17. 7. 2018

John Irving získal Daytonskú literárnu cenu mieru

John Irving získal Daytonskú 
literárnu cenu mieru

Americký spisovateľ John Irving (76) je laureátom Daytonskej literárnej ceny mieru dotovanej sumou 10.000 dolárov (8500 eur). Informovali o tom v utorok organizátori.
Rodák z amerického štátu New Hampshire je podľa nich autorom množstva románov, v ktorých písal o komplexných spoločenských súvislostiach a rôznych sociálnych témach.
Irvingove diela boli preložené do množstva jazykov vrátane slovenčiny a češtiny. V origináli i v prekladoch sú jeho diela vrátane sfilmovaných románov ako Svet podľa Garpa alebo Pravidlá muštárne dostupné aj na slovenskom knižnom trhu.
Podľa Sharon Rabovej, zakladateľky a predsedníčky nadácie Daytonskej literárnej ceny mieru, Irvingove práce ukazujú tragický rozmer absencie empatie s inými a môžu pomôcť čitateľom identifikovať sa s ľuďmi, ktorí sa od nich líšia.
Samotný laureát vyjadril radosť z ocenenia konštatujúc, že to platí v prípade, že sa tým zvýši miera pozornosti pre témy, ktorým sa venuje vo svojich prácach.
"Písal som v nádeji, že úzkoprsosť, nenávisť a násilie voči sexuálnym menšinám sa stanú reliktom minulosti. V tomto duchu som písal z protestu - napísal som protestné romány," citovali svetové tlačové agentúry oceneného autora.

Copyright © TASR 2018