10. 5. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 
Kandidát európskych socialistov na post predsedu budúcej Európskej komisie (EK) a súčasný prvý podpredseda exekutívy EÚ Frans Timmermans v piatok v Bruseli oznámil, že je ochotný diskutovať pred televíznymi kamerami s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Ako o tom informoval spravodajský server 24.hu, politickú debatu pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) iniciovala spravodajská televízia Euronews.
Timmermans požiadal poslanca EP za Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) Istvána Ujhelyiho, aby o svojom rozhodnutí informoval maďarskú verejnosť. Podľa 24.hu maďarský ľavicový europoslanec povedal, že lídra kandidátky európskych socialistov pozvala MSZP do Budapešti na svoj zjazd, ktorý sa bude konať na budúci týždeň v sobotu (18.5.).
"Jednou z najdôležitejších otázok Európy je, akým smerom sa náš kontinent uberie v nadchádzajúcich rokoch. Sú dve cesty: jednu charakterizujú strany, ktoré sú protieurópske, neofašistické, populistické a racionalistické, a ktoré sa teraz snažia zjednotiť do jednej politickej skupiny. Jedným z ich vodcov bude zrejme Viktor Orbán. Tieto všetky strany sa stali nepriateľmi Európy. Druhá cesta je vízia sociálnej Európy, ktorú presadzuje Frans Timmermans," povedal Ujhelyi.
Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó v piatok vyhlásil, že Timmermans musí niesť zodpovednosť za príchod vyše poldruha milióna ilegálnych migrantov do Európy.
Pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió maďarský minister povedal, že ľavicový politik Timmermans nesie osobnú zodpovednosť za to, že výkon EK bol v uplynulých piatich rokoch "škandálne slabý", ako aj za to, že Európa priebežne stráca zo svojej konkurencieschopnosti a bezpečnostná situácia v nej sa stále zhoršuje.


Dopisovateľ nemeckého denníka Die Welt Deniz Yücel, ktorého viac než rok zadržiavali v tureckej väznici v Silivri pri Istanbule, vyhlásil, že ho tam opakovane mučili - bili, vyhrážali sa mu a ponižovali ho. Uvádza sa to v Yücelovom písomnom stanovisku k prebiehajúcemu súdnemu procesu, do ktorého mal možnosť nahliadnuť Die Welt.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nesie podľa Yücela za jeho mučenie prinajmenšom politickú zodpovednosť, ak ho priamo nenariadil, píše Die Welt.
K bitkám malo dôjsť začiatkom marca 2017, bezprostredne po tom, ako Erdogan Yücela vo verejných prejavoch označil za teroristu a nemeckého agenta.
"Vo väznici Silivri č. 9 ma mučili tri dni. Možno na priamy podnet tureckého prezidenta alebo niekoho z jeho najužšieho okolia; v každom prípade v dôsledku štvavej kampane, ktorú začal, a za ktorú nesie zodpovednosť. Hlavným zodpovedným za mučenie, ktorému som bol vystavený, je tak či onak Recep Tayyip Erdogan," napísal Yücel.
Yücel svoju písomnú obhajobu predložil v piatok na berlínskom okresnom súde Tiergarten. Turecký súd totiž súhlasil s tým, že Yücel smie vypovedať pred súdom v Nemecku, píše der Spiegel.
Nemecko-turecký novinár bol vo väzení bez obžaloby od februára 2017 približne rok - z toho zhruba desať mesiacov v samoväzbe. Tento prípad zapríčinil medzi Berlínom a Ankarou ťažkú krízu. Súčasne s Yücelovým prepustením a vycestovaním do Nemecka vzniesla turecká prokuratúra voči nemu obžalobu. Proces bude pokračovať 16. júla v Istanbule - Yücelovi hrozí až 18 rokov väzenia.


Copyright © TASR 2019

Spoločnosť Facebook čelí obvineniu pre automatické vytváranie videí s extrémistickým obsahom súvisiacim s islamskými militantmi, rasizmom či nacizmom. Materiál objavil anonymný whistleblower, ktorý podal sťažnosť americkým úradom. Zástupcovia Facebooku uviedli, že sa zlepšili vo vymazávaní extrémistických príspevkov, no ich systém nie je dokonalý.
Osoba, ktorá upozornila na problém, počas päťmesačnej štúdie monitorovala tritisíc ľudí, ktorí boli napojení na organizácie označené americkou vládou za teroristické skupiny. Počas vyšetrovania zistila, že extrémistické organizácie Islamský štát či al-Káida sú "otvorene" aktívne na sociálnej sieti. Whistleblower tiež prišiel na to, že Facebook automaticky vytvára spomienkové videá na profiloch, ktoré majú dostatok videní či lajkov, alebo boli aktívne určitý počet mesiacov.
Zástupcovia Facebooku uviedli, že ich systém "odhaľuje a vymazáva teroristický obsah na oveľa vyššej úrovni ako pred dvoma rokmi". "Netvrdíme, že odstránime všetko, no v našom úsilí namierenom proti teroristickým skupinám po celom svete sme ostražití," dodali predstavitelia spoločnosti.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.