6. 9. 2019

RTVS prichádza s novou publicistickou reláciou Kultúra.sk

RTVS prichádza s novou 
publicistickou reláciou Kultúra.sk

 Zaujímavé premiéry, vernisáže, koncerty, rozhovory s osobnosťami kultúrneho a umeleckého sveta. Na to všetko sa zameria nová publicistická relácia Kultúra.sk, ktorú RTVS odvysiela v premiére sobotu 7. septembra o 17:30 na Jednotke.

Kultúra.sk bude na týždennej báze mapovať aktivity, ktoré sa udiali v prestížnych kultúrnych inštitúciách na celom Slovensku. Neobmedzí sa iba na divadlo, hudbu, výtvarné umenie, tanec, ale prinesie i výnimočné dizajnérske a literárne udalosti. Reláciu budú pripravovať a moderovať Gabriela Pirošková, Patrícia Pružinská a Andrea Záborská. Prispievať do nej budú aj redaktori z banskobystrického a košického štúdia RTVS.
„Diváci cez rozhovory a reportáže s tvorcami budú mať prostredníctvom televíznej obrazovky kontakt s umelcami, ktorí v silnom komerčnom prostredí zanikajú a nemajú príležitosť na prezentáciu. Zároveň chceme oživiť informovanosť o činnosti v národných kultúrnych inštitúciách i v menších ustanovizniach, ktoré pripravujú zaujímavé projekty. Priestor dostanú aktuálne ocenení tvorcovia, umelci, prípadne osobnosti práve oslavujúce okrúhle životné jubileum. Týždenník prinesie aj rozhovory s organizátormi či účinkujúcimi,“ priblížila dramaturgička projektu Gabriela Pirošková.
Tvorivo spracované reportáže sa zamerajú hlavne na témy a myšlienky, ktoré cez kultúrne akcie rezonujú v spoločnosti. „Nebude im chýbať invencia, a ak prinesú hravosť a vtipný podtón, bude to pridaná hodnota,“ dodala Gabriela Pirošková.
Nový magazín Kultúra.sk bude RTVS vysielať každú sobotu o 17:30 na Jednotke.