11. 7. 2023

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS 

Ako si nainštalovať Threads do smartfónu? Novú sociálnu sieť od Facebooku  už vieme používať aj na Slovensku! | Vosveteit.sk - Správy zo sveta  technológií a vedy





Aplikácia Threads spoločnosti Meta získala viac ako 100 miliónov používateľov za menej ako päť dní. Platforma tak prekonala rekord, ktorý dosiahol chatbot ChatGPT spoločnosti Open AI, informuje spravodajský portál BBC. Šéf spoločnosti Meta, ktorá vlastní aj Facebook či Instagram, Mark Zuckerberg sa na margo míľnika vyjadril, že nemôže uveriť, že sa ho podarilo dosiahnuť tak rýchlo.

Threads debutovala v stredu vo viac ako 100 krajinách sveta, v Európskej únii však z regulačných dôvodov zatiaľ nie. Za prvých sedem hodín od uvedenia sa do nej prihlásilo 10 miliónov používateľov a do štvrtka rána ich bolo viac ako 30 miliónov. Po 24 hodinách už bol tento počet viac ako dvojnásobný. BBC poznamenáva, že konkurenčný Twitter musí ešte dohnať, keďže ten má údajne 350 miliónov používateľov.

Na trhu sú aj ďalší rivali ako Mastodon a Bluesky, tí však nemajú výraznú používateľskú základňu.

Aplikácia Threads ťaží z toho, že je prepojená s Instagramom, ktorý má viac ako miliardu používateľov. Používateľ sa môže prihlásiť do Threads jedine, keď má konto aj na Instagrame. Profil na Threads pritom nie je možné zrušiť bez toho, že by sa zrušilo aj instagramové konto. Deaktivovanie profilu na platforme, čiže zneviditeľnenie profilu, príspevkov a interakcií, však nedeaktivuje aj profil na Instagrame.

Zuckerberg aplikáciu Threads minulý týždeň predstavil ako „priateľského“ konkurenta Twitteru, ktorý v októbri kúpil excentrický miliardár Elon Musk. Threads, ktorá umožňuje používateľom uverejňovať príspevky do 500 znakov a má mnoho funkcií podobných Twitteru, by mohla podľa odborníkov prilákať používateľov Twitteru, ktorí nie sú spokojní s nedávnymi zmenami na platforme zavedenými Muskom.

Twitter už pritom spoločnosti Meta pohrozil právnymi krokmi, pričom ju obviňuje z nezákonného použitia obchodných tajomstiev a ďalšieho duševného vlastníctva tým, že najala ich bývalých zamestnancov na vytvorenie „okopírovanej“ aplikácie. Meta to poprela.

                                              Nemecká prokuratúra vydala zatykače na päť zamestnancov Deutsche Bank

Úrady v Berlíne obvinili ruského občana z pokusu o vraždu a pokusu o podpaľačstvo za to, že vlani uložil výbušné alebo zápalné zariadenie v budove, kde žili zamestnanci ruskej tlačovej agentúry.

Prokuratúra v hlavnom meste Nemecka informovala, že 55-ročný muž, ktorého identitu nezverejnili, je obvinený z toho, že do otvoru v pivnici budovy vlani v apríli vložil zariadenie. To sa však z nejasných dôvodov nevznietilo a o niekoľko dní neskôr ho neškodné našli.

Podozrivého zatkli 14. decembra. Predtým sa zúčastňoval na verejných protestoch proti ruskej vláde, pričom bol napríklad v protestnom tábore pred ruským veľvyslanectvom v Berlíne. Krátko po tom, čo Rusko začalo vojnu na Ukrajine na sociálnych médiách napísal, že zo zmienenej budovy, kde našli zariadenie, „vedú vojnu proti nám všetkým“.

Tento muž „nie je nekontroverzný“ medzi ruskými opozičnými aktivistami, uviedla prokuratúra. Obvinený je aj z podvodného získavania pomoci počas pandémie koronavírusu a manipulácie s plynom a elektrinou vo svojom byte.

Muž popiera obvinenia voči nemu a tvrdí, že je obeťou sprisahania ruských spravodajských služieb. Prokuratúra však vysvetlila, že vyšetrovanie nenašlo o tom žiadne dôkazy.

                                    Twitter Blue Explained: What Is It? How Much Does It Cost? | WIRED

Falošné a zavádzajúce správy o vojne na Ukrajine sa stále virálne šíria na platformách sociálnych médií, konštatuje spravodajský portál BBC. Upozorňuje pritom, že niektoré z najčastejšie zdieľaných príkladov možno nájsť na Twitteri, kde ich zverejňujú predplatitelia služby Twitter Blue, ktorí okrem iného platia aj za propagáciu svojho obsahu ostatným používateľom.

Viacero predplatiteľov Twitter Blue podľa BBC, napríklad zdieľalo tvrdenie, podľa ktorého počas nedávnych nepokojov vo Francúzsku na tamojšiu políciu strieľali americkými zbraňami, ktoré mohli pochádzať z Ukrajiny. Tento post pritom zaznamenal viac ako milión pozretí a BBC Verify jeho pôvod vystopovala k prokremeľským kanálom na komunikačnej platforme Telegram. Nič také sa pritom nepotvrdilo.

Ďalšie účty s modrým overením Twitteru zase šírili tvrdenie, podľa ktorého Rusi na Ukrajine objavili „továrne na deti“, kde vraj deti vo veku dva až sedem rokov vychovávajú len na to, aby ich buď poslali do „detských bordelov“ alebo im odobrali orgány a tie následne predali na západ. BBC Verify pôvod tvrdenia odsledovala k článku publikovanému v marci na The People's Voice, čo je alternatívny názov webu YourNewsWire, ktorý fact-checkeri označujú za jedného z najväčších tvorcov falošných správ na internete. Ruská vláda a Kremľom kontrolované médiá sú tiež známe šírením nepodložených tvrdení o ilegálnych odberoch orgánov na Ukrajine.


<p>Ďalšie falošné tvrdenie, ktoré zdieľal účet s predplatným tváriaci sa ako legitímny zdroj, sa objavilo po ruskom útoku na rušné centrum mesta Kramatorsk. To uvádzalo, že to bol nevydarený útok Ukrajiny, ktorý zasiahol vojenské baraky, kde boli ubytovaní vojaci NATO a zahraniční žoldnieri. Tweet mal viac ako milión pozretí.</p>

<p>Medzi virálne sa v poslednom čase podľa BBC zaradilo aj ďalšie falošné tvrdenie, podľa ktorého ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v krajine „zrušil“ voľby. Odvolávali sa pritom na Zelenského vyjadrenie v rozhovore pre BBC, kde povedal, že voľby na Ukrajine budú, keď sa skončí vojna - tak, ako to prikazuje zákon. BBC vysvetľuje, že ukrajinská ústava zakazuje rozpustenie parlamentu a konanie volieb v čase stanného práva, čo znamená, že súčasný prezident a parlament budú vo funkciách, kým bude platiť stanné právo. Účty s predplatným Twitter Blue s podobnými zavádzajúcimi tvrdeniami pritom zaznamenali stovky tisíc zdieľaní.

 
BBC na záver konštatuje, že tlačové oddelenie spoločnosti Twitter, ktoré kontaktovali so žiadosťou o reakciu na nepravdivé a zavádzajúce príspevky zdieľané cez službu Twitter Blue uvedené v článku, potvrdilo prijatie žiadosti, ale odmietlo sa k nej vyjadriť

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.