8. 4. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Militantná organizácia Islamský štát (IŠ) začala v utorok s vysielaním rozhlasových správ v angličtine, pričom vysielanie ešte pred spustením propagovala pomocou sociálnej siete Twitter. Rozhlasová stanica al-Bajan ním obohatila svoju ponuku spravodajských súhrnov, ktoré doteraz sprostredkovala poslucháčom v arabčine a ruštine. Prvé vysielanie IŠ v angličtine poskytlo prehľad o aktivitách militantov v Iraku, Sýrii a Líbyi. Informovalo o širokej škále tém vrátane údajnej smrti veliteľa IŠ v utečeneckom tábore Jarmúk pri Damasku, samovražedných atentátoch v irackom meste Kirkúk či mínometných útokoch na milície v meste Syrta v Líbyi.
Militanti z IŠ aktuálne zaberajú približne tretinu územia Sýrie a Iraku a sú čoraz aktívnejší aj v Líbyi. Organizácia v angličtine vydáva aj mesačník Dabík, ktorý je plný náboženských lekcií a tiež správ o jej aktivitách.



Americký rapper a producent Kanye West uzavrel mimosúdnu dohodu s fotografom Danielom Ramosom, ktorý ho zažaloval za napadnutie. To, či Ramos dostal od 37-ročného rodáka z Atlanty finančné odškodnenie, nie je známe, no jednou z podmienok dohody bolo, že sa mu rapper osobne ospravedlní. Oboch mužov krátko na to odfotografovali, ako si podávajú ruky. Súdny proces v tomto prípade sa mal začať 14. apríla, no Ramos a jeho právnička Gloria Allred po uzatvorení dohody žalobu stiahli.
West a Ramos sa dostali do potýčky 19. júla 2013 na letisku v Los Angeles, keď rapper prechádzal okolo skupiny fotografov, zrazu sa obrátil na jedného z nich a povedal: "Vy sa ma snažíte dostať do problémov, aby som na vás vybehol a musel vám zaplatiť 250-tisíc dolárov." Následne napadol Ramosa, ktorého museli ošetriť v nemocnici. Westa obžalovali z napadnutia a pokusu o krádež, druhé menované obvinenie však neskôr stiahli. Rapper na súde nepoprel, že sa skutok stal, no svoju vinu nepriznal. Vlani v marci mu súd udelil dvojročnú podmienku a taktiež mu nariadil absolvovať 250 hodín verejnoprospešných prác, 24 sedení s terapeutom na zvládanie hnevu a zaplatiť fotografovi škodu na jeho fotoaparáte. Ramos však aj napriek tomuto verdiktu podal na Westa aj občiansku žalobu.
Kanye West odštartoval hudobnú kariéru v roku 1996, keď ako producent spolupracoval s rapperom Gravom. Známym sa však stal v roku 2001, keď sa podieľal na albume The Blueprint od Jay Z. Debutový štúdiový album The College Dropout vydal v roku 2004. Nasledovali nahrávky Late Registration (2005), Graduation (2007), 808s & Heartbreak (2008), My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010) a Yeezus (2013). So spomínaným Jay Z okrem toho nahral album Watch The Throne (2011). Medzi najväčšie hity 21-násobného držiteľa Grammy patria skladby Jesus Walks, Gold Digger (feat. Jamie Foxx), Diamonds From Sierra Leone, Stronger, Love Lockdown, Heartless alebo All Of The Lights (feat. Rihanna). V súčasnosti pripravuje siedmu sólovku So Help Me God.


