

Stav Fígeľa ?


Účasť v dnešnej relácii RTVS O 5 minút 12 predseda KDH Ján Figeľ odmietol kvôli téme a spôsobu obsadenia. Pre TASR to konštatoval hovorca hnutia Matej Kováč.
      "Kým predseda Smeru, premiér a zároveň kandidát na prezidenta Robert Fico diskutuje sám, bez oponenta v sobotňajšej (11.1.) relácii RTVS Sobotné dialógy o problémoch Slovenska a svojej ponuke riešiť ich, tak v nedeľnej relácii pozvaní hostia majú jednostranne diskutovať o stave pravice, teda o svojich vzťahoch a zámeroch," vysvetlil Figeľ.
      Dodal, že je mu ľúto, ak verejnoprávna televízia "naskočila na rétoriku Roberta Fica o neschopnosti slovenskej pravice a dramaturgiou svojich relácií sa snaží posilňovať tento obraz u svojich divákov a poslucháčov". "KDH a ja osobne túto hru Smeru a RTVS odmietame," zdôraznil predseda KDH s tým, že problémom Slovenska nie je pravica, ale "nezodpovedná politika, ktorej výsledkom je vysoká nezamestnanosť, rastúca miera korupcie, rekordné zadlžovanie Slovenska, zlý stav justície či podnikateľského prostredia". "Za tento stav je výrazne zodpovedný práve Robert Fico a rozhodnutia jeho dvoch vlád," uzavrel Ján Figeľ.
      Proti účasti premiéra a zároveň prezidentského kandidáta Smeru-SD Roberta Fica v Sobotných dialógoch RTVS protestoval 11. januára aj prezidentský kandidát KDH, Mosta-Híd a SDKÚ-DS Pavol Hrušovský a predseda SaS Richard Sulík.
      "Vyzývam Roberta Fica na férovú kampaň. Od ohlásenia kandidatúry sa nemôže tváriť len ako premiér a zneužívať verejnoprávne médiá na vlastnú kampaň," vyhlásil Hrušovský. "Sólo relácie Roberta Fica, akej sme boli svedkami v RTVS, sú v kampani neprípustné, ak rovnaký priestor nedostanú aj ďalší kandidáti," zdôraznil pravicový prezidentský kandidát.
      "Tieto Sobotné dialógy Slovenského rozhlasu považujeme za porušenie zásad verejnoprávnosti. Predseda vlády Robert Fico sa rozhodol dobrovoľne kandidovať za prezidenta Slovenskej republiky, a preto ho treba z hľadiska relácií v RTVS považovať v prvom rade za prezidentského kandidáta. Je preto hrubým porušením pravidiel fair play, aby vystupoval v relácií sám, ako sa to stalo aktuálne v Slovenskom rozhlase. O žiadne dialógy nešlo, ale o Ficov monológ," vyhlásil predseda SaS Richard Sulík.
      "RTVS sa nebude zapájať do politického súboja jednotlivých kandidátov," reagovala na tieto výhrady 11. januára slovami svojho hovorcu Juraja Kadáša RTVS.
      Do boja o Prezidentský palác sa prihlásilo dovedna 15 kandidátov. Ich kandidatúry sa preverujú. Ak splnia všetky podmienky, bude mať Slovensko podľa hovorcu predsedu Národnej rady (NR) SR Pavla Chovanca rekordný počet prezidentských kandidátov.
      Oficiálnymi prezidentskými kandidátmi sú nateraz premiér Robert Fico (Smer-SD), filantrop Andrej Kiska, expredseda KDH Ján Čarnogurský, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), poslanec NR SR za SaS Peter Osuský, Jozef Behýl a expolitik Milan Kňažko.
      Kandidatúru s petičnými hárkami podali aj nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, nominant SMK Gyula Bárdos, Milan Melník, kardiológ Viliam Fischer, Stanislav Martinčko, kandidát KSS Ján Jurišta, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a poslankyňa NR SR Helena Mezenská z OĽaNO.
      Voľba prezidenta SR je priama a dvojkolová. Prvé kolo sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca. Pokiaľ v ňom ani jeden kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu. Skladať ho bude 15. júna, kedy sa skončí funkčné obdobie súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi.


Copyright © TASR 2013