30. 3. 2021

Posolstvo Veľkej noci priblíži RTVS prostredníctvom bohoslužieb a programov s duchovnou tematikou

 Posolstvo Veľkej noci priblíži RTVS prostredníctvom 

 


bohoslužieb a programov s duchovnou tematikou

RTVS prinesie divákom a poslucháčom počas najväčších kresťanských sviatkov roka bohoslužby aj ďalšie pútavé programy s duchovnou tematikou. Hĺbku a posolstvo nadchádzajúcich dní bude v priebehu veľkonočných sviatkov v programovej ponuke pripomínať viacero relácií, filmov či dokumentov.

Bohoslužby

Na Veľký piatok, ktorý je najväčším sviatkom v roku pre evanjelických veriacich, odvysielame naživo o 10.30 h na Jednotke Služby Božie z evanjelického kostola v Novom Meste nad Váhom. Rádio Regina prinesie poslucháčom v tento deň od 9.00 h Slávnostné Služby Božie z Hanušoviec nad Topľou. K Veľkému piatku patrí aj pobožnosť krížovej cesty. RTVS prinesie tradične v priamom prenose na Dvojke Krížovú cestu z Baziliky sv. Petra vo Vatikáne. Začne sa o 20.55 h.

Obrady veľkonočnej vigílie na Bielu sobotu prinesie televízna Trojka v priamom prenose z Košíc od 20.00 h.

Nedeľnú Veľkonočnú svätú omšu s požehnaním Urbi et orbi odvysiela Jednotka v priamom prenose z Baziliky sv. Petra vo Vatikáne o 10.00 h. Celebrovať ju bude pápež František, ktorý v závere udelí veľkonočné požehnanie a pozdrav Mestu a svetu. Slávnostnú svätú omšu z Katedrály sv. Alžbety z Košíc sprostredkujú poslucháčom na Veľkonočnú nedeľu od 9.05 h Rádio Slovensko aj Rádio Regina. Od 11.50 h prinesie aj Rádio Slovensko požehnanie pápeža Františka Urbi et Orbi.

Programy s duchovnou tematikou

Na Jednotke si počas Veľkej noci pripomenieme aj výročie úmrtia Jána Pavla II., a to prostredníctvom štvordielneho poľsko-talianskeho životopisného filmu Karol – človek, ktorý sa stal pápežom. V piatok podvečer prinesie Jednotka divákom aj americký historický film Syn Boží. Duchovný obsah s posolstvom Veľkej noci na Dvojke prinesie celý rad dokumentov ako Kamenné pastorále, Veľkonočné evanjelium, Turínske plátno, Krížové cesty, Otče, do Tvojich rúk porúčam svojho ducha, Výkrik opustenosti, Krížová cesta banskoštiavnickej kalvárie, Memento mori, Zo Zemplína k pápežovi... a tiež magazín Orientácie venovaný apoštolskej návšteve pápeža Františka v Iraku a príhovor Mons. Františka Rábeka v relácii Sviatočné slovo. Divákov Dvojky čaká aj premiéra dokumentu Pápežský palác: gotická pevnosť a nový dokument RTVS Andrej Sládkovič. Človek, ktorý miloval.

Na Zelený štvrtok dopoludnia uvidia diváci na Trojke prvú časť televízneho filmu Dušana Rapoša Dido o počiatkoch kresťanstva v pohanskom svete a o hľadaní nádeje. Podvečerný dokument Štvrtok Veľkého týždňa hovorí o slávení a posolstve Poslednej večere Ježiša Krista s učeníkmi. Na Veľký piatok ponúkne Trojka divákom Veľkonočnú paschu v Jakubovanoch – pohľadnicu zo slávenia Veľkej noci medzi gréckokatolíkmi v Jakubovanoch. V podvečer sa režisér Vido Horňák vo filmovej eseji zamyslí nad otázkou Stálo za to obetovať sa za človeka? V dokumentárnom filme Krížové cesty si diváci pripomenú cestu Krista na Golgotu a jeho ukrižovanie, ktoré podnietilo vznik mnohých sakrálnych a umeleckých pamiatok. Záver sobotného vysielania na Trojke bude patriť televíznemu dokumentu Tajomstvo vzkriesenia. Záver nedeľného večera bude patriť dokumentu Modlitba za umelca, v ktorom Trojka divákom pripomenie tvorbu Vincenta Hložníka a jeho jedinečné umenie pri ilustrovaní Biblie.

Rádio Slovensko každý deň v skorých ranných hodinách ponúkne poslucháčom pravidelné Zamyslenie na témy Veľkej noci. O význame sviatkov sa bude hovoriť aj v prúdovom vysielaní počas dňa. Na Veľký piatok po 8.00 h povedie Štefan Chrappa rozhovor s biskupom západného dištriktu ECAV Jánom Hroboňom. Štefana Chrappu ako hosťa v relácii privíta Andrea Poláčková po 13.00 h. Na Bielu sobotu večer po 20.00 h bude témou relácie Sobotné reflexie už druhé slávenie Veľkej noci v neštandardnej pandemickej situácii. Moderuje Vincent Štofaník. Na Veľkonočnú nedeľu po 8.00 h bude hosťom Štefana Chrappu bratislavský pomocný biskup a vojenský ordinár František Rábek.

Rádio Regina prinesie na Veľký piatok po 19.00 h reláciu Od kláštornej záhrady po blahorečenie o rehoľnej sestre Kataríne Krištofovej, ktorá prežila takmer 30 rokov v Ríme a dnes pôsobí v Bratislave, v službe chorým. Na Bielu sobotu Regina o 23.00 h odvysiela rozhovor s amatérskou výtvarníčkou Katarínou Polákovou z Bratislavy v pásme Svätá zem v mojej obývačke. Ide o pôsobivé reminiscencie zrelej ženy, ktorej byt zdobia textilné arttexy, vystavovala ich v Bratislave a originálne na nich stvárnila svoju návštevu Svätej zeme v roku 2018.

„Uvedomujeme si hĺbku a význam tohto sviatku pre kresťanov. Verím, že sa nám podarí aj prostredníctvom priamych prenosov bohoslužieb preniesť atmosféru a duchovný rozmer Veľkej noci do domácností našich divákov a poslucháčov. Obzvlášť v týchto ťažších časoch sú programy s duchovným posolstvom a bohoslužby pre mnohých veľmi potrebné a dôležité,“ uviedol generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.