4. 7. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Poslanci ruského parlamentu odhlasovali včera kontroverzný zákon zaväzujúci internetové vyhľadávače odstrániť výsledky vyhľadávania o konkrétnej osobe na jej žiadosť. Informovala o tom agentúra AP.
Poslanci dolnej komory ruského parlamentu, Štátnej dumy, prijali návrh zákona na dnešnom hlasovaní drvivou väčšinou. Podľa kritikov tejto legislatívy však hrozí, že zákon môže byť zneužitý na blokovanie dôležitých informácií týkajúcich sa vlády a jej predstaviteľov.
Agentúra AP píše, že i keď je ruský zákon podobný inému opatreniu prijatému Európskou úniou (EÚ), moskovská právna norma je omnoho obsiahlejšia. Počíta totiž s právom odstrániť z výsledkov vyhľadávania informácie o verejne činných osobách a údaje, ktoré boli posúdené ako informácie vo verejnom záujme.
Podľa nového zákona môže konkrétna osoba požiadať online vyhľadávače ako Google, aby odstránili výsledky vyhľadávania na základe ich mena. A to v prípade, že informácie o nich "už nie sú relevantné" - bez upresnenia toho, ktoré linky si prajú odstrániť.

Nemecký spravodajský týždenník Der Spiegel podal dnes trestné oznámenie pre podozrenie z tajnej spravodajskej činnosti a porušovania komunikačného tajomstva na Spolkovú prokuratúru v Karlsruhe, a to v súvislosti s údajným špehovaním periodika americkými tajnými službami v roku 2011.
Vedenie periodika dospelo k tomuto podozreniu na základe poznámok tajného charakteru z Úradu spolkovej kancelárky.
V lete 2011 podľa informácií, ktoré zverejnila redakcia, varovalo vtedajšie vedenie americkej CIA koordinátora práce tajných služieb v Úrade spolkovej kancelárky Güntera Heissa pred údajnými kontaktmi magazínu na vládnych miestach.
Američania podozrievali konkrétne Heissovho námestníka Hansa Josefa Vorbecka, že prezradil služobné tajomstvo. Vorbeckove údajné kontakty s magazínom sa explicitne spomínajú v tajnej poznámke Úradu spolkovej kancelárky. Podozrivého následne v krátkom čase preložili na iné miesto, kde mal za úlohu spracovať históriu spravodajskej služby, píše internetové vydanie magazínu.
Podľa rovnakého zdroja nemecká spolková vláda neurobila nič pre objasnenie kauzy a jej pozadie zatajila pred parlamentom.
Vážne podozrenie nemalo síce pre spomínaného pracovníka právne dôsledky. Naopak, na otázku parlamentného kontrolného grémia boli podnety zo zámoria zatajené a ako dôvod jeho preloženia boli uvedené úsporné príčiny. Postup vládnych miest skúma teraz vyšetrovací výbor Spolkového snemu.

Copyright © TASR 2015



Mediálne organizácie vyzvali v piatok mexické úrady, aby vyšetrili úmrtia troch novinárov v krajine počas uplynulého týždňa. Informovala o tom agentúra Associated Press.
Rozhlasového novinára Filadelfa Sáncheza Sarmienta zastrelili vo štvrtok dvaja neznámi útočníci, keď vychádzal z budovy rozhlasovej stanice La Favorita 103,3 FM v meste Miahuatlán de Porfirio Díaz v štáte Oaxaca.
Podľa amerického Výboru na ochranu novinárov uvádzal Sánchez Sarmiento spravodajskú reláciu a písal články pre miestne noviny, pričom v poslednej dobe bol adresátom výhražných telefonátov.
V rovnaký deň zrazilo auto žurnalistu Juana Mendoza Delgada z mesta Medellín de Bravo. Mendoza Delgado, ktorý prevádzkoval spravodajskú webovú stránku, bol nahlásený ako nezvestný deň predtým.
V meste Comonfort v štáte Guanajuato prišiel 26. júna o život šéf týždenníka Tabano Gerardo Nieto Álvarez po tom, čo ho v bare v bodli nožom do krku.
"Vyzývame úrady v štátoch Oaxaca, Veracruz a Guanajuato, aby zabezpečili nestranné, nezávislé a dôkladné vyšetrovania a aby zatkli tých, ktorí tieto odsúdeniahodné skutky majú na svedomí," uviedol programová riaditeľka mediálnej organizácie Reportéri bez hraníc Lucie Morillonová. "Sme zhrození všetkými tými vraždami novinárov v Mexiku. Traja mŕtvi v priebehu týždňa - kedy sa to násilie skončí?" dodala Morillonová.
Výbor na ochranu novinárov uviedol, že od roku 2007 bolo v Mexiku zavraždených alebo je nezvestných viac ako 50 novinárov.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.