24. 10. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Krajniak: Slovensko nie je homofóbnou krajinou - Správy RTVS
Pravidlá komunikácie na internete treba upraviť, ľudia v online priestore by mali diskutovať pod svojim menom. Zhodli sa na tom minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) a poslanec Národnej rady SR Erik Tomáš (nezaradený) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.
"Také isté pravidlá, aké platia pre komunikáciu v reálnom svete, by mali platiť aj v digitálnom. Každý, kto diskutuje, by mal diskutovať pod svojim menom, vtedy by ste videli, koľko hrdinov spred klávesníc by zmizlo," skonštatoval Tomáš.
Komunikácia na internete je podľa neho príliš benevolentná. Krajniak s takýmto preventívnym opatrením do budúcna súhlasí. "Považujem za absolútne nevyhnutné, aby na fórach diskutovali ľudia, ktorí sa podpíšu," povedal.
Krajniak si vie predstaviť, že by v istých situáciách bolo možné odpočúvať telefón bez príkazu sudcu či prokurátora, ako tento týždeň navrhol špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. "Potrebujem ale vidieť konkrétnu úpravu zákona," poznamenal. Tomáš s takouto zmenou nesúhlasí. "Je to iniciatíva Lipšica. On vždy príde s nejakou vecou, keď sa niečo stane, aby zneužil situáciu," uviedol.
V súvislosti s bezpečnostnou situáciou na Slovensku Krajniak vidí rezervy aj v technike. "Asi existujú na svete systémy, ktoré by mohli bezpečnostným zložkám rýchlejšie zmapovať takéto prejavy," uviedol na margo teroristického útoku na Zámockej ulici v Bratislave. Krajina by sa tiež podľa neho v Európe nemala ospravedlňovať za teroristický útok. "Štát je obeťou, nie príčinou a vinníkom," vyhlásil. Podľa Tomáša tiež treba posilniť policajné odbory proti extrémizmu či terorizmu.
V diskusii sa dotkli aj témy neschválenia návrhu poslancov SaS o partnerskom spolužití. Podľa Krajniaka je potrebné zjednodušiť život komukoľvek, kto žije v spoločnej domácnosti. Podotkol, že aj manželia majú problém so vzájomným nazeraním do zdravotnej dokumentácie. Súhlasí, že treba komunitu LGBTI+ rešpektovať a vyjadriť jej podporu, "ale je to iné, ako presadzovať ideologické požiadavky LGBTI+ komunity, s tým naša strana nesúhlasí," dodal s tým, že Slovensko spĺňa všetky štandardy ľudských práv.
Tomáš reagoval, že návrh zákona mal vytvoriť priestor na diskusiu o praktických otázkach všetkých párov, nielen rovnakého pohlavia. Poukázal na to, že v dnešnej dobe je u mladých trendom nesobášiť sa, ale "žiť na hromádke". Krajniak sa obáva, že ak sa na Slovensku komunite LGBTI+ povolia registrované partnerstvá, Európska únia bude tlačiť aj na povolenie manželstiev či adopcií. Tomáš dodal, že s adopciami detí pármi rovnakého pohlavia nesúhlasí ani on. Obaja v súvislosti s témou ľudských práv ocenili iniciatívu ministra spravodlivosti Viliama Karasa.

 

Copyright  © TASR 2022

RT | Media | The Guardian

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba opätovne vyzval krajiny vo svete, aby zakázali ruskú televíznu stanicu RT. Podnetom pre jeho výzvu bol krátky záznam šírený v sociálnych médiách, v ktorom šéf vysielania RT Anton Krasovskij vyzýva na násilné zločiny proti Ukrajincom. Informuje o tom web The Guardian.
„Vlády, ktoré ešte nezakázali RT, musia vidieť tento záznam," uviedol Kuleba na mikroblogovacej sieti Twitter. „To je, čo podporujete, ak umožňujete televízii RT pôsobiť vo vašich krajinách. Agresívne podnecovanie na genocídu, ktoré nemá nič spoločné so slobodou prejavu," dodal šéf ukrajinskej diplomacie.

 ©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.