19. 3. 2015

MEDIA NEWS

Veľká väčšina amerických senátorov vyzvala ministra zahraničných vecí USA Johna Kerryho, aby sa zasadil za väčšiu slobodu tlače v Turecku.
"Snaha tureckej vlády trestať a cenzurovať turecké médiá je pre Spojené štáty dôvodom na veľké znepokojenie," cituje z dnes zverejneného listu agentúra DPA. "Také rozsiahle snahy tureckej vlády cenzurovať médiá sú urážkou základných princípov demokracie, slobodnej spoločnosti, voľného trhu, právneho poriadku a rovnosti príležitostí."
Pod apel sa podpísalo 74 zo 100 senátorov. Kerryho naliehavo žiadajú, aby o tejto záležitosti hovoril s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.
Na indexe slobody tlače organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) sa Turecko nachádza na 154. zo 180 miest. Politické vedenie krajiny obvinenia z cenzúry opakovanie popiera a vyprosuje si akékoľvek zasahovanie do vnútorných záležitostí. Erdogan koncom minulého roka vyhlásil: "Na svete neexistuje miesto, kde by boli médiá také slobodné ako v Turecku."

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.