10. 4. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Alžírske úrady odmietli predĺžiť akreditáciu vedúcemu miestnej pobočky francúzskej tlačovej agentúry AFP Aymericovi Vincenotovi, ktorý v tejto krajine pôsobil od júna roku 2017.
Ako informovala agentúra AFP, Vincenot bol alžírskymi úradmi donútený najneskôr do utorka večera, keď mu vypršalo povolenie na pobyt v Alžírsku.
K tomuto de facto vyhosteniu francúzskeho novinára došlo v situácii, keď je Alžírsko dejiskom bezprecedentných protestov, ktoré medzičasom donútili dlhoročného prezidenta Abdala Azíza Butefliku, aby sa nepokúšal o znovuzvolenie do úradu a následne aj k tomu, že 2. apríla podal demisiu.
Najvyšší predstaviteľ agentúry AFP Fabrice Fries odsúdil postup alžírskych úradov proti Vincenotovi ako neprijateľný.

Sledovanie seriálov je obľúbeným spôsobom trávenia voľného času, avšak so stúpajúcou popularitou torrentov, online streamovania a iných spôsobov digitálnej distribúcie sú často vystavené porušovaniu autorských práv. Tieto a ďalšie zistenia boli publikované v novej správe spoločnosti Kaspersky Lab s názvom Hra hrozieb.
V mnohých častiach sveta sa diváci snažia dostať k novým epizódam ich obľúbeného seriálu prostredníctvom nelegálnych kanálov, ako sú napríklad torrent trackery a nelegálne streamovacie platformy. Na rozdiel od legitímnych zdrojov, torrent trackery môžu poslať používateľovi súbor, ktorý na prvý pohľad vyzerá ako epizóda jeho obľúbeného seriálu, no v skutočnosti je to malvér, ktorý sa maskuje pod podobným názvom.
Výskumníci spoločnosti sledovali situáciu počas rokov 2017 a 2018, pričom sa zamerali na verzie seriálov, ktoré obsahovali malvér a bolo ich možné stiahnuť z nelegitímnych zdrojov. Rebríčku v oboch rokoch jednoznačne kraľoval seriál Game of Thrones (Hra o tróny), ktorý v roku 2018 predstavoval 17 % celkového infikovaného pirátskeho obsahu, pričom napadol takmer 21.000 používateľov.
Kyberzločinci sa najčastejšie sústredili na prvú a poslednú epizódu každej série, pričom najintenzívnejšie cielili práve na pilotný diel Game of Thrones Winter is Coming (Zima prichádza).
"Je očividné, že distribútori škodlivého softvéru zneužívajú seriály, ktoré sú na pirátskych webových stránkach veľmi žiadané. Online podvodníci zneužívajú lojalitu a netrpezlivosť ľudí, ktorých nalákajú na stiahnutie nových častí, no v skutočnosti je to pasca. Posledná séria Game of Thrones sa začína už tento mesiac, a tak by sme radi upozornili používateľov na to, že je veľmi pravdepodobné, že sa objaví množstvo malvéru, ktorý sa bude tváriť ako nové časti tohto obľúbeného seriálu," vystríha Anton V. Ivanov, bezpečnostný expert spoločnosti.

Copyright © TASR 2019

Americká herečka Julianne Moore si zahrá v seriáli Lisey's Story od spoločnosti Apple. Osemdielny projekt je adaptáciou rovnomenného románu známeho spisovateľa Stephena Kinga, ktorý v slovenčine vyšiel pod názvom Príbeh vdovy Lisey. Päťdesiatosemročná rodáčka zo Severnej Karolíny sa ujme titulnej roly. Projekt bude sledovať Lisey dva roky po smrti jej manžela, keď sa zaoberá sledom udalostí, ktoré ju dovedú k odhaleniu ohromných skutočností o jej mužovi, ktoré už potlačila a zabudla.
Scenár všetkých ôsmich epizód seriálu netradične napíše samotný King. Novinka vznikne v produkcii spoločnosti Bad Robot Productions filmára J.J. Abramsa. Ten sa spolu s Moore, Kingom a Benom Stephensonom pod Lisey's Story podpíše ako výkonný producent.
King a Abrams v minulosti spolupracovali aj na limitovanej sérii 11.22.63 (2016) a antológii Castle Rock (2018), ktoré sú inšpirované spisovateľovými dielami.
Julianne Moore získala v roku 2015 Oscara za drámu Still Alice (2014). Na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied ju predtým nominovali aj za výkony vo filmoch Hriešne noci (1997), Hranice lásky (1999), Hodiny (2002) a Ďaleko do neba (2002). Diváci ju môžu poznať tiež zo snímok Utečenec (1993), Zabijaci (1995), Dvaja v tom (1995), Stratený svet: Jurský park (1997), Psycho (1998), Big Lebowski (1998), Magnólia (1999), Ideálny manžel (1999), Pobrežné správy (2001), Zlodeji pamäti (2004), Potomkovia ľudí (2006), Partička B. D. (2007), Single Man (2009), Decká sú v pohode (2010), Bláznivá, hlúpa láska (2011), Lásky Don Jona (2013), Carrie (2013), Non-Stop (2014), Mapy ku hviezdam (2014), Hry o život: Drozdajka 1 (2014), Hry o život: Drozdajka 2 (2015), Maggie má plán (2015), Freeheld (2015), Suburbicon: Temné predmestie (2017) či Kingsman: Zlatý kruh (2017). Vyslúžila si aj Primetime Emmy a Zlatý glóbus za stvárnenie Sarah Palin v televíznom filme Prezidentské voľby (2012). Na konte má aj špeciálny Zlatý glóbus z roku 1994 ako členka hereckého obsadenia dramédie Krátke strihy (1993) a v roku 2015 ju ocenili za spomínanú snímku Still Alice.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.