21. 11. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Donald Trump's Twitter account is back after poll votes to lift his ban |  US News | Sky News
Nový majiteľ sociálnej siete Twitter Elon Musk v noci na nedeľu obnovil účet bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na Twitteri. Rozhodol tak na základe výsledkov hlasovania používateľov Twitteru o návrate Trumpa na túto platformu. TASR prevzala správu z agentúry AFP.
"Ľudia prehovorili. Trump bude (na Twitteri) obnovený," napísal Musk v príspevku na Twitteri.
Na Muskovom profile hlasovalo v ankete o Trumpovom návrate viac ako 15 miliónov používateľov. Za obnovenie účtu bývalého amerického prezidenta hlasovalo 51,8 percenta zúčastnených, napísala agentúra Reuters.
Trump však v sobotu povedal, že sa na Twitter neplánuje vrátiť a zostane na svojej vlastnej sociálnej sieti Truth Social, ktorej sa podľa jeho slov mimoriadne darí.
Trump, ktorý v stredu oficiálne oznámil svoju kandidatúru na prezidenta USA v roku 2024, pochválil Muska a povedal, že ho mal vždy rád. Tvrdí však, že na Twitteri je množstvo falošných účtov a problémy, ktorým táto sociálna sieť čelí, sú "neuveriteľné".
Twitter v roku 2021 zablokoval Trumpov účet v súvislosti s vniknutím jeho priaznivcov do sídla amerického Kongresu. Krátko pred útokom zo 6. januára 2021 Trump pred svojimi priaznivcami spochybnil legitimitu prezidentských volieb, v ktorých ho porazil súčasný prezident Joe Biden.
Musk už robil podobné prieskumy na Twitteri aj v minulosti. Minulý rok sa svojich sledovateľov pýtal, či by mal predať akcie svojej spoločnosti na výrobu elektromobilov Tesla. Po tomto prieskume predal akcie za viac ako 1 miliardu dolárov. 

Governors Awards: Jennifer Lawrence, Angela Bassett Hit the Red Carpet –  The Hollywood Reporter

V americkom Hollywoode odovzdali v sobotu večer filmové ocenenia Governors Awards, ktoré sú súčasťou 95. ročníka udeľovania Cien Akadémie - Oscarov (2023). Informovala o tom tlačová agentúra AFP.
Governors Awards pozostávajú z Čestnej Ceny Akadémie - čestného Oscara (udeľovanej každý rok), Humanitárnej ceny Jeana Hersholta (udeľovanej iba v určité roky) a Pamätnej ceny Irvinga G. Thalberga (udeľovanej iba v určité roky).
Čestná Cena Akadémie a Humanitárna cena Jeana Hersholta majú podobu klasického Oscara, zatiaľ čo Pamätná cena Irvinga G. Thalberga je malá busta Thalberga na podstavci.
Správna rada (Board of Governors) Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) udelila čestných Oscarov austrálskemu režisérovi Petrovi Weirovi, americkej skladateľke Diane Warrenovej a francúzskej režisérke Euzhan Palcyovej.
Humanitárnu cenu Jeana Hersholta dostal kanadsko-americký vyslúžilý herec Michael J. Fox.
Weir bol v minulosti nominovaný na Oscara šesťkrát za svoju prácu na filmoch Svedok (1985), Spolok mŕtvych básnikov (1989), Zelená karta (1990), Truman Show (1998) a Master & Commander: Odvrátená strana sveta (2003).
Warrenová bola v rokoch 1987-2021 nominovaná na Oscara 13-krát v kategórii najlepšia pôvodná pieseň.
Palcyová dostala svojho kariérneho Oscara za celoživotné dielo zahŕňajúce filmy ako Ulice čiernych chatrčí (1983), Biele obdobie sucha (1989) či Siméon (1992).
Fox bol poctený zmienenou humanitárnou cenou za svoju kampaň na podporu výskumu Parkinsonovej choroby, ktorú mu diagnostikovali v roku 1991, keď mal 21 rokov. Jeho nadácia vyzbierala na tieto účely už vyše miliardu dolárov.
Fox, ktorý svoje aktívne herecké pôsobenie ukončil v roku 2020, sa preslávil trilógiou Návrat do budúcnosti (1985-1990), ako aj snímkami Obete vojny (1989) či Doktor Hollywood (1991).
 

Copyright  © TASR 2022