3. 9. 2019

Časopis Pamiatky a múzeá udelil výročné ceny za rok 2018


Časopis Pamiatky a múzeá udelil 

výročné ceny za rok 2018 


Redakčná rada časopisu Pamiatky a múzeá, revue pre kultúrne dedičstvo spoločne s jeho vydavateľmi Slovenským národným múzeom a Pamiatkovým úradom SR udelili ceny za najvýznamnejšie aktivity z oblasti kultúrneho dedičstva SR za rok 2018. TASR o tom informovala redakcia časopisu.
Cenu v kategórii objav - nález získali Milan Horňák, Erik Hrnčiarik, spoločnosť Via Magna a Katedra klasickej archeológie Trnavskej univerzity za nález germánskeho dvorca v Bratislave-Podunajských Biskupiciach z neskoroantického obdobia.
V kategórii akvizícia patrí ocenenie rodine Zubaľovcov a Slovenskej národnej galérii za dar časti Zbierky Linea do zbierkového fondu SNG.
Za expozíciu 100 rokov dizajnu/Slovensko 1918 - 2018 v Slovenskom múzeu dizajnu získal cenu kolektív autorov a Slovenské centrum dizajnu v spolupráci so spoločnosťou Altamira Softworks.
V kategórii výstava uspeli Martin Gaduš a Slovenské technické múzeum - Múzeum dopravy, Bratislava. Ocenili ich za výstavu 100 rokov lodiarstva v Československu.
V kategórii publikácia získal cenu kolektív autorov a Múzeum mesta Bratislavy za publikáciu Vo víre dejín. 150 rokov Múzea mesta Bratislavy.
V kategórii menšia publikácia - drobná tlač - periodiká patrí cena občianskemu združeniu Permon a mestu Banská Bystrica za časopis Bystrický Permon - Banskobystrická revue pre popularizovanie vedy, umenia a cestovného ruchu.
V kategórii obnova - adaptácia získali cenu Krajský pamiatkový úrad Žilina, Stanislav Barényi, Karin Barényiová a spoločnosť ArBA za obnovu vily Emila Stodolu v Liptovskom Mikuláši.
V kategórii reštaurovanie udelili ocenenie Petrovi Šimonovi, Janovi Jandovi, Marekovi Repáňovi, mestu Šaštín-Stráže a Krajskému pamiatkovému úradu Trnava za reštaurovanie trojičného stĺpu na Kláštornom námestí v Šaštíne-Strážach.
Združenie Gotická cesta získalo cenu v kategórii akcia - podujatie - dlhodobé projekty za dlhodobé aktivity v oblasti obnovy a propagácie sakrálneho kultúrneho dedičstva v regióne Gemera.
V kategórii film - video - audio - multimédiá uspeli Andrea Kalinová, umelecká skupina Opustená (re)kreácia a spoločnosť Archimera, cenu získali za film Po sezóne.
Za rok 2018 bola udelená aj mimoriadna cena. Tá patrí kolektívu autorov, Slovenskému národnému múzeu v Bratislave a Národnímu muzeu v Prahe za Česko-slovenskú/ Slovensko-českú výstavu.
Slávnostné odovzdávanie ocenení sa uskutoční 5. septembra na Starom zámku v Banskej Štiavnici pri príležitosti otvorenia Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2019 v Slovenskej republike.
Články približujúce ocenené projekty a celkový zoznam nominácií nájdu záujemcovia v časopise Pamiatky a múzeá, číslo 3/2019.


Copyright © TASR 2019