30. 12. 2019

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka


Zoltán A. súhlasí s trestom odňatia slobody vo výške 15 rokov v strednom stupni stráženia. Uviedol to na verejnom zasadnutí vo veci dohody o vine a treste za vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka pred senátom Pamely Záleskej na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.

Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku pôvodne neschválil dohodu o vine a treste medzi obvineným Zoltánom A. a prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry. Ten navrhuje Zoltána A. odsúdiť na desať rokov trestu odňatia slobody za vraždu novinára Jána Kuciaka. Predsedníčka senátu Pamela Záleská uviedla, že je trest spravodlivý iba pre obvineného a dodala, že za spravodlivý by považovala trest 15 rokov odňatia slobody.
K modifikácii trestu dohody o vine a treste je prokurátor ochotný pristúpiť. Zoltán A. si vyžiadal čas na poradu so svojou obhajkyňou.
„Obvinený Zoltán A. zobchodoval ľudský život a následne zobchodoval aj trest,“ uviedla Záleská. Tá vyzvala prokurátora a obvineného, aby si rozmysleli, či chcú uzavrieť novú dohodu o vine a treste. Priamo však naznačila, že zvýšenie trestu o rok alebo dva by nepovažovala za akceptovateľné a doplnila, že síce bol trest vypočítaný zákonným spôsobom z čísla 25 rokov trestu odňatia slobody, avšak za úkladnú vraždu je možné uložiť aj doživotný trest.
Prokurátor vo svojej reakcii pripomenul, že obvinený spolupracoval už od prvého dňa zadržania a prispel aj k objasneniu vrážd podnikateľa Petra Molnára a niekdajšieho primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Taktiež sa priznal ku skutku prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho.
Zoltán A. je obvinený z vraždy novinára Jána Kuciaka. Tú si u neho objednala Alena Zs. na objednávku Mariana K. Za vykonávateľov označuje prokuratúra Miroslava M. a Tomáša Sz., ktorým za to mal Zoltán A. sprostredkovať finančnú odmenu 40.000 eur.
Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Podľa obžaloby si vraždu objednal Marian K. ako pomstu za články, ktoré Kuciak publikoval o jeho ekonomickej trestnej činnosti.




Copyright © TASR 2019