8. 4. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Veľká Británia navrhuje priamu reguláciu firiem prevádzkujúcich sociálne médiá, pričom vysokopostavení manažéri môžu potenciálne čeliť pokutám, ak nedokážu blokovať škodlivý obsah. Regulátori vytvoria zákonnú "povinnosť dozoru" pre firmy podnikajúce v oblasti sociálnych médií, ako sú Facebook a Twitter, aby chránili mladých ľudí, ktorí využívajú ich stránky. Na pravidlá bude dohliadať nezávislý regulátor financovaný z poplatkov uvalených na internetové firmy.
"Doteraz to ešte nikto vo svete nerobil a je dôležité, aby sme to uplatňovali správne," povedal v pondelok pre BBC britský minister pre digitalizáciu, kultúru a médiá Jeremy Wright. Pred zverejnením návrhu zákona bude v krajine plynúť ešte 12-týždňové obdobie konzultácií.
Britská šéfka Facebooku pre verejnú politiku Rebecca Stimsonová uviedla, že cieľom nových pravidiel by mala byť ochrana spoločnosti, ale zároveň podpora inovácií a slobody prejavu. "Tešíme sa na spoluprácu s vládou a parlamentom, aby sa zabezpečilo, že nové pravidlá budú efektívne," dodala.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Na Ukrajine sa v pondelok začína predvolebná kampaň pred druhým kolom prezidentských volieb, ktoré sa bude konať 21. apríla.
Informovala o tom agentúra Ukrinform. Odvolala sa pritom na vyhlásenie predsedníčky ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Teťjany Slipačukovej, ktorá v nedeľu na tlačovej konferencii oznámila konečné výsledky prvého kola prezidentských volieb a potvrdila termín konania ich druhého kola.
Do druhého kola volieb postúpil zabávač a herec Volodymyr Zelenskyj a úradujúci prezident Petro Porošenko.
Na návrh Zelenského sa obaja kandidáti stretnú v debate v kyjevskom Národnom športovom komplexe Olimpijskyj, ktorý má kapacitu 70.000 divákov. Porošenko v nedeľu v televíznej diskusii informoval, že Zelenského tam čaká "v nedeľu 14. apríla".
Táto dvojica kandidátov v čase, kým sa čakalo na výsledky prvého kola volieb, absolvovala odbery krvi a moču na toxikologické vyšetrenie. Keďže ich výsledky boli spochybňované, na žiadosť bývalého šampióna v boxe Volodymyra Klyčka pricestujú do Kyjeva experti Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) a vykonajú opakovanú analýzu biologického materiálu odobraného Zelenskému a Porošenkovi.


Novozélandská komisia dohliadajúca na ochranu súkromia označila Facebook na "morálne skrachovaný" a navrhla, aby Nový Zéland nasledoval opatrenia susednej Austrálie. Tá schválila zákony, na základe ktorých sa môžu zodpovední pracovníci dostať do väzenia za živé vysielanie násilia, akým boli aj streľby v dvoch mešitách v meste Christchurch 15. marca. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
Vyjadrenia novozélandského komisára dozerajúceho na ochranu súkromia Johna Edwardsa sa objavili v pondelok na Twitteri; predchádzala im kritika Facebooku za to, že útočník použil platformu tejto sociálnej siete na vysielanie časti masakru - vraždenia 50 moslimských veriacich v mešitách v spomínanom novozélandskom meste Christchurch.
Facebook vo vyhlásení uviedol, že je "hlboko oddaný" myšlienke posilniť svoje postupy a opatrenia, zlepšiť technológiu a "pracovať s odborníkmi na tom, aby bol Facebook bezpečný".
Komisár Edwards povedal pre rozhlasovú stanicu Radio NZ, že vláda sa musí zomknúť a "prinútiť platformy, aby hľadali riešenie", ktoré zabráni vysielaniu krutostí v priamom prenose.
Austrália minulý týždeň schválila zákony, v ktorých sú zahrnuté aj tresty

Copyright © TASR 2019