3. 7. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Českého miliardára Františka Savova, po ktorom sa pátralo od marca 2014 a ktorého v októbri minulého roka zadržala britská polícia vďaka spolupráci s českými kolegami, by mali vydať na trestné stíhanie do vlasti. Rozhodol o tom príslušný súd v Londýne, informovali dnes české elektronické médiá.
Podnikateľ čelí v ČR obvineniu z daňových podvodov v objeme takmer 800 miliónov Kč a z legalizácie výnosov z trestnej činnosti. Savov obvinenia odmieta a jeho advokáti sa proti verdiktu britskej justície odvolajú.
Prípad Savov súvisí s akciou protikorupčnej polície zo septembra 2013, keď došlo k zásahu v sídle tlačiarne Europrint a redakciách viacerých periodík z vydavateľstva Mladá fronta, ktorého majiteľom je práve zadržaný podnikateľ.

Americká televízia Lifetime nakrúti film o pozadí obľúbeného seriálu Melrose Place (1992 - 1999). Titul priblíži udalosti z nakrúcania, pričom scenáristi použijú skutočné príbehy a anekdoty, ktoré pôvodní protagonisti prezradili počas rozhovorov s novinármi. Nezabudne ani na dôležité momenty v histórii projektu, keď sa začalo s kastingom či herecké obsadenie doplnila Heather Locklear. Snímku nakrúti Mark Griffiths a scenár pripraví Dana Schmalenberg. Film s názvom The Unauthorized Melrose Place Story bude štvrtým podobným titulom televízie, ktorá už nakrútila snímky aj o sériách Konečne zvoní (1989 - 1993) a Plný dom (1987 - 1995) a v súčasnosti pripravuje film o seriáli Beverly Hills 90210 (1990 - 2000).
Seriál Melrose Place vytvoril pre televíziu Fox Darren Star, ktorý stál aj za spomínanou sériou Beverly Hills 90210. Aj v prípade nového titulu sa úlohy jedného z výkonných producentov zhostil Aaron Spelling. V seriáli si zahrali napríklad Courtney Thorne-Smith, Thomas Calabro, Andrew Shue, Grant Show, Doug Savant a neskôr aj Marcia Cross a Heather Locklear, ktorú za stvárnenie Amandy Woodward štyri razy nominovali na Zlatý glóbus. V roku 2009 sa na televízne obrazovky dostal rovnomenný reboot, ktorý však vysielali iba jednu sezónu.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Na desať mesiacov odňatia slobody podmienečne a symbolicky 141 dní väzenia, teda čas, ktorý si obžalovaný už odsedel vo vyšetrovacej väzbe, odsúdili dnes v holandskom Utrechte 71-ročného Dirka M. za vydieranie dvoch televíznych osobností známych nielen v krajine tulipánov, ale aj v nemecky hovoriacich štátoch - moderátorky Lindy de Mol (50) a jej brata, producenta Johna de Mola (60).
Súd sa stotožnil s názorom súdnych znalcov, podľa ktorého obžalovaného sužuje istá forma demencie, a preto bol v čase trestnej činnosti iba veľmi limitovane príčetný, informovala tlačová agentúra DPA.
Holandská polícia informovala o kauze na sklonku septembra 2014. V decembri potom zadržala medzičasom 71-ročného Dirka M., ktorý sa vyšetrovateľom priznal k trestnej činnosti a potvrdil to 18. júna v úvode procesu i v súdnej sieni.
Moderátorka čelila hrozbám od októbra 2013. I jej brata, ktorý zarobil miliardy eur na reality šou Big Brother, vydieral práve tento muž. Dôchodca, ktorý evidentne dbá o seba, zaslal celkovo 14 výhražných listov, v ktorých požadoval najskôr päť, neskôr desať miliónov eur. V opačnom prípade pohrozil, že ublíži moderátorke a jej deťom.
Vydierač v súdnej sieni uviedol, že finančné prostriedky nechcel získať pre svoju osobu, ale chcel nimi bojovať proti chudobe v Juhoafrickej republike a Indonézii. Účel svätí prostriedky, vyhlásil bez známok ľútosti.
Aj keď posudok znalcov pre laikov nekorešponduje s precíznym plánom vydierania ani s fungujúcou pamäťou obžalovaného, ktorý nezabudol na žiadnu podrobnosť kauzy, odborníci tvrdia, že práve to je súčasťou jeho diagnózy. Pri nej je narušená pacientova schopnosť empatie a jeho správanie je obsedantné a nutkavé. Jeho najbližší, manželka a deti, si však nič z toho nevšimli, čo podľa prokurátorky súvisí s jeho kognitívnou rezervou a vysokou mierou rozvinutého sociálneho konania.

Copyright © TASR 2015