17. 3. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Predstavitelia British Broadcasting Corporation (BBC) spustili interné vyšetrovanie suspendácie moderátora obľúbenej motoristickej relácie Top Gear Jeremyho Clarksona. Päťdesiatštyriročného rodáka z anglického Doncasteru suspendovali na neurčito minulý týždeň po tom, ako údajne udrel Oisina Tymona, jedného z producentov programu. Dôvodom malo byť, že Tymon nezabezpečil moderátorovi teplé jedlo po niekoľkých dňoch nakrúcania v grófstve North Yorkshire.
Vyšetrovanie povedie riaditeľ BBC Scotland Ken McQuarrie, pričom BBC zatiaľ neinformovala, kedy oznámi jeho závery. Vedenie spoločnosti okrem suspendácie Clarksona pozastavilo aj vysielanie programu Top Gear, ktorého fanúšikovia následne spustili online petíciu, prostredníctvom ktorej žiadajú Clarksonov návrat. Podpísalo ju už viac než 900-tisíc ľudí. Spomínaný Tymon zatiaľ nepodal na Clarksona oficiálnu sťažnosť, najal si však právnika, ktorý vyhlásil, že jeho klient chce najprv počkať na výsledky vyšetrovania, pričom dovtedy sa k incidentu nebude vyjadrovať.
Jeremy Clarkson je televízny moderátor a spisovateľ, ktorý sa preslávil práve vďaka programu Top Gear. V ňom pôsobil najprv v rokoch 1988 až 2000 a potom od roku 2002 v novom formáte. Momentálne ho spolu s ním moderujú aj James May a Richard Hammond. Uvádzal tiež prvú sezónu programu Robot Wars, viacero iných motoristických relácií a v rokoch 1998 až 2000 mal vlastnú talkšou s názvom Clarkson. Je autorom štrnástich kníh.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

O zablokovanie obsahu na sociálnej sieti Facebook v druhej polovici roka 2014 najčastejšie žiadali Turecko a India, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na štatistiku spoločnosti Facebook.
"Naďalej vidíme celkový nárast počtu žiadostí od vlád, ktoré sa týkajú obmedzenia údajov a obsahu," uviedla spoločnosť Facebook na svojom blogu.
Celkový počet žiadostí o cenzurovanie obsahu, ktorý mal porušiť zákony v danej krajine, vzrástol v porovnaní s predchádzajúcim polrokom o 11 percent, teda na 9707 prípadov obmedzenia obsahu. V prvom polroku vlaňajška zaznamenala spoločnosť Facebook 8774 takýchto žiadostí.
Facebook pritom v štatistike poznamenal, že takmer všetky požiadavky prišli z Indie a Turecka. Zo všetkých žiadostí pritom sociálna sieť vyhovela Turecku v 3600 prípadoch, Indii vo vyše 5830 prípadoch zverejneného obsahu.
Rusko podľa štatistiky Facebooku žiadalo o odstránenie 55 položiek obsahu, ktoré údajne neboli v súlade so zákonmi, podporovali "extrémistické aktivity, nepotrestané masové nepokoje/pochody a... porušujú celistvosť Ruskej federácie".
Zatiaľ čo sa žiadosti o zmazanie dát z účtov na Facebooku zo strany Indie zvýšili, Spojené štáty a Nemecko kontaktovali túto sociálnu sieť s podobným zámerom menej často.

Copyright © TASR 2015