10. 5. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Moderátor rozhlasovej stanice BBC Danny Baker prišiel o prácu po tom, ako v tweete o prvorodenom synovi britského princa Harryho a jeho manželky Meghan zverejnil obrázok šimpanza v saku. Na základe Bakerovho štvrtkového vyjadrenia o tom píše agentúra AP.
Baker vo štvrtok prostredníctvom Twitteru oznámil, že bol prepustený z rozhlasovej stanice BBC po tom, ako zverejnil obrázok páru, ktorý drží za ruky šimpanza v saku s komentárom: "Kráľovský novorodenec opúšťa nemocnicu".
Tento komentár bol vnímaný ako rasistická narážka na rasovo zmiešaný pôvod - Archieho Harrisona - nového prírastku v britskej kráľovskej rodine. Jeho stará mama z matkinej strany je totiž Afroameričanka.
Baker na margo incidentu uviedol, že zverejnenie daného príspevku bolo "obrovskou chybou" a daný obrázok medzitým vymazal.
Riaditeľ rádia BBC Radio 5 Live Jonathan Wall v tejto súvislosti vyhlásil, že Baker už "nebude viesť svoj pravidelný program", pretože sa dopustil "závažnej chyby úsudku na sociálnych médiách".
Prvé dieťa britského princa Harryho a jeho manželky Meghan sa narodilo v pondelok ráno. Nový prírastok dostal meno Archie Harrison, pričom jeho celá podoba znie Archie Harrison Mountbatten-Windsor.
Novorodenec je za stáročia prvým dieťaťom zmiešanej rasy, ktoré sa narodilo vysoko postaveným členom britskej kráľovskej rodiny, keďže jeho matka je tmavej pleti. Dieťa však podľa odborníka na kráľovský dvor Alastaira Brucea nedostane titul princ, ale gróf z Dumbartonu.
Pôrod prišiel necelý rok po svadbe Harryho (34) a Meghan (37). Pár sa zasnúbil po 16 mesiacoch známosti.
Prvým v poradí nástupníctva na britský trón je chlapcov starý otec princ Charles, ďalej jeho strýko princ William, bratranec princ George, sesternica princezná Charlotte, bratranec princ Louis a otec princ Harry.


Sociálna sieť Twitter v druhej polovici roka 2018 zablokovala v súvislosti s teroristickým obsahom viac ako 166.000 užívateľských účtov, informovala vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje americkej spoločnosti.
Twitter spolu so spoločnosťami Facebook a Google čelí tlaku od regulátorov a vlád na celom svete, aby rýchlejšie odstraňovala extrémistický obsah. Inak bude musieť čeliť prísnejším zákonom.
V období od júla do decembra minulého roka Twitter zablokoval 166,153 účtov, čo je 19-percentný pokles v porovnaní s predošlým šesťmesačným obdobím.
"Tento prudký pokles poukazuje na širší trend, ktorý pozorujeme. Počet teroristických organizácií, ktoré sa pokúšajú využiť naše služby, sa znižuje," povedala viceprezidentka spoločnosti Sinead McSweeneyová.

Copyright © TASR 2019


Polícia vyšetrujúca smrť novinárky Lyry McKeeovej zatkla vo štvrtok v severoírskom meste Londonderry štyri osoby. Polícia v Severnom Írsku oznámila, že podozrivých vo veku 15, 18, 38 a 51 rokov zadržala na základe protiteroristických zákonov. Dvadsaťdeväťročná investigatívna novinárka McKeeová podľahla strelným zraneniam 18. apríla počas nepokojov v tamojšej štvrti írskych nacionalistov Creggan. Polovojenská skupiny Nová IRA, ktorá nesúhlasí s mierovým procesom v Severnom Írsku, oznámila, že novinárku omylom zasiahla guľka, ktorú vypálili jej členovia na políciu.
Policajti už skôr v súvislosti s prípadom zadržali tri osoby, všetky však bez vznesenia obvinení opäť prepustili. McKeeovej smrť šokovala obyvateľov krajiny a vyvolala spomienky na násilnosti, ktoré desaťročia otriasali Severným Írskom.
 Americký herec George Clooney dúfa, že médiá budú po narodení prvého potomka "aspoň o niečo milšie" k vojvodkyni Meghan. Ako slávny herec povedal americkým novinárom, je samozrejmé, že keď je niekto členom kráľovskej rodiny, je pod drobnohľadom médií. Záujem zo strany novinárov o Meghan a jej manžela, princa Harryho sa teraz podľa neho ešte zintenzívni. Médiá by však podľa jeho slov mali popritom pamätať na to, že Meghan je "mladá žena, ktorej sa práve narodilo dieťa". Clooney s manželkou Amal sú blízkymi osobnými priateľmi vojvodkyne Meghan a princa Harryho a zúčastnili sa aj na ich svadbe.
Meghan a Harry v stredu svojho syna, ktorý prišiel na svet v pondelok ráno, prvý raz ukázali verejnosti. Buckinghamský palác zároveň oznámil, že ho pomenovali Archie Harrison. "Je to nádherné. Mám tých dvoch najlepších chlapov na svete, takže som veľmi šťastná," povedala vojvodkyňa zo Sussexu na Windsorskom hrade, zatiaľ čo Harry držal v náručí dvojdňového syna. "Má tú najzlatšiu povahu. Je úplne pokojný," povedala Meghan o dieťati. "Netuším, po kom to má," zavtipkoval Harry. Hneď po fototermíne pritom išli mladí rodičia predstaviť svojho potomka kráľovnej Alžbete II. a jej manželovi, princovi Philipovi.
Archie Harrison Mountbatten-Windsor sa narodil v pondelok o 05:26 miestneho času (06:26 stredoeurópskeho letného času) a po narodení vážil 3 260 gramov.
Vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu sa zosobášili 19. mája 2018. To, že čakajú prvé dieťa, oznámili vlani v októbri. Bábätko je ôsme pravnúča kráľovnej Alžbety II. a siedme v nástupníckej línii na britský kráľovský trón.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.