25. 6. 2015

ZjemAjRuskýVlek má stanovisko

ZjemAjRuskýVlek má stanovisko

Vzhľadom na to, že sa internetom šíria rôzne dohady a špekulácie ohľadom nedávnej pracovnej cesty nášho šéfredaktora T. E. Rostasa a člena redakčnej rady Dušana Budzáka v Moskve, prinášame toto redakčné stanovisko:

Keďže geopolitický a kultúrny mesačník Zem a Vek nachádza odozvu aj za našimi hranicami, najbližšie k nám v Českej republike, kde sa už minulý rok uskutočnila prezentácia tohto projektu, potešilo nás, že tento koncept oslovil aj iné krajiny. Z tohto dôvodu začiatkom júna majiteľ a konateľ vydavateľstva Sofian, ktoré vydáva geopolitický a kultúrny magazín Zem a Vek, Tibor Eliot Rostas a člen redakčnej rady časopisu Zem a Vek, Dušan Budzák, prijali pozvanie na stretnutie za okrúhlym stolom s mediálnymi expertmi a zástupcami médií, ktoré zorganizoval renomovaný ruský časopis "Meždunarodnaja žizň" v Moskve. Popri českých, aj ruské médiá veľmi zaujal mimoriadne úspešný slovenský model, ktorý na slovenskom trhu funguje už druhý rok bez reklamy a akéhokoľvek iného financovania (okrem prostriedkov získaných z predplatiteľskej činnosti) so silným mienkotvorným vplyvom v krajine.

V rámci stretnutia v Moskve Tibor Eliot Rostas a Dušan Budzák odprezentovali činnosť vydavateľstva Sofian, koncept úspešného fungovania médií nezávislých od vplyvu inzerentov a politických či iných mecenášov a zároveň vyjadrili presvedčenie, že vidia možnosti a potenciál na vytvorenie mediálneho domu s ambíciou prinášať neskreslené informácie a spravodajstvo v celom regióne strednej Európy, s dôrazom na krajiny V4 . Počas stretnutia zazneli aj informácie o tom, že je tu záujem o spoluprácu s partnermi z krajín strednej Európy a Euroázie, ktorí by radi podporili túto progresívnu myšlienku, pretože nerobíme selektívnu žurnalistiku a všade tam, kde sa zaujímajú o tento koncept, vždy radi prídeme hovoriť o tom, že v dnešnej dobe, kedy majú inzerenti výrazný vplyv na obsah médií, existuje aj iná cesta. Zmienka bola aj o úvahe začať vydávať časopis na rovnakom princípe - nezávisle a bez inzerentov - aj priamo v Rusku, kde zatiaľ podobný koncept neexistuje, pretože ambícia robiť nezávislú žurnalistiku nepozná hranice.