11. 7. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký prezident Donald Trump nariadil vyšetrovanie plánovanej dane z internetových služieb vo Francúzsku, ktorá zvlášť tvrdo zasiahne americké technologické giganty. Uviedli to v stredu (10. 7.) predstavitelia Washingtonu, podľa ktorých by vyšetrovanie mohlo viesť k tomu, že USA prijmú protiopatrenia.
Očakáva sa, že francúzsky Senát tento týždeň schváli návrh na zavedenie dane vo výške 3 % z ročných príjmov zo služieb, ktoré ponúkajú on-line spoločnosti.
Francúzsko je popredným zástancom zavedenia tejto dane v celej Európskej únii (EÚ), ale čelí tlaku iných štátov, najmä Írska a škandinávskych krajín.
Niektoré internetové giganty totiž využívajú krajiny EÚ s nízkymi daňami, ako je napríklad Írsko, kde si zaregistrujú svoje oficiálne sídlo a platia tak len minimálnu daň v iných štátoch bloku, aj keď tam generujú obrovské zisky.
"Spojené štáty sú veľmi znepokojené tým, že daň z digitálnych služieb, ktorú sa chystá schváliť francúzsky Senát, sa nespravodlivo zameriava na americké spoločnosti," uviedol americký obchodný zástupca Robert Lighthizer.
"Týka sa služieb, v ktorých sú americké firmy globálnymi lídrami," skonštatovala jeho kancelária vo svojom vyhlásení a dodala, že komentáre francúzskych lídrov len posilnili dojem, že americké firmy sú terčom dane. Francúzska vláda to verejne poprela.
Takzvané vyšetrovanie podľa paragrafu 301 je primárnym nástrojom, ktorý Trumpova administratíva použila v obchodnej vojne s Čínou na ospravedlnenie ciel za to, čo USA označujú za nekalé obchodné praktiky.

Francúzsky Senát vo štvrtok schválil tzv. digitálnu daň z internetových služieb, ktorá tak definitívne nadobúda platnosť aj napriek odporu USA.
Hlasovanie v hornej komore parlamentu, ktorú má pod kontrolou opozícia, vo štvrtok ukázalo, že táto otázka má vo Francúzsku širokú podporu. Daň vo výške 3 % z ročných príjmov z internetových služieb je splatná spätne od začiatku roka 2019.
Americký prezident Donald Trump pritom v stredu (10. 7.) nariadil vyšetrovanie francúzskej dane podľa paragrafu, ktorý USA použili aj na ospravedlnenie zavedenia ciel na čínsky import.
Francúzsko tvrdí, že je daň potrebná, pretože veľké internetové spoločnosti ako Facebook či Amazon sa vyhýbajú vysokým výdavkom na dane tým, že príjmy z celej EÚ zdaňujú v krajinách s nízkymi sadzbami. USA sa nepáči, že sa najviac dotkne práve amerických internetových gigantov.
Francúzsko presadzovalo zavedenie tejto dane v celej Európskej únii (EÚ), ale narazilo na odpor niektorých štátov, najmä Írska a škandinávskych krajín, ktoré lákajú zahraničné firmy práve na nízke dane.

Dvaja neznámi páchatelia zastrelili v meste Kidapawan ležiacom na juhu Filipín miestneho novinára Eduarda Dizona. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na políciu.
Dizona v stredu večer, keď sa autom vracal z práce, zasiahlo päť výstrelov. Na novinára začala strieľať dvojica ozbrojených mužov na motorke, ktorí zastali pri jeho vozidle na križovatke ulíc.
Podľa údajov zväzu filipínskych novinárov ide už o trinásteho novinára, ktorého zavraždili od roku 2016 po nástupe Rodriga Duterteho do funkcie prezidenta.
Či Dizonova vražda súvisí s jeho prácou, nebolo bezprostredne známe. Jeho kolegovia však naznačili, že vo svojej rozhlasovej relácii sa často venoval korupcii a podvodom.
Filipíny sú považované za jednu z najnebezpečnejších krajín pre novinárov. V roku 2009 bolo medzi 50 obeťami útoku na konvoj miestnych politikov smerujúci na zhromaždenie do južného regiónu Mindanao aj 32 zamestnancov médií.


"Digitalizácia a prístup k širokému spektru informácií vytvárajú obrovské možnosti pre ľudí zaujímať sa aktívne o veci verejné. Aj preto Slovensko uvítalo spoločnú iniciatívu Veľkej Británie a Kanady, cielenú na proaktívnu diskusiu o postavení a slobode novinárov," povedal štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky František Ružička na Globálnej konferencii pre slobodu médií v Londýne, ktorá sa dnes (11. júla) konala v Londýne.
Ako ďalej uviedol, kvalita našej demokracie závisí na kvalite informácie a na existencii nezávislých a profesionálnych médií. "Preto sú médiá strážnym psom demokracie," zdôraznil F. Ružička. "Sme svedkami ohrozovania novinárov v Európe a kdekoľvek inde. Šokovala nás vražda slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej," povedal štátny tajomník rezortu diplomacie s tým, že proti takýmto činom treba aktívne konať. "Je našou povinnosťou zaistiť bezpečnosť pre novinárov. Vrahovia a zadávatelia vrážd nemôžu zostať nepotrestaní," dodal F. Ružička.
Okrem bezpečnosti profesionálnych médií ohrozenie demokracie predstavuje aj šírenie dezinformácií. "Musíme hľadať všetky cesty ako bojovať proti šíreniu konšpirácií z pofidérnych internetových zdrojov, ktoré prostredníctvom sociálnych sietí šíria polopravdy, lži, xenofóbiu a tým ohrozujú našu demokraciu," zdôraznil štátny tajomník. Ako dodal, aj preto chce byť Slovensko v týchto témach aktívne aj na pôde Európskej únie.
      Organizačné líderstvo Veľkej Británie na budúci rok v agende preberá Kanada, ktorá ďalšiu konferenciu tohto druhu plánuje zorganizovať na americkom kontinente.


Copyright © TASR 2019