26. 10. 2019

SLOVAK MEDIA NEWS


SLOVAK MEDIA NEWS


Televízii Markíza sa tento rok darí zvyšovať zisky. Spolu s ďalšími televíznymi stanicami Doma, Dajto a Markíza International, ktoré skupina Central European Media Enterprises (CME) na Slovensku prevádzkuje, totiž za tri štvrťroky tohto roka vygenerovali podľa neauditovaných výsledkov prevádzkový zisk pred odpismi a amortizáciou v objeme 17,4 mil. amerických dolárov (USD). Medziročne to znamenalo nárast až o 73 %. Tento výsledok sa skupine CME podarilo na Slovensku zaznamenať napriek stagnácii čistých výnosov, ktoré boli oproti trom kvartálom vlaňajška vyššie iba o 0,3 % na úrovni 70,8 mil. USD.
Vlastník Markízy, mediálna skupina CME, pritom na Slovensku v tomto období hovorí o solídnom 7 % raste reklamného trhu. Príjmy z reklamy jej slovenských televízií, teda spomínaných Markízy, Doma, Dajto a Markízy International, v treťom štvrťroku stúpli aj vplyvom rastúcich výdavkov vlády na informačné kampane. Ako ďalej uvádza CME vo svojej správe pre investorov, reklamné príjmy tvorili gro celkových príjmov skupiny na Slovensku, keď za tri štvrťroky dosiahli 60,6 mil. USD. O zvyšok sa postarali poplatky od káblových operátorov či ďalšie príjmy.
V samotnom treťom štvrťroku tohto roka zaknihovala CME na Slovensku čisté výnosy v objeme 22,1 mil. USD, čo znamenalo medziročný nárast o 6,1 %. Prevádzkový zisk pred odpismi a amortizáciou sa oproti tretiemu kvartálu minulého roka zvýšil o 40,5 % na 7,1 mil. USD.
Central European Media Enterprises prevádzkuje televízne stanice v piatich krajinách strednej a východnej Európy. Spoločnosť v júli 2007 odkúpila 20 % v TV Markíza od spoločnosti Media Invest, spol. s r. o. CME informovala, že touto transakciou sa stala 100-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza - Slovakia, spol. s r. o. ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza. Okrem samotnej televízie Markíza na Slovensku prevádzkuje aj televízie Doma, Dajto a Markíza International.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.