 
Rada Európy (RE) spustila na podporu slobody slova, podporu ochrany žurnalistiky a bezpečnosti novinárov internetovú platformu. Ako agentúru SITA informoval tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí, internetová platforma http://www.coe.int/web/media-freedom vznikla na základe Memoranda o porozumení, ktoré 4. decembra 2014 v Paríži podpísali zástupcovia Rady Európy a partnerských združení novinárov, medzi ktorými sú Medzinárodná federácia novinárov, Asociácia európskych novinárov, Reportéri bez hraníc a organizácia Článok 19.
Cieľom platformy je vytvoriť priestor na poskytovanie a zverejňovanie informácií o vážnych porušeniach práv novinárov a tiež porušeniach slobody médií a prejavu, ktoré sú garantované článkom 10 Európskeho dohovoru o ľudských právach. Partnerské združenia novinárov na stránke dokumentujú prípady násilia proti novinárom a upozorňujú na obavy v súvislosti so slobodou médií, pričom zo strany partnerských organizácií nie je prípustné zverejňovať akékoľvek názory, hodnotenia, posudky alebo právne analýzy. Informácie slúžia ako základ pre aktivity Rady Európy, ale aj na dialóg s dotknutými členskými krajinami o návrhoch, ktoré sú potrebné pre vytvorenie ochrany novinárov. Na stránke budú tiež informovať o krokoch dotknutého členského štátu smerujúcich k náprave, ktoré urobil v súvislosti s porušením týchto práv, ale budú aj uverejňovať návrhy opatrení orgánov RE. Rada Európy poskytuje technickú podporu, informácie poskytujú a za ich obsah zodpovedajú partnerské združenia novinárov.
Ako sa pre agentúru SITA vyjadril predseda Správnej rady Medzinárodného tlačového inštitútu (IPI) Slovensko Pavol Múdry, každý, komu záleží na slobode médií, víta takéto iniciatívy. "Vítame, že Rada Európy sa začína zaoberať tak vážnym problémom ako je sloboda médií. Najmä v súčasnej kríze v mnohých regiónoch novinárov treba ochraňovať," povedal Múdry.
RE spustila internetovú platformu 2. apríla. Na stránke je zatiaľ publikovaných 42 prípadov porušenia práv a slobody novinárov a médií. Medzi krajinami, v ktorých sa to týka, sú Turecko, Azerbajdžan, Rusko, Ukrajina, ale aj Francúzsko, Španielsko či Dánsko.
©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je
výslovne zakázané.


Biely dom v noci na dnes oznámil, že reportáž americkej televízie CNN o útoky ruských hackerov na citlivé časti počítačového systému Bieleho domu sa týkala incidentu odhaleného minulý rok. Biely dom odmietol zverejniť, kto bol za narušenie systému zodpovedný. Informovala o tom agentúra Reuters.
      "Táto reportáž sa nevzťahuje k novej udalosti - špekuluje o prisudzovaní znepokojivej aktivity na neutajenej ... sieti, ktorú Biely dom zverejnil minulý rok," povedal hovorca Mark Stroh.
      "Akákoľvek podobná aktivita je niečo, čo berieme veľmi vážne. V tomto, ako sme sa v tom čase vyjadrili, sme okamžite prijali opatrenia na vyhodnotenie a zmiernenie aktivity," dodal Stroh vo svojom vyhlásení.


Na súde v tureckom Diyarbakire sa dnes začal proces s holandskou novinárkou, ktorá je obvinená z propagovania teroristickej organizácie. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International označila toto obvinenie za ničím nepodložené a žiadala proces zrušiť.
      Rovnakého názoru bol dnes aj prokurátor, ktorý sa vyslovil za zrušenie obvinenia a prepustenie novinárky Frederike Geerdinkovej. Ako upozornila agentúra Reuters, ide o iného prokurátora, ako toho, ktorý vyšetrovanie Geerdinkovej pred časom nariadil.
      Vynesenie rozsudku sa predpokladá na budúci pondelok. Geerdinková očakáva, že súd zamietne obžalobu a prepustí ju na slobodu.
      V prípade, že by novinárku súd uznal za vinnú, za podporu Strany kurdských pracujúcich (PKK) by jej hrozilo päť rokov väzenia.
      Geerdinková v tejto súvislosti upozornila, že jej proces je prvým od 90. rokov, keď pred turecký súd musel predstúpiť zahraničný novinár. Uviedla, že ju šokoval postup tureckej protiteroristickej jednotky, ktorá v januári podnikla záťah a prehliadku v jej dome.
      V článku, ktorý napísala pred súdnym procesom, uviedla, že je odhodlaná brániť sa.
      "Stojím si za svojou prácou," napísala a odmietla obvinenia zo šírenia propagandy PKK. Pre turecké nezávislé médiá totiž písala stĺpčeky o kurdskej otázke. "Nebola v nich žiadna propaganda. Sú to analýzy a postrehy o tom, čo sa tu (v Turecku) deje," povedala s tým, že "to je žurnalistika, nie propaganda".
      PKK je v Turecku zakázaná a v EÚ je zaradená na zoznam teroristických organizácií.
 
Copyright © TASR 2015