28. 5. 2020

RTVS NEWS

RTVS NEWS


V Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS) sa vo štvrtok začína kontrola pod vedením ministerstva kultúry. TASR to potvrdila ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO), ktorá kontrolu avizovala pred niekoľkými týždňami.
Kroky predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina), ktorý sa v stredu (27. 5.) zúčastnil na rokovaní Rady RTVS a oznámil, že chce v RTVS audit, nepovažuje ministerka za štandardné. "Avšak na vyjadrenie názoru má právo, rovnako, ako má právo zúčastniť sa rokovania Rady RTVS," doplnila pre TASR Milanová. Celú situáciu vníma tak, že Kollár má iný názor ako Výbor NR SR pre kultúru a médiá, čo je mimo jej ministerstva.
Rada RTVS sa v stredu zaoberala výstupmi parlamentného mediálneho výboru, ktorý nedávno skonštatoval neplnenie si zákonných povinností členov rady. Odmietla závery výboru. Akékoľvek tvrdenia o neplnení si zákonných povinností bez relevantných dôkazov považuje rada podľa prijatého uznesenia za neprípustnú formu politického nátlaku ohrozujúceho nezávislosť verejnoprávneho média.
Súčasného vedenia RTVS a napĺňania verejnoprávneho obsahu i plurality v spravodajstve sa zastal predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). Zároveň oznámil, že požiada o audit v RTVS, do jeho záverov nedovolí kriminalizovať radu verejnoprávneho vysielateľa. Predseda mediálneho výboru Kristián Čekovský (OĽaNO) si myslí, že členovia rady neodvrátili ani na stredajšom rokovaní pochybnosti.

Copyright © TASR 2020