7. 4. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS. Lampa sa vracia

SLOVAK MEDIA NEWS
Lampa sa vracia

Diskusná relácia Pod lampou je definitívne obnovená, píše o tom v týždenníku .týždeň Štefan Hríb. Koncom mesiaca sa má relácia objaviť na webe .týždňa, rokuje sa o jej zaradení do vysielania regionálnych televízií a v pláne je i hosťovanie relácie po Slovensku. "Pochopili sme, že ak chceme robiť Lampu, nesmieme byť závislí od techniky a štúdií televízií. Spočítali sme minimálne náklady na kamery, svetlá, zvuk, réžiu a vhodný priestor a vyšla nám suma 30-tisíc eur," konštatuje moderátor relácie a zakladateľ časopisu .týždeň v článku 'Pod lampou je definitívne obnovené' zverejnenom v aktuálnom 15. vydaní týždenníka. Reláciu prestal verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska vysielať od januára tohto roka.
Zdroje na obnovenie relácie, vybudovanie jej technického zázemia získali tvorcovia vo verejnej zbierke. V nedávnych dňoch začali nakupovať techniku a pripravovať vlastné štúdio. Obnovenú reláciu Pod lampou začnú uverejňovať koncom apríla každý štvrtok o 16:00 na webstránke časopisu .týždeň. "Vieme už aj prvé témy a ich dátumy. V januári natočenú, no neodvysielanú diskusiu o Islamskom štáte nájdete na webe .týždňa 23. apríla. A už 30. apríla tam nájdete úplne novú diskusiu o prvej sekunde nášho vesmíru, ktorú koncom apríla urobíme s Jiřím Grygarom," avizuje Hríb. Dodáva, že hovoria "aj s jednou televíziou o práve na vysielanie vo štvrtok večer". Osloviť sa chystajú i regionálne televízie. Relácia sa má natáčať nielen v novom štúdiu, ale i na ďalších miestach v Bratislave. "Približne raz mesačne chceme s Lampou aj vycestovať - po Slovensku, do Prahy, do Brna a občas aj do širšieho zahraničia. Na niektorých diskusiách sa zúčastnia so svojimi otázkami aj diváci," uvádza sa v článku. Pod lampou nebude na internete spoplatnená záujemcovia ju budú môcť podporiť dobrovoľným príspevkom.
O osude relácie sa začalo intenzívne diskutovať po tom, ako RTVS 13. januára v médiách zverejnil, že na základe viacerých problémov s W Press nechce ďalej spolupracovať so spoločnosťou W Press, a. s. ako s dodávateľom diskusnej relácie Pod lampou s moderátorom Štefanom Hríbom. RTVS oslovil tvorcov relácie Pod lampou na rokovanie o potenciálnej spolupráci inou formou. Spor sa medzi iným týkal pokuty 50-tisíc eur, ktorú RTVS vyrubila Rada pre vysielanie a retransmisiu a potvrdil aj Najvyšší súd SR za Večer pod lampou s diskusiou o kauze Cervanová z júna 2011. Podľa zmluvy medzi RTVS a W Press prípadné pokuty zaplatí ten, kto vyrába program, teda W Press a nie RTVS. Podľa RTVS, dohodu s vedením W Press uzavreli s vedomím, že spoločnosť W Press, a. s. má uzatvorené zmluvné poistenie na tento typ spôsobených škôd, o čom Štefan Hríb na rokovaní informoval a RTVS mu tento poistný nárok písomne potvrdila. "Napriek tejto dohode spoločnosť W Press bez toho, aby o tomto kroku mala RTVS akúkoľvek vedomosť, použila túto dohodu na marketingové a obchodné ciele smerom k širokej verejnosti a svojim čitateľom. Je pre nás absolútne neprijateľné, aby RTVS ako nezávislá verejnoprávna inštitúcia bola takýmto spôsobom spájaná s komerčnými vydavateľskými aktivitami spoločnosti W Press," uviedol ďalej RTVS 13. januára v súvislosti s tým, že Štefan Hríb vyzval koncom roka 2014 na webstránke týždenníka Týždeň verejnosť na pomoc pri zaplatení 50-tisícovej pokuty. Priaznivci relácie sa na pokutu vyzbierali.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.