2. 10. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




 
Rozruch v brífingovej miestnosti Bieleho domu vo Washingtone spôsobila v utorok myš, ktorá spadla zo stropu priamo na jedného z novinárov. Informovala o tom agentúra AFP.
"Myš doslova spadla zo stropu kóje NBC v Bielom dome a pristála mi v lone," napísal na Twitteri spravodajca americkej televízie NBC News Peter Alexander.
V miestnosti sa v tom čase nachádzala len malá skupina reportérov, producentov a kameramanov. Časť z nich zo strachu vybehla von, iní sa malého votrelca pokúšali chytiť, avšak bez úspechu.
Myš unikla popod dvere do hlavnej vstupnej haly tlačového strediska Bieleho domu a následne vbehla do brífingovej Sály Jamesa S. Bradyho, kde neúspešný lov pokračoval. Malý hlodavec však napokon zmizol bez stopy.
Udalosť vyvolala veľký rozruch nielen medzi prítomnými novinármi, ale aj na internetových sociálnych sieťach, kde štipľavými komentármi nešetrili stúpenci ani odporcovia prezidenta USA Donalda Trumpa.
"Bolo to najväčšie 'vzrúšo' v brífingovej miestnosti Bieleho domu za posledné mesiace," komentovala na Twitteri reportérka NBC Shannon Pettypieceová.


Britský princ Harry a jeho manželka Meghan zažalovali bulvárne noviny Mail on Sunday za nelegálne zverejnenie súkromného listu, ktorý Meghan napísala svojmu otcovi. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.
Princ Harry ohlásil podanie žaloby v emotívnom vyhlásení, ktoré zverejnil v utorok večer. Písal v ňom o tom, že bulvár prenasleduje vojvodkyňu Meghan podobným spôsobom ako jeho matku Dianu, ktorá tragicky zahynula v roku 1997. O život prišla pri autonehode v Paríži, keď sa snažila uniknúť pred novinármi.
"Najviac sa bojím toho, že sa zopakujú dejiny. Stratil som svoju matku a teraz vidím, ako sa obeťou rovnakých mocných síl stáva aj moja manželka," napísal Harry.
Posťažoval si, že sú spolu s Meghan dlhodobo vystavení lživej a "bezcitnej kampani" a "neustálej propagande", ktorú šíri časť britských bulvárnych médií.
Táto kampaň sa podľa princa zintenzívnila v priebehu posledného roka, keď bola Meghan tehotná a keď v máji 2019 porodila syna Archieho Harrisona.
Podľa Meghan a Harryho publikoval nedeľník Mail on Sunday predmetný osobný list nezákonne a spôsobom, ktorý bol "zámerne deštruktívny". Okrem samotných novín podali žalobu aj na ich materskú spoločnosť Associated Newspapers.
Noviny sa podľa nich dopustili zneužitia osobných informácií a porušili autorské práva a britský zákon o ochrane údajov. O aký konkrétny list ide, princ neuviedol.

Vražda by nemala nikomu prejsť bez trestu, vyhlásila v stredu na pietnom zhromaždení pred bývalým saudskoarabským konzulátom v tureckom Istanbule, kde pred rokom došlo k vražde novinára Džamála Chášukdžího, osobitná spravodajkyňa OSN pre ľudské práva Agnes Callamardová. Informovala o tom agentúra DPA.
"Riešením nie je obracať sa chrbtom k tomu, čo je netolerovateľné," povedala Callamardová. "Vražda by nemala prejsť nikomu; nezáleží na tom, o koho ide," dodala Callamardová, ktorá sa podieľala na vyšetrovaní Chášukdžího vraždy.
Callamardová sa v krátkom prejave vyjadrila, že "ani taká vplyvná veľmoc ako Saudská Arábia by za vraždu nemala zostať nepotrestaná... a potom sa trúfalo spoliehať na ľahostajnosť sveta, ktorá ju bude kryť".
Chášukdžího, ktorý písal pre americký denník The Washington Post a zvykol kritizovať saudskoarabskú vládnu dynastiu, videli naposledy živého 2. októbra 2018, keď prišiel na konzulát Saudskej Arábie v Istanbule pre doklady potrebné na svoju svadbu.
Vražda Chášukdžího vyvolala medzinárodný škandál a napätie tak vo vzťahoch medzi Rijádom a Ankarou i západnými štátmi vrátane USA.
Americká tajná služba CIA dospela k záveru, že Chášukdžího vraždu osobne nariadil korunný princ Muhammad bin Salmán. Taktiež, nezávislý vyšetrovateľ OSN vydal v júni tohto roku správu, v ktorej sa uvádza, že existujú dôveryhodné dôkazy, že za smrť novinára nesie zodpovednosť korunný princ.


Copyright © TASR 2019


Americká technologická spoločnosť Google zavádza pre užívateľov nové nástroje, pomocou ktorých si budú môcť riadiť nastavenie svojej ochrany súkromia. Firma to robí v čase, keď je spoločne s ostatnými technologickými gigantmi terčom prešetrovania v súvislosti s množstvom dát, ktoré od svojich užívateľov zbierajú. Užívatelia služby YouTube teraz budú môcť nastaviť automatické vymazávanie svojej histórie vyhľadávania a sledovania obsahu po stanovenom časovom období.
Google Mapy budú mať inkognito režim, čo znamená, že pohyb užívateľov sa nebude zaznamenávať, keď túto službu zapnú. Google zároveň pridáva pre užívateľov spôsob kontrolovania svojich hesiel prostredníctvom správcu hesiel, aby mali istotu, že sú stále bezpečné.

V Istanbule sa v stredu konala vigília za saudskoarabského novinára Džamála Chášakdžího, ktorého tam pred rokom zavraždili. Prominentného kritika vlády v Rijáde pripravil na tamojšom konzuláte kráľovstva o život tím saudskoarabských agentov. Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán v nedeľu prijal zodpovednosť za jeho vraždu, no odmietol, že by ju nariadil. "Bol to hrozný zločin. Ale ako líder Saudskej Arábie zaň preberám plnú zodpovednosť, a to najmä preto, že ho spáchali zamestnanci saudskoarabskej vlády," uviedol v rozhovore pre CBS News.
Päťdesiatdeväťročného Chášakdžího naposledy videli, keď 2. októbra 2018 vošiel do konzulátu v Istanbule, aby si vybavil papiere, ktoré potreboval, aby si mohol vziať svoju tureckú snúbenicu. Saudskoarabskí prokurátori obvinili v súvislosti s vraždou jedenásť ľudí, pričom pre piatich z nich žiadajú trest smrti. Telo novinára sa doteraz nenašlo.



©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.