21. 6. 2015

THE 18TH SHANGHAI INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

THE 18TH SHANGHAI 
INTERNATIONAL FILM FESTIVAL


Hlavnú trofej 18. medzinárodného filmového festivalu v čínskom Šanghaji - Zlatú čašu - získala dráma francúzskeho režiséra Pierra Joliverta Jamais de la vie. Hlavným hrdinom trileru, ktorý vznikol vo francúzsko-belgickej koprodukcii, je nočný strážnik-alkoholik istého obchodu na periférii veľkomesta, ktorý sa dozvie, že jeho kamaráti sa chystajú na lúpež v ním stráženej prevádzke.
Grand Prix medzinárodnej poroty, ktorej predsedal ruský filmár Andrej Zviagincev, získala poľská snímka režiséra Jaceka Lusinského Carte Blanche, príbeh stredoškolského pedagóga stredného veku, ktorý je konfrontovaný s postupnou stratou zraku, o čom sa však nikomu nechce zdôveriť.
Informovala o tom tlačová agentúra Sinchua.
Cenu za najlepšiu réžiu získal Cchao Pao-pching za kriminálnu drámu s anglickým distribučným názvom The Dead End, ktorej traja hlavní predstavitelia Teng Čchao, Tuan I-chung a Kuo Tchao získali aj ocenenie za najlepšie mužské herecké výkony.
Ocenenie za najlepší ženský herecký výkon udelili Kriste Kosonenovej z Fínska za kreáciu v romantickej dráme The Midwife.
Cenu za najlepšiu kameru získal Vladislav Opelianc z Ruska za film Solnečnyj udar režiséra Nikitu Michalkova.
Cenu za najlepší scenár si zo Šanghaja odnáša Patrick Tobin, autor predlohy amerického filmu Cake.
Ocenenie za mimoriadny umelecký prínos udelili juhokórejskej snímke s anglickým distribučným názvom The Shameless režiséra O Sung-uka, ktorú v premiére videli návštevníci MFF v Cannes 2015.
Najlepšou animovanou snímkou sa stal film Song of the Sea, ktorý írsky režisér Tomm Moore nakrútil v írsko-belgicko-dánsko-francúzsko-luxemburskej koprodukcii.
Cena pre najlepší dokumentárny film zostáva vďaka snímke The Verse of Us dvojice Wu Fej-jüe a Čchin Siao-jü v usporiadateľskej krajine.
Na prehliadke, ktorú v čínskom veľkomeste otvorili 13. júna, premietli tentoraz 391 domácich i zahraničných filmov. Projekcie navštívilo viac ako 300.000 priaznivcov strieborného plátna.

Copyright © TASR 2015