9. 7. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

Threads: Meta launches its new Twitter rival amid terrible week for Elon  Musk | The Independent



Twitter sa vyhráža spoločnosti Meta, že ju zažaluje za spustenie novej aplikácie Threads, ktorá funguje na podobnom princípe ako Twitter. Právnici Elona Muska tvrdia, že Meta zamestnala ľudí prepustených z Twitteru a narušila tak jeho obchodné tajomstvo a duševné vlastníctvo. V piatok to uviedol denník The Guardian, informuje TASR.
V liste adresovanom zakladateľovi Mety Markovi Zuckerbergovi právnici Twitteru vyjadrili podozrenie, že Meta je zapojená "do systematického, vedomého a nezákonného narúšania obchodných tajomstiev Twitteru a iného duševného vlastníctva".
"Žiadame, aby Meta okamžite prestala využívať obchodné tajomstvá Twitteru či ďalšie prísne tajné informácie," uvádza sa v liste.
Miliardár Elon Musk sa stal majiteľom Twitteru vlani v októbri a táto sociálna sieť odvtedy zaznamenala viacero ťažkostí. Musk prepustil viac než 80 percent jej zamestnancov vrátane tzv. moderátorov obsahu, ktorí odstraňovali nenávistné prejavy.
Twitter tvrdí, že Meta zamestnala jeho bývalých zamestnancov. Právnici tvrdia, že Meta vedome prikázala týmto pracovníkom, aby vyvinuli platformu podobnú Twitteru, čím porušila americké "štátne a federálne zákony ako aj pretrvávajúce záväzky bývalých zamestnancov k Twitteru".
"Súťaživosť je v poriadku, no podvádzanie už nie," napísal Musk vo štvrtok v príspevku na Twitteri.
Komunikačný riaditeľ Mety Andy Stone uviedol, že v tíme, ktorý vyvíjal Threads, sa nenachádza ani jeden bývalý zamestnanec Twitteru. Nie je preto zatiaľ jasné, na akých dôkazoch Muskova platforma svoje tvrdenia zakladá, upozorňuje The Guardian.
Aplikáciu Threads bola spustená v noci na štvrtok a počas prvých siedmich hodín jej fungovania sa do nej zaregistrovalo desať miliónov používateľov. Účty v aplikácii už majú aktívne aj niektoré médiá (The Washington Post alebo The Economist) či celebrity vrátane speváčok Jennifer Lopez a Shakiry či herca Hugha Jackmana. 

                       Malmö chosen as Host City for 68th Eurovision Song Contest in May 2024

Juhošvédske mesto Malmö bolo vybrané za hostiteľa ďalšej pesničkovej súťaže Eurovízia, ktorá sa uskutoční 7. až 11. mája 2024, oznámili v piatok verejnoprávne médiá tejto škandinávskej krajiny. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.
"Malmö je kreatívne mesto s bohatým kultúrnym životom, ktoré môže poskytnúť hudobný festival pre celú Európu," povedala generálna riaditeľka Sveriges Television (SVT) Hanna Stjärneová.
Eurovízia sa vo Švédsku teší veľkej popularite. Na budúci rok ju bude táto severská krajina organizovať už po siedmy raz. Švédska speváčka Loreen vyhrala tohtoročnú súťaž, ktorú v mene vojnou zničenej Ukrajiny hostila Británia.
Podujatie sa v roku 2024 bude prekrývať s 50. výročím víťazstva skupiny ABBA v Eurovízii - prvého švédskeho triumfu vôbec. Formácia si ho vydobyla prelomovým hitom "Waterloo".
Malmö, tretie najväčšie švédske mesto, hostilo Eurovíziu už dvakrát - v rokoch 1992 a 2013. Predtým sa tejto pocty dostalo Göteborgu (1985) a Štokholmu (1975, 2000, 2016).
Európska vysielacia únia (EBU), ktorá túto pesničkovú súťaž každoročne od roku 1956 organizuje, uviedla, že je výberom mesta Malmö "nadšená". O voľbe rozhodovali SVT a EBU.
"Sme nadšení, že sa vraciame do tohto živého a dynamického mesta, ktoré preukázalo, že má ideálne priestory a infraštruktúru na usporiadanie najväčšieho živého hudobného podujatia na svete," povedal hlavný supervízor Eurovízie Martin Österdahl.
Loreen (39), ktorá vyhrala Eurovíziu už v roku 2012, sa v máji 2023 stala prvou ženou, ktorá vyhrala túto excentrickú a obľúbenú pesničkovú súťaž dvakrát, pripomína AFP. Je len druhou osobou, ktorej sa to podarilo - po írskom spevákovi Johnnym Loganovi (1980, 1987).
Tohtoročnú súťaž sledovalo 162 miliónov televíznych divákov, uviedla spravodajská stanica BBC News. Finále, ktoré sa konalo v anglickom Liverpoole, sledovalo vo Švédsku 2,3 milióna ľudí.

 Hallan muerto en Nayarit al periodista Luis Martín Sánchez Iñiguez

 

Regionálneho spravodajcu mexického denníka La Jornada našli v sobotu mŕtveho. Stalo sa tak krátko po tom, ako bol v mexickom štáte Nayarit vyhlásený za nezvestného, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.
"Telo nájdené v obci Huachines... v okrese Tepic bolo identifikované ako Luis Martín Sánchez Iniguez, 59 rokov, spravodajca (novín) La Jornada," uvádzajú na svojej webovej stránke noviny Mexico City.
Novinárova manželka Cecilia Lópezová vyšetrovateľom povedala, že od stredajšej noci, keď bola mimo mesta na návšteve príbuzných, nevedela, kde sa jej manžel nachádza.
Telo 59-ročného novinára našli v sobotu ráno vo vidieckej oblasti blízko mesta Tepic, hlavného mesta štátu Nayarit. Podľa nepotvrdených správ miestnych médií bolo jeho telo zabalené v plastových vreciach a na hrudi mal odkaz.
Ešte v stredu večer bol Sánchez doma a telefonoval so svojou manželkou.
Lópezová údajne tiež vyšetrovateľom povedala, že našla oblečenie, ktoré mal jej manžel na sebe, keď ho naposledy videla, pričom v peňaženke mal všetky svoje veci okrem novinárskeho preukazu z denníka La Jornada. Rodina tiež nahlásila, že zmizol jeho počítač, telefón, hard disk a sandále, uvádzajú noviny Mexico City.
V minulosti boli pritom zavraždení aj iní novinári denníka La Jornada. V roku 2017 bola v mexickom štáte Chihuahua zavraždená napríklad novinárka denníka Miroslava Breachová. V tom isto roku bol v mexickom štáte Sinaloa tiež zavraždený Javier Valdez, ktorý prispieval aj do AFP.
Mexiko je považované za jednu z najnebezpečnejších krajín pre novinárov. Od roku 2000 tam podľa organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) zavraždili už vyše 150 novinárov.
Podľa údajov vlády prišlo vlani k 13 vraždám reportérov. Väčšina zločinov spáchaných proti novinárov v Mexiku pritom ostane nepotrestaná, uvádza AFP.

Copyright  © TASR 2023