19. 11. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS



Študenti Spojenej školy Juraja Henischa v Bardejove obhájili prvé miesto v súťaži stredoškolských časopisov Prešovského kraja. V konkurencii 20 časopisov, ktoré do súťaže prihlásili stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja, odbornú porotu najviac zaujal ich časopis Gymoš.
„Náš časopis vznikol v roku 2010, vychádzame mesačne, na jeho tvorbe sa podieľa okolo 25 ľudí. Je to pre nás česť pracovať v tomto časopise a informovať o dianí v našej škole. Mnohí z redakčnej rady by sa v budúcnosti chceli venovať žurnalistike. Obhájenie prvého miesta je pre nás výzvou a zároveň aj povzbudením,“ skonštatovala na dnešnom vyhodnotení v Prešove šéfredaktorka víťazného časopisu Gymoš Jana Bosáková.
Na druhom mieste sa v súťaži umiestnil časopis Dubkáčik SOŠ na ulici Alexandra Dubčeka vo Vranove nad Topľou. Tretie miesto obsadil časopis Stretnutia, ktorý vytvárajú študenti gymnázia v Kežmarku. Porota udelila aj cenu za grafický vizuál, ktorý získal časopis stredoškolákov z Lipian Elán. Okrem toho cenu za kreativitu si odniesli študenti z Gymnázia sv. Mikuláša v Starej Ľubovni s názvom Druhý zmysel.
„Samosprávny kraj zriaďuje 80 stredných škôl a každá z nich vyvíja nejaké aktivity a to, že vydávajú školský časopis, nie je skutočne zanedbateľné. Takto prezentujú dianie na škole i vo svojom meste. Cítime potrebu ukázať študentom, že máme záujem o ich mimoškolské aktivity a chceme ich podporiť v tejto činnosti,“ povedala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková.
Odborná porota si všímala v prvom rade obsahovú stránku časopisov, sledovala, ako narábajú študenti s informáciami a ako ich interpretujú. Rovnako si všímala aj vizuálnu stránku časopisu, periodicitu a propagáciu.
„Osobne ma zaujalo, že víťazný časopis Gymoš vychádza každý mesiac, čo skutočne nie je jednoduchá záležitosť, ak si predstavíme, koľko povinností majú študenti v rámci školy. Skutočne, musím veľmi pozitívne hodnotiť hlavne to, aké zaujímavé témy dokážu spracovávať. Rovnako sa mi páčili rôzne žurnalistické štýly, ktoré už v tomto mladom veku dokážu využívať,“ konštatovala členka poroty a redaktorka Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) Kvetoslava Mudríková.
V rámci vyhodnotenia súťaže stredoškolských časopisov sa uskutočnila aj analýza súťažných príspevkov, kde porotcovia poukázali na pozitíva aj negatíva. Okrem toho redaktori TASR predstavili aj nový projekt skolskenoviny.sk, ktorý vznikol v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR.
Súťaž časopisov Prešovského kraja organizovali tretíkrát Prešovský samosprávny kraj v spolupráci s Regionálnou organizáciou Slovenského syndikátu novinárov v Prešove a Knižnicou P. O. Hviezdoslava. Na doterajších troch ročníkoch sa zúčastnilo spolu 60 časopisov.



Copyright © TASR 2015