17. 8. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Študentku v Saudskej Arábii odsúdili za používanie Twitteru na 34 rokov za  mrežami


Na 34 rokov väzenia odsúdil súd v Saudskej Arábii vysokoškolskú študentku Salmu Šihábovú za to, že mala vytvorený účet na sociálnej sieti Twitter, na ktorom sledovala a zdieľala príspevky aktivistov a disidentov. TASR správu prevzala v stredu z denníka The Guardian.
Salmá Šihábová si rozsudok vypočula niekoľko týždňov po návšteve amerického prezidenta Joea Bidena v Saudskej Arábii, ktorá mohla podľa ľudskoprávnych aktivistov v tejto arabskej krajine vystupňovať boj úradov proti tamojším bojovníkom za demokraciu.
Saudskoarabský súd Šihábovej najprv vymeral tri roky za mrežami za trestný čin "používania internetovej stránky za účelom vyvolania politických nepokojov a destabilizácie verejnej a národnej bezpečnosti". Odvolací súd však v pondelok vyniesol nový rozsudok a Šihábovú odsúdil a 34 rokov väzenia. Keď si ich odpyká, bude mať na ďalších 34 rokov zákaz cestovať.
Denník The Guardian však uvádza, že Šihábová mala na Twitteri len niečo cez 2500 sledovateľov a jej účet na Instagrame sledovalo len 159 ľudí. Na sociálnych sieťach uverejňovala najmä fotografie svojich dvoch detí, avšak občas prezdieľala i príspevky saudskoarabských disidentov žijúcich v exile, žiadajúcich oslobodenie tamojších politických väzňov.
Paradoxom je, že hoci sú v Saudskej Arábii používatelia Twitteru prenasledovaní, tamojší princ Walíd ibn Talál vlastní prostredníctvom investičnej nadácie Kingdom Holding viac než päť percent tejto spoločnosti.
Európski bojovníci za ľudské práva rozsudok pre Šihábovú skritizovali, keďže podľa nich ide o "najdlhší trest, aký bol kedy vymeraný pre aktivistku".



Súbor:Flag of Tunisia (1959–1999).svg – Wikipédia


Tuniský vojenský súd odsúdil novinára Saláha Attíju na tri mesiace väzenia za verejné výroky na adresu prezidenta Kajsa Saída a ozbrojených síl krajiny. S odvolaním sa na obhajcu novinára o tom v stredu informovala agentúra AFP.
Ide o ďalšieho z radov kritikov vnímaných za nepriateľov tuniského prezidenta, ktorí čelia prenasledovaniu, odkedy si Saíd vlani v júli uplatnil rozsiahle núdzové právomoci.
Vojenský súd uznal novinára za vinného ešte v utorok, a to za "spochybňovanie ozbrojených síl" a "podnecovanie Tunisanov k násiliu". Attíja, ktorého zadržali ešte v júni po tom, čo sa vyjadril pre katarskú spravodajskú stanicu al-Džazíra, sa podľa svojho obhajcu plánuje voči rozsudku odvolať. Attíjovo stíhanie odsúdila aj ľudskoprávna organizácia Amnesty International.
Saíd koncom júla 2021 pozastavil činnosť tuniského parlamentu a odvolal vládu. Občania, ktorí boli nespokojní s vládou politických elít a s rokmi ekonomickej stagnácie, to privítali. Saídovi politickí súperi to však označili za prevrat.
Kajs Saíd po odvolaní vlády udelil právomoc vládnuť dekrétmi a prepustil desiatky sudcov, čo vyvolalo mnoho protestov. Celkom 94,6 percenta hlasujúcich sa v Tunisku v júlovom referende vyslovilo za novú ústavu, udeľujúcu neobmedzené právomoci prezidentovi krajiny. Opoziční politici a ľudskoprávne organizácie upozorňujú, že Tunisko by sa počas platnosti novej ústavy mohla vrátiť k diktatúre.


Šest godina od nestanka Austina Ticea | MC_ONLINE



Sýria neuniesla a na svojom území nezadržiava žiadneho amerického občana. Sýrske ministerstvo zahraničných vecí týmito slovami v stredu odmietlo obvinenie prezidenta USA Joea Bidena, že Damask zadržiava amerického novinára Austina Ticea, informovala agentúra AP.
Biden vo vyhlásení zverejnenom minulý týždeň Bielym domom pri príležitosti desiateho výročia únosu Ticea uviedol, že USA sú si isté, že novinára zadržala sýrska vláda. "Opakovane sme žiadali vládu Sýrie, aby s nami spolupracovala, nech môžeme Austina priviesť domov," píše sa vo vyhlásení.
Najnovšie výroky prezidenta USA sú doposiaľ najjednoznačnejším náznakom istoty Spojených štátov, že Ticea zadržiava vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada, konštatuje AP.
Rezort sýrskej diplomacie však vo svojom vyhlásení poprel akékoľvek tajné kontakty s americkými predstaviteľmi v veci nezvestných Američanov. Dodalo, že "oficiálny dialóg s americkou vládou bude verejný len v prípade rešpektovania suverenity Sýrie".
Tice zmizol 14. augusta 2012 krátko po svojich 31. narodeninách na kontrolnom stanovišti v nepokojnej oblasti západne od sýrskej metropoly Damask. Mesiac po únose bol zverejnený videozáznam, na ktorom je Tice so zaviazanými očami obklopený ozbrojenými mužmi a hovorí: "Ó, Ježiš." Odvtedy o ňom nebolo počuť, dodáva AP.
Tice je jedným z dvoch Američanov, ktorí sú nezvestní v Sýrii. Druhým je Majd Kamalmaz, psychológ z Virgínie, ktorý zmizol v roku 2017. Pochádza z Houstonu a v Sýrii spravodajsky pokrýval konflikt, ktorý sa začal v roku 2011. Jeho články publikoval The Washington Post, denníky skupiny McClatchy a ďalšie médiá.

Copyright  © TASR 2022