1. 4. 2021

Košické rozhlasové štúdio si pripomína výročie galakoncertom aj knižnou publikácio


Košické rozhlasové štúdio si pripomína výročie
 

 
 galakoncertom aj knižnou publikáciou


Veľká noc bude vo vysielaní Rádia Regina patriť aj spomienkam na hudobnú históriu. Košické rozhlasové štúdio RTVS pripravilo 90-minútový slávnostný galakoncert pri príležitosti osláv 90. výročia odovzdania budovy košického rozhlasu do užívania. V hudobno-slovnej relácii s názvom Hudobné skvosty košického rozhlasového štúdia ponúkne obzretie sa po hudobných aktivitách a dielach rôznych hudobných žánrov, ktoré v košickom rozhlase vznikali od roku 1930 až po súčasnosť. Galakoncert si môžu poslucháči Rádia Regina Východ vypočuť v premiére v piatok 2. apríla o 12.30 h. Poslucháčom Rádia Regina na celom Slovensku spríjemní galakoncert pondelkový večer, 5. apríla po 21.00 h.

90. výročie odovzdania rozhlasovej budovy do užívania si štúdio RTVS Košice pripomenulo 28. októbra 2020 odhalením pamätnej tabule a viacerými reláciami v programoch Rádia Regina Východ, Rádia Devín a televíznej Dvojky. Sprievodným podujatím osláv mal byť aj slávnostný galakoncert v košickom Dome umenia so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu pod dirigentskou taktovkou Ondreja Lenárda. Kvôli pretrvávajúcej nepriaznivej pandemickej situácii sa však nemohol uskutočniť ani v plánovanom termíne, ani v náhradnom termíne začiatkom roka 2021.

Štúdio RTVS Košice sa preto rozhodlo pripomenúť si 9 dekád hudobnej histórie košického rozhlasu formou rozhlasovej hudobno-slovnej relácie. Jej tvorcovia – muzikologička, bývalá dlhoročná košická hudobná redaktorka Lýdia Urbančíková a kreatívny producent štúdia Juraj Hidvéghy v nej ponúknu 30 minút slova o dôležitých míľnikoch, skladateľoch, interpretoch, rozhlasových pracovníkoch, či hudobných aktivitách rozhlasového štúdia a 60 minút hudobných nahrávok rôznych žánrov, ktoré sú z historického a umeleckého pohľadu vzácne a jedinečné a vznikli práve v košickom nahrávacom štúdiu. Spievať a hrať budú Anna Poláková, Edita Gruberová, Janka Guzová, Peter Toperczer, Štátna filharmónia Košice, Štefan Štec, Ondrej Kandráč, Peter Nagy, Igor Timko, Marián Čekovský, Peter Cmorík a ďalší. Reláciou poslucháčov prevedú moderátori Yvetta Šoltýsová a Ján Kovalčin.

„Som veľmi rád, že môžeme poslucháčom ponúknuť takýto výnimočný pohľad na deväť dekád hudobného diania v košickom rozhlasovom štúdiu. Ešte viac ma však teší fakt, že v košickom nahrávacom štúdiu pulzuje hudobný život naďalej. Tvoria a nahrávajú sa nové skladby a pred mikrofónmi sa objavujú ďalší skvelí interpreti. Hudobné skvosty tohto rozhlasového štúdia tak majú nielen zaujímavú históriu, ale nepochybne aj všetky predpoklady na úspešnú budúcnosť,“ prezradil spoluautor relácie Juraj Hidvéghy.

„Košičania mali výnimočné postavenie pri formovaní rozhlasového vysielania na Slovensku. Z Košíc sa uskutočnilo prvé vysielanie vôbec na našom území, začalo tu náboženské i národnostné vysielanie pre Maďarov a Rusínov, z Košíc sa vysielala prvá pôvodná slovenská rozhlasová hra a v košickom štúdiu vznikol orchester, ktorý tvoril základ Štátnej filharmónie v Košiciach. Nová špeciálna budova bola logickým vyústením výraznej aktivity košických rozhlasových tvorcov,“ pripomína riaditeľ štúdia Jozef Puchala.

Relácia Hudobné skvosty košického rozhlasového štúdia dostala aj knižnú formu v podobe rovnomennej publikácie. História rozhlasovej hudby v košickom rozhlase je doplnená aj o cenné fotografie a historické míľniky. „Verba volant, scripta manet, slová odlietajú, napísané zostáva, hovorili už starí Rimania. Som rád, že zásluhou tejto publikácie budú hudobné míľniky našej minulosti zvečnené aj v knižnej podobe,“ dodáva Jozef Puchala.

Relácia bude súčasťou tohtoročnej mimoriadnej veľkonočnej štruktúry Rádia Regina. Súčasťou galakoncertu na Regine bude premiéra dvoch piesní – S Reginou a Na košickej turni, v ktorej sa predstavia známi slovenskí interpreti, ktorých začiatky kariéry sa spájajú práve s košickým rozhlasovým štúdiom.