30. 6. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Bývalého tlačového tajomníka britského premiéra Davida Camerona čaká opakovaný súdny proces pre obvinenia zo schvaľovania nelegálnych platieb, ktoré sú súčasťou rozsiahlej kauzy okolo odpočúvania telefónov.
Andyho Coulsona, niekdajšieho šéfredaktora bulvárneho týždenníka News of the World, uznala minulý týždeň súdna porota vinným zo spolupáchateľstva pri nelegálnom prenikaní do telefónov a hlasových schránok s cieľom získať exkluzívne informácie pre správy o politikoch, celebritách i obetiach zločinov.
Členovia poroty však nedospeli k dohode v tom, či je Coulson vinným zo schválenia nelegálnych platieb, ktoré mali dostať istí príslušníci polície výmenou za poskytnutie telefónnych zoznamov britskej kráľovskej rodiny.
V opakovanom procese bude Coulson čeliť obvineniam spoločne s bývalým dopisovateľom News of the World Clivom Goodmanom, ktorý sa špecializoval na problematiku kráľovskej rodiny.
Na základe minulotýždňového usvedčenia zo spolupáchateľstva hrozia Coulsonovi a ďalším spoluobvineným až dva roky väzenia. Vynesenie rozsudku sa očakáva v piatok.
Andy Coulson (46) začal pracovať ako vedúci komunikačného oddelenia vtedy ešte opozičnej Cameronovej Konzervatívnej strany v roku 2007. Po Cameronovom nástupe do úradu premiéra v máji 2010 sa stal šéfom jeho tlačového tímu na Downing Street. Zo svojho postu Coulson odišiel v januári 2011 v súvislosti so škandálom okolo odpočúvania. Od začiatku sa však bránil tvrdením, že o nelegálnom prenikaní do telefónov nič nevedel.

Copyright © TASR 2014


Britský seriál Sherlock (2010) sa možno dočká vianočného špeciálu, pričom na televízne obrazovky by sa mohol dostať najskôr koncom budúceho roka. Pre denník The Telegraph to uviedol predstaviteľ Johna Watsona, herec Martin Freeman. Zástupcovia BBC sú však vo vyjadreniach opatrní a informácie týkajúce sa tohto televízneho projektu zatiaľ držia v tajnosti.
Seriál Sherlock, ktorého tvorcami sú Mark Gatiss a Steven Moffat, preniesol hrdinu kníh Sira Arthura Conana Doyla, detektíva Sherlocka Holmesa, z prelomu 19. a 20. storočia do súčasnosti. Tretiu sériu vysielala televízia BBC po dvoch rokoch čakania v januári tohto roka. Dátum premiéry štvrtej série zatiaľ nie je známy, na televízne obrazovky by sa však mohla dostať v roku 2016. Nakrúcanie spomaľuje predovšetkým pracovná zaneprázdnenosť oboch predstaviteľov hlavných úloh. Tvorcovia Sherlocka však fanúšikov ubezpečili, že ju uvedú tak rýchlo, ako to bude možné.
V ďalších častiach seriálu by sa mala okrem Martina Freemana a Benedicta Cumberbatcha opäť objaviť aj Freemanova životná partnerka, anglická herečka Amanda Abbington, ktorá v ňom stvárňuje Watsonovu lásku Mary Morstan. "Aj keď sa príliš nepridŕžame originálneho príbehu, vo všeobecnosti sa snažíme ísť podľa Conana Doyla. Watson sa ožení a potom Mary zomrie, takže v určitom bode pravdepodobne príde o život," vyjadril sa 42-ročný Freeman.
Martin Freeman sa okrem účinkovania v spomínanom seriáli Sherlock objavil aj vo filmoch Láska nebeská (2003), Súmrak mŕtvych (2004), Stopárov sprievodca po Galaxii (2005), Krádeže a vlámania (2006), Jednotka príliš rýchleho nasadenia (2007), Neriadená strela (2010) či Hobit: Neočakávaná cesta (2012) a Hobit: Smaugova pustatina (2013). Úlohu Bilba Bublíka si zopakuje aj v záverečnej časti trilógie s názvom Hobit: Bitka piatich armád, ktorú plánujú do slovenských kín uviesť 11. decembra.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.




Sabina Slonkova na vlastnú žiadosť odchádza z pozície šéfredaktorky MF DNES. Do čela najčítanejšieho seriózneho denníka nastúpila tento rok v januári po odchode Roberta Čásenského. Denník spadá pod mediálnu skupinu MAFRA, ktorú vlani v júni kúpil šéf hnutia ÁNO a minister financií Andrej Babiš skrze svoj ​​holding Agrofert.
Novým šéfredaktorom MF DNES bude menovaný doterajší šéfredaktor časopisu TÝŽDEŇ Jaroslav Plesl.

Zdroj : MF