17. 11. 2015

MFF Bratislava

MFF Bratislava

Cenu za najlepší hraný film získala na 17. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Bratislava kolumbijská snímka Pôda a tieň (2015) režiséra Césara Augusta Acevedu. Meno víťaza, o ktorom rozhodla porota v zložení Judit Bárdos, Christopher Goodwin a Zrinko Ogresta, prezradil dnes v bratislavskom kine Lumiere zostavovateľ Súťaže hraných filmov Nenad Dukić. Snímku porota ocenila “za silné a zároveň tlmené stvárnenie očividne jednoduchého príbehu”. Okrem toho si titul vyslúžil aj cenu poroty FIPRESCI.
Cenu za réžiu získala Ida Panahandeh za snímku Nahid (2015). Vďaka tomuto filmu si ocenenie za výkon odniesol Navid Mohammad Zadeh. Ďalší iránsky film, Streda, 9. máj (2015), vyniesol zasa ocenenie hlavným predstaviteľkám Niki Karimi a Sahar Ahmadpour a tiež si odniesol Cenu študentskej poroty. “Spôsob, akým boli vo filme vyrozprávané príbehy a motivácie rôznych postáv riešiacich osobné problémy v súčasnom Iráne nám pripomína, že aj veľké gestá a malé snahy o pochopenie tých druhých sú to, o čo sa aktuálne treba snažiť nie len na filmovom plátne,” uviedli vo vyhlásení členovia študentskej poroty Gabriela Gažová, Verona Dubišová a Denis Kozerawski.
V súťaži dokumentárnych filmov triumfovala francúzsko-švajčiarsko-nemecká snímka Nemecká mládež (2015). Porota, ktorú tvorili Selina Crammond, Lida Suchy a Hermes Paralluelo, počin ocenila “za jedinečný archívny rešerš a jasnú estetickú víziu, ktorá v konfrontácii s politikou prebúdza rebelantského ducha umenia”. Porota tiež udelila Zvláštne uznanie, a to dánsko-srbskému filmu Flotel Europa (2015). Najlepším krátkym filmom sa stala snímka Washingtonia (2014) a to “pre mnohosť pôžitkov, ktoré poskytuje. Jej hĺbka a nejednoznačnosť umožňuje rôznorodosť interpretácií a vyvažuje záležitosti rozumu a srdca”.
Hoci víťazov jednotlivých súťaží vyhlásili v pondelok, podujatie potrvá do 17. novembra, pričom dnešný program ponúkne aj víťazné filmy Streda, 9. máj a Nahid.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.