25. 5. 2023

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

 Rada pre mediálne služby má ambíciu koordinovať aktérov projektov mediálnej  gramotnosti | Správy | Radia.sk - slovenský éter online

 

Rada pre mediálne služby (RpMS) na svojom stredajšom (24. 5.) zasadnutí uložila jednu nefinančnú sankciu, začala šesť správnych konaní či vydala jedno rozhodnutie o registrácii retransmisie. Okrem toho tiež udelila jednu autorizáciu vysielania a päť autorizácií poskytovania audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie. TASR o výstupoch zo zasadania RpMS informovala jej hovorkyňa Lucia Michelčíková.

Rada začala správne konanie voči vysielateľovi programovej služby Rádio Frontinus v súvislosti s tým, že 26. februára odvysielal program Debata na telefón, v ktorom mohlo dôjsť k porušeniu povinnosti zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť programu aktuálnej publicistiky. Správne konanie začala rada aj voči vysielateľovi programových služieb Šláger originál a Šláger muzika preto, lebo 20. a 21. januára odvysielal komunikát ABeceda života, v ktorom mohlo dôjsť k porušeniu povinnosti zabezpečiť všestrannosť informácií a názorovú pluralitu v rámci programových služieb a povinnosti zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť programov aktuálnej publicistiky.

Správne konanie voči spoločnosti Meta Platforms Ireland Limited je vo veci zamedzenia šírenia nelegálneho obsahu v súvislosti s poskytovaním komentára pod článkom s názvom "Rómovia idú do ulíc proti Kotlebovi. Kvôli nemu majú vraj ťažký život na Slovensku" zdieľanom na obsahovej službe Facebook, pretože by mohol predstavovať podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti.

Rada začala správne konanie voči vysielateľom programových služieb Dajto a Joj plus v súvislosti s odvysielaním reklamného oznamu propagujúceho spoločnosť Slovenská sporiteľňa, pretože ním mohlo dôjsť k nezabezpečeniu povinnosti, aby reklamný oznam určený maloletým alebo s účasťou maloletých neobsahoval nič, čo by mohlo poškodiť ich záujmy a čo by nezohľadňovalo ich osobitnú vnímavosť.

Voči vysielateľovi programovej služby Rádio Wow začala správne konanie z dôvodu možného nevyužívania frekvencie 93,6 MHz Nitra na účely, na ktoré mu bola pridelená. "A v súvislosti s tým, že mohol využívať frekvenciu 106,8 MHz Nové Mesto nad Váhom po odňatí radou, čiže v rozpore s podmienkami príslušného oprávnenia," spresnila Michelčíková.

Spoločnosti MAC TV s.r.o. udelila RpMS autorizáciu vysielania televíznej programovej služby Joj Svet.

Zdroj: TASR