31. 8. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Apple v piatok (28. 8.) odstránil z App Storu vývojársky účet spoločnosti Epic Games. To znamená, že Epic Games nemôže pridávať nové aplikácie ani aktualizácie svojich hier. Ako uviedol Apple, dôvodom bolo porušovanie pravidiel App Storu.
Krok, ktorý Apple ohlasoval, prichádza po tom, ako v pondelok (24. 8.) večer kalifornská sudkyňa predbežne rozhodla, že koncern síce môže blokovať hru Fortnite od Epic Games, ale dočasne zakázala odstránenie vývojárskeho účtu firmy. Apple však uviedol, že odstránil vývojárky účet Epicu, a nie Unreal Engine, ktorý používajú iní vývojári pri tvorbe hier, takže jeho krok je v súlade so rozhodnutím súdu, ktorý nezakázal postup proti Fortnite a Epic Games.
"Sme sklamaní, že sme museli odstrániť účet Epic Games z App Storu. Dlhé roky sme spolupracovali s tímom firmy Epic Games na vydávaní jeho hier," uviedol Apple. Dodal, že súd odporúčal Epicu, aby počas rozhodovania o jeho prípade dodržiaval pravidlá rovnako ako počas uplynulej dekády, kým vytvoril túto situáciu. "Epic to odmietol. Namiesto toho opakovane predkladal aktualizácie Fortnite, ktoré zámerne porušovali pravidlá App Storu. To nie je férové voči všetkým ostatným vývojárom na App Store a posúva to do stredu ich boja spotrebiteľov. Dúfame, že v budúcnosti opäť budeme môcť spolupracovať, ale, bohužiaľ, dnes to nie je možné."
Epic už nechcel platiť Applu 30 % z toho, čo minú na svojich iPhonoch či iPadoch hráči populárnej hry Fortnite, keď v hre nakupujú. Keďže Apple odmietol zmenu obchodných podmienok, Epic sa aktualizáciou pokúsil obísť App Store a umožniť nákupy mimo neho, čo znamená porušenie zmluvných podmienok.


Čína zmenila pravidlá týkajúce sa kontroly exportu, čo by mohlo ohroziť predaj operácií TikToku v USA, uviedli v sobotu (29. 8.) denníky The Wall Street Journal a The New York Times.
Podľa správ amerických denníkov Peking aktualizoval pravidlá kontroly vývozu tak, že do nich zahrnul aj technológie, ktoré by sa mohli týkať sociálnej siete na zdieľanie krátkych videí TikTok. To neskôr potvrdil aj komentár, ktorý zverejnila štátna tlačová agentúra Sin-chua.
Čínske ministerstvo obchodu v piatok (28. 8.) pridalo do zoznamu technológií, ktorých sa týka zákaz alebo obmedzenie exportu, "personalizované informačné služby založené na analýze dát" a "technológie rozhrania umelej inteligencie".
Cchuej Fan, profesor medzinárodného obchodu, povedal pre agentúru Sin-chua, že ByteDance, čo je materská spoločnosť TikToku, zrejme bude musieť získať povolenie od čínskej vlády a že asi bude musieť prerušiť rokovania o predaji operácií TikToku, keďže tieto nové kategórie môžu zahŕňať technológie, ktoré má ByteDance.
CNBC priniesla vo štvrtok (27. 8.) správu, že TikTok ohlási predaj svojich operácií v USA, Kanade, Austrálii a na Novom Zélande v najbližších dňoch. Hodnota obchodu sa odhadovala na 20 miliárd USD až 30 miliárd USD (16,8 miliardy eur až 25,2 miliardy eur). ByteDance dostala ponuky od viacerých spoločností vrátane softvérovej firmy Oracle alebo spoločnej ponuky maloobchodného reťazca Walmart a softvérového koncernu Microsoft.
Americký prezident Donald Trump v auguste vydal nariadenie, ktorým s platnosťou od polovice septembra zakázal občanom USA realizovať transakcie s ByteDance. TikTok v pondelok (24. 8.) zažaloval federálnu vládu pre snahy o zákaz činnosti v USA. 


