13. 7. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Súd v talianskom meste Pavia uložil v piatok 24-ročný trest odňatia slobody bývalému ukrajinskému vojakovi, ktorého usvedčili z vraždy talianskeho fotografa a jeho ruského tlmočníka v prvých dňoch konfliktu na východe Ukrajiny. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a AP.
Vitalij Markiv s dvojakým ukrajinsko-talianskym občianstvom sa v roku 2014 zapojil do bojov proti separatistom v Donbase ako dobrovoľník. Neskôr sa stal príslušníkom ukrajinskej národnej gardy.
Fotograf Andrea Rocchelli a jeho asistent Andrej Mironov - bývalý sovietsky disident - zahynuli v máji uvedeného roku blízko mesta Slovjansk po tom, ako ich zasiahol šrapnel z mínometného granátu. Išlo pritom o prvé obete tamojšej vojny spomedzi zástupcov médií.
Francúzsky fotograf William Roquelon, ktorý cestoval s Rocchellim a Mironovom, vtedy vyviazol s vážnymi zraneniami.
V prospech 29-ročného Markiva na súde svedčil ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov. Tvrdil, že je "úplne presvedčený" o nevine obžalovaného. Piatkový rozsudok označil Avakov za "nespravodlivý a hanebný" a oznámil, že proti nemu bude podané odvolanie. Na Twitteri opísal Markiva ako "obeť agresívneho Ruska, ktoré rozpútalo v Slovjansku vojnu".
Markiva zatkli v júni 2017 na letisku Bologna, keď pricestoval do Talianska z Ukrajiny. 

Copyright © TASR 2019

Celosvetová sieť štýlových kaviarní Starbucks v piatok oznámila zmenu obchodnej stratége, ktorej súčasťou je ukončenie predaja tlačených vydaní novín vo všetkých svojich prevádzkach. Starbucks začal v roku 2000 predávať najskôr len kultový liberálny denník The New York Times vo svojich prevádzkach v USA, v roku 2010 k nemu pridal aj ďalšie denníky. The New York Times už v piatok oznámili, že sú rozhodnutím Starbacksu sklamané. Agentúra The Associated Press (AP) pripomína, že nejde o prvý prípad, keď kaviarne Starbucks prestali predávať médium, ktoré začalo vychádzať z módy - v roku 2015 prestali predávať kompaktné disky.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Litovská Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie rozhodla o zablokovaní litovskej verzie ruského propagandistického médiá Sputnik. Dôvodom je porušovanie autorských práv, Sputnik totiž publikoval bez súhlasu materiály portálu verejnoprávnej televízie LRT. Tá informáciu zverejnila na svojom webe.
O zablokovanie Sputnika rozhodla litovská vysielacia rada v stredu. Dôvodom je cez 1 500 materiálov z portálu verejnoprávnej televízie LRT, ktoré ruský server prevzal bez jej súhlasu.
"Správcovia webu na opakované výzvy LRT nereagovali a obsah chránený autorským právom neodstránili," cituje televízia predsedu rady Mantasa Martišiusa. Podľa členov rady nesúvisí rozhodnutie s obsahom ruského servera.
Pred Sputnikom už vlani varovala litovská rozviedka, podľa nej je server nástrojom ruskej propagandy. Portál sa podľa rozviedky snaží presadzovať vplyv Ruska na litovský informačný priestor, podnecovať protizápadné nálady a formovať verejnú mienku v prospech ruskej politiky.
Už na konci tohtoročného mája navyše litovské úrady vyhostili šéfredaktora Sputnika Marata Kasema, označili ho za nežiaducu osobu a zakázali mu vstup na územie štátu po dobu piatich rokov. Šéfredaktor, ktorý má lotyšské občianstvo, bol eskortovaný do Rigy.
Názor podobný litovskému prezentoval tento rok v máji v Parlamente riaditeľ českej Bezpečnostnej informačnej služby Michal Koudelka. Upozornil na aktivity Sputnika i ruskej štátnej televízie Russia Today, ktoré podľa neho "šíria v zahraničí ruskú propagandu a dezinformačné kampane".
Litovská vysielacie rada už v minulosti dočasne zakázala vysielať niekoľkými ruskojazyčným televíznym kanálom, ktoré šírili nepravdy o historických udalostiach v krajine.
"Rozhodla od roku 2014 celkovo v 11 prípadoch o zablokovaní vysielania rusky hovoriacich televíznych kanálov, ktoré majú licenciu v Európskej únii. Dôvodom bolo šírenie nenávistných informácií napríklad o tom, že sme spôsobili vojnu, alebo že sa chystáme niekoho bombardovať, "vysvetľoval nedávno predseda rady Martišius. V súčasnosti už všetky televízie znovu vysielajú.
Ruské stanice zablokovala v minulosti tiež Ukrajina alebo Lotyšsko. Litovský parlament chce navyše postaviť mimo zákon pokusy o šírení nedôvery k štátu a prekrúcanie histórie. V súčasnosti v Litve vysielajú štyri hlavné ruskej stanice.

Zdroj: iROZHLAS

Spoločnosť SPI International získala od spoločnosti Sony Pictures Television (SPT) Networks kanály pod značkou Film1, holandskej služby prémiovej televízie a videa na vyžiadanie. Podľa dohody bude SPI vlastniť značky Film1 a bude aj naďalej prevádzkovať všetky svoje digitálne služby týchto platforiem.
SPI bude od 1. augusta 2019 vlastniť značku Film1 a bude prevádzkovať štyri platené filmové programy Film1 – Film1 Premiere, Film1 Drama, Film1 Action a Film1 Family.
SPI ako nový majiteľ bude aj naďalej ponúkať oba lineárne kanály a digitálne služby v Holandsku. Film1 v súčasnosti ponúka programy z holandskej a medzinárodnej produkcie na svojich filmových kanáloch, ktoré sú k dispozícii na rôznych káblových platformách, DTH a IPTV.
„Sme radi, že môžeme oznámiť akvizíciu značiek Film1 v Holandsku. SPI poskytuje viac ako 20 rokov služby prémiových filmov pre stovky operátorov v 45 krajinách. Ako domov dobrých filmov sa SPI neustále snaží priniesť svojim divákom na celom svete kvalitný obsah. Vďaka pridaniu značiek Film1 do našej pestrej ponuky lineárnych kanálov a moderných digitálnych služieb môžeme tiež po novom zdieľať náš prémiový obsah so všetkými milovníkmi filmov v Holandsku,“ povedal Berk Uziyel, generálny riaditeľ SPI International.
SPI International ponúka lineárne a digitálne filmové služby prostredníctvom rôznych spôsobov príjmu pre zaistenie všestrannej zábavy. Pod vlastníctvom SPI bude Film1 vysielať širokú škálu prémiových filmov od globálnych distribútorov, ku ktorým budú mať ich predplatitelia prístup na všetkých typoch zariadení a obrazovkách.
Akvizícia značiek Film1 je priamym dôkazom trvalého záväzku spoločnosti SPI k ďalšiemu rozšíreniu vysoko úspešného a diverzifikovaného distribučného portfólia naprieč Európou. V rámci multiteritoriálnych obchodov SPI s partnermi v oblasti produkcie a distribúcie obsahu na svetovej úrovni bude Film1 v Holandsku celkom bez reklám a bude zahŕňať rozsiahly výber prémiového obsahu, ktorý uspokojí množstvo chutí a potrieb.