2. 6. 2018

Zlín Film Festival

Zlín Film Festival

Keňsko-nemecký film Supa Modo o chorom dievčati, ktorá sníva o tom, že sa stane superhrdinkou, patrí k najúspešnejším filmom tohtoročného 58. ročníka zlínskeho filmového festivalu. Film režíroval Likarion Wainaina, získal Zlatý črievičku za najlepší hraný film pre deti i cenu ekumenickej poroty. Ceny festivalu sa odovzdávali v piatok na záverečnom galavečere v zlínskom kongresovom centre.
"Je to film o ľudskosti, o komunite, o ťažkých veciach, ktoré sa málokedy podarí natočiť takým spôsobom, že vás nedostanú do kolien, ale odchádzate s pocitom nádeje a vidíte, že ľudia sú schopní sa prepojiť pre nejakú dobrú vec," povedala ČTK predsedníčka odbornej poroty Anna Geislerová.

Zlatý črievičku za najlepší hraný film pre mládež získal režisér snímky Jačmenná polia za horami o dospievajúce dievčaťu v Tibete, ktorej otca odvedú úrady. "Je tiež o tom, že sloboda nie je zadarmo, nie je automatická, človek o ňu musí bojovať," uviedla Geislerová.

Cenu mesta Zlín za najlepší detský herecký výkon v kategórii hraného filmu pre deti dostali Mihajlo Milavić a Silma Mahmutiová v srbsko-macedónskom filme Lovci čarodejníc. Cenu Miloša Macourka za najlepší mládežnícky herecký výkon v kategórii hraného filmu pre mládež získala Milya Corbeil-Gauvreauová za rolu Manon v kanadskom filme Na moju dušu. Režisér Luc Picard dostal za tento snímok cenu medzinárodnej mládežníckej poroty pre hraný film pre mládež. Zvláštnu cenu odbornej poroty získali indický snímku PIPS a film Môj futbalový svet.

Zlatý črievičku za najlepší animovaný film získali režisérky snímky Hurá na čučoriedky! Alexandra Májová a Kateřina Karhánková. Cenu Hermíny Týrlovej pre tvorcov do 35 rokov získal režisér filmu Kvak Nils Hedinger.

Detská porota vybrala za najlepší hraný film pre deti nórsky snímku Los Bando. Medzinárodná odborná porota pre hrané európske debuty udelila Cenu Európa režisérovi Adrianu Goigingerovi za film Najlepšie zo všetkých svetov. Zvláštnu cenu poroty získal Ilker Çatak, režisér snímky Vtedy v krajine indiánov.

Najlepším študentským filmom sa stal a cenu Zlínsky pes si odniesol izraelský film Znovu ožiť. Špeciálne žánrovú cenu medzi študentskými snímky dostal za najlepší animáciu film hybridu, najlepším dokumentom bol zvolený český snímku Obchodný dom a najlepším hraným filmom snímka Hlboko.

Medzinárodná porote Európskej asociácie detského filmu (ECFA) sa najviac páčil snímka Mariána Poliaka Planéta Česko. Divácku cenu za hraný film dostalo Prianie k mání režiséra Víta Karasa, z animovaných filmov sa ľuďom najviac páčil ruský film Chobotík. Cena divákov kanálu ČT: D pripadla juhoafrickému snímke Placák.

Na galavečere bola udelená cena Zlatý črievičku za mimoriadny prínos kinematografii pre deti a mládež hercom Magde Vášáryovej a Jaromírovi Hanzlíkovi Zlatú črievičku za mimoriadny prínos svetovej kinematografii si tento rok odviezol aj Andrea Morricone, hudobný skladateľ a dirigent, syn slávneho skladateľa Ennia Morriconeho. Tohtoročný 58. ročník festivalu navštívilo viac ako 125.000 ľudí, ponúkol 300 filmov z 55 krajín sveta.

Copyright © ČTK 2018