2. 12. 2015

Jeden svet

Jeden svet


V Bratislave sa skončil v utorok (1.12.) 16. ročník medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet. K tradičným dvom oceneniam - najlepší slovenský dokument a cena diváka, organizátori tento rok pridali novinku - sekciu Medzinárodná súťaž. "Súťažili v nej filmy zobrazujúce silné príbehy jednotlivcov, ktorí bojujú alebo bojovali za lepší svet," uviedla riaditeľka festivalu Nora Beňáková k novej súťaži, v ktorej prvenstvo získal austrálsky dokument Mňa neumlčia.
Film režisérky Judy Rymer rozpráva príbeh mladej Austrálčanky Charlotte, ktorá sa potom, ako ju znásilnia v Keni, kde pomáhala v slumoch, odmietne vzdať a dlhé roky bojuje za spravodlivosť. A to nielen pre seba, ale aj pre všetky obete znásilnení, ktorých riešenie je v Keni stále tabu. Medzinárodná porota odôvodnila svoj výber tým, že film neopísal len osobný príbeh ženy bojujúcej za svoju česť, ale zároveň bojoval aj za práva žien v Keni. Čestné uznanie udelili snímke Bremeno mieru zobrazujúcej príbeh generálnej prokurátorky Guatemaly, ktorá túži po spravodlivom súdnictve v mafiou a niekdajším despotickým režimom rozorvanej krajine.
Najlepším slovenským dokumentom sa stal film Jara Vojteka Tak ďaleko, tak blízko. Nevšednú snímku z prostredia rodín s autistickými deťmi, ktorá odhaľuje každodennú náročnosť života s nimi, ocenila porota za "citlivé filmové priblíženie sveta autistov a ich rodín". Čestné uznanie získala absolventka VŠMU Tereza Križková za film Vtedy v Bratislave - príbeh dvoch sestier, ktoré emigrovali v roku 1968 z Československa do Švédska, kde žijú dodnes.
V diváckom hlasovaní zvíťazil slovenský film Anton Srholec, dokument režisérky Aleny Čermákovej mapujúci životnú cestu vzácneho a inšpiratívneho človeka, kňaza, saleziána, spisovateľa a charitatívneho pracovníka. Druhé miesto obsadila snímka Hip-Hoperácia a tretia priečka patrí filmu Virunga.

Copyright © TASR 2015