1. 9. 2020

PPF odoslala Európskej komisii doklady k schváleniu nákupu CME

PPF odoslala Európskej komisii doklady 

k schváleniu nákupu CME

Skupina PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera odoslala Európskej komisii príslušné doklady k finálnemu schválenie transakcie nákupu mediálnej skupiny CME. PPF o tom informovala na Twitteri.

Akcionári CME schválili ponuku na prevzatie tento rok vo februári. Hodnota transakcie predstavuje asi 2,1 miliardy dolárov. Súčasťou CME sú televízne stanice v piatich krajinách strednej a východnej Európy vrátane českej skupiny Nova a slovenskej Markízy.

Komisia podľa informácií ČTK do 25 pracovných dní rozhodne, či nákup schváli bez podmienok, alebo začne tzv. Druhé kolo, teda proces vyjednávania o dodatočných podmienok z pohľadu hospodárskej súťaže.

CME podpísala zmluvu s dcérskymi spoločnosťami skupiny PPF vlani v októbri. Podmienkou dokončenie transakcie je už len súhlas Európskej komisie. CME prevádzkuje televízne stanice popri Českej republiky aj v Bulharsku, Rumunsku, na Slovensku a v Slovinsku.

Zhruba tretinový podiel v CME v roku 2009 kúpila americká spoločnosť Time Warner, ktorá ho v ďalších rokoch zvýšila tesne pod 50 percent. Firmu Time Warner neskôr prevzal americký telekomunikačný gigant AT &T a premenoval na Warner Media. Jej prostredníctvom v CME drží väčšinový podiel.


Skupina PPF investuje do mnohých odvetví od finančných služieb cez telekomunikácie, biotechnológia, nehnuteľnosti až po strojárstvo. Pôsobí v Európe, Ázii a USA.


Copyright © ČTK 2020