19. 7. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka


Osem poslancov Európskeho parlamentu (EP) uskutoční v dňoch 17.-19. septembra návštevu Slovenska a Malty s cieľom preskúmať situáciu v oblasti právneho štátu, korupcie a bezpečnosti novinárov.
Vyslanie ad hoc delegácie Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) vo štvrtok schválila Konferencia predsedov EP (predseda EP a lídri politických skupín). Delegácia nadviaže na zistenia predchádzajúcich prieskumných pracovných ciest poslancov z decembra 2017 na Malte a z marca 2018 na Slovensku a zhodnotí doterajší vývoj v oboch členských štátoch EÚ.
Europarlament vyšle delegáciu na Slovensko a na Maltu na základe odporúčania Monitorovacej skupiny pre právny štát (ROLMG), ktorá sa zaoberá situáciou v oboch krajinách po vraždách maltskej novinárky a blogerky Daphne Caruany Galiziovej a slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.
Vedúcou delegácie bude holandská poslankyňa Sophie in 't Veldová z frakcie liberálov a demokratov (ALDE). In 't Veldová v tejto súvislosti uviedla, že EP stojí po boku rodín a priateľov zavraždených novinárov na Malte a na Slovensku.
"Tieto vraždy musia byť vyšetrené a nesmú ostať nepotrestané. Novinári musia cítiť, že svoju prácu môžu vykonávať bezpečne. Opätovne navštívime Maltu a Slovensko, aby sme dostali ďalšie odpovede a získali jasnejší obraz o aktuálnej situácii. Táto cesta by tiež mala byť vnímaná v kontexte nášho úsilia o zabezpečenie dodržiavania zásad právneho štátu v celej Európskej únii. Existujú vážne obavy súvisiace so špecifickými problémami v oboch krajinách, ktoré majú vplyv na Európsku úniu ako celok," upozornila europoslankyňa.
Presný program pracovnej cesty poslancov a mená zákonodarcov, ktorí sa na nej zúčastnia, budú spresnené na prelome augusta a septembra.

Copyright © TASR 2018