Nemecko si predvolá bieloruského veľvyslanca po tom, ako Minsk odobral akreditácie zahraničným novinárom podávajúcim správy o protivládnych protestoch v krajine. Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra AFP, citujúc vládne zdroje.
"Bieloruský veľvyslanec bude predvolaný na ministerstvo zahraničných vecí," uviedol daný zdroj. Šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas už predtým odsúdil opatrenia namierené proti zahraničným médiám ako "neprijateľné".
Bieloruské úrady v sobotu odobrali akreditáciu niekoľkým zahraničným novinárom, pričom niektorých z nich zadržali či vyhostili z krajiny.
Podľa úradov prijali bieloruské orgány toto rozhodnutie na základe odporúčaní štátnej protiteroristickej jednotky. Koľkých novinárov sa toto opatrenie dotklo, neuviedli, avšak odobratie akreditácií potvrdili zamestnanci spravodajského kanálu britskej televízie BBC, rozhlasovej stanice Slobodná Európa, svetových tlačových agentúr AFP, AP a Reuters či nemeckých staníc ARD a Deutsche Welle.
O odoberaní pracovných povolení v Bielorusku rozhoduje komisia pre informačnú bezpečnosť, ktorú tvoria zástupcovia z bieloruskej tajnej služby KGB, ministerstva obrany i vnútra.
Masové protesty po bieloruských prezidentských voľbách vyústili do tvrdých zásahov bieloruských bezpečnostných síl voči demonštrantom. Zranenia utrpeli stovky policajtov a protestujúcich a viac ako 7000 osôb bolo zadržaných.
V nedeľu bolo v Minsku zatknutých 140 demonštrantov, uviedla pre tlačovú agentúru TASS hovorkyňa bieloruského ministerstva vnútra.


Copyright © TASR 2020



V zoo v austrálskom Perthe sa starajú o tučniaka skalného, ktorý v rámci rehabilitácie rád pozerá detský animovaný seriál Pingu. Jeho hlavným hrdinom je tučniak. Podľa zástupcov zoo sa Pierre vydal na cestu z ostrovov v Indickom alebo Atlantickom oceáne a dostal sa na pobrežie juhozápadnej Austrálie. Má problémy s perím a nemôže sa vrátiť do vody.
Jeho ošetrovatelia mu premietajú na iPade rôzne programy, no najobľúbenejším je práve spomínaný seriál. Takisto má rád dokumenty o tučniakoch skalnatých, ktorých sleduje aj vďaka live streamu z americkej Kansas City Zoo a zoo v škótskom Edinburghu.
Jeho domovská zoo spolupracuje so zahraničnými kolegami a chcú mu nájsť nové miesto na zotavenie a nájdenie si nových priateľov spomedzi tučniakov skalných. Podľa Perth Zoo patrí tento druh medzi najvzácnejšie tučniaky na svete. Na Zemi žije zhruba 240 300 rozmnožujúcich sa párov tučniakov skalných.
Tweet oznamujúci úmrtie amerického herca Chadwicka Bosemana nazbieral najviac "lajkov" v histórii sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter. Jej zástupcovia o tom informovali na svojom účte v sobotu. "Tweet, ktorý lajklo najviac ľudí. Pocta vhodná pre kráľa," uviedli.
O úmrtí informovali v piatok na hercovom twitterovom účte spolu s jeho čiernobielou fotografiou. Predstaviteľ marvelovského superhrdinu Čierneho pantera vo veku 43 rokov prehral štvorročný boj s rakovinou hrubého čreva. Správu lajklo na Twitteri viac ako 6,8 milióna používateľov.
Doterajší rekord držal bývalý americký prezident Barack Obama, ktorý v roku 2017 zverejnil fotku s deťmi a pripojil k nej citát od Nelsona Mandelu. Jeho príspevok mal viac ako 4,3 milióna lajkov.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.