7. 7. 2023

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

 

 POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

 Rada pre mediálne služby má ambíciu koordinovať aktérov projektov mediálnej  gramotnosti | Správy | Radia.sk - slovenský éter online

 

Rada pre mediálne služby (RpMS) uložila vysielateľovi RTVS 24 sankciu, upozornenie na porušenie zákona, za odvysielanie Slávnostného snemu strany Smer-SD 17. novembra 2022. Program bol podľa Rady tematicky spätý so spravodajstvom a obsahoval výroky, ktoré jednostranne prezentovali politické názory predsedu Smeru Roberta Fica. Tieto názory sa týkali rozličných otázok domácej i zahraničnej politiky, a zahŕňali viaceré kontroverzné či konfrontačné hodnotenia aktuálnych udalostí. Tieto vyjadrenia neboli vysielateľom vyvážené, spresnené, ani zaradené do širšieho kontextu. V dôsledku toho došlo k nezaisteniu objektívnosti a nestrannosti programu aktuálnej publicistiky. „Rada zároveň zastavila správne konanie vedené v súvislosti s tým, že vysielaním tohto programu mohlo dôjsť k vysielaniu politickej propagácie," informuje ďalej RpMS v tlačovej správe.

Voči verejnoprávnemu vysielateľovi začala RpMS aj správne konanie vo veci odvysielania mimoriadneho príhovoru bývalého dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (Demokrati) zo 4. mája tohto roka. V rámci neho mohlo podľa Rady dôjsť k nezaisteniu objektívnosti a nestrannosti programu aktuálnej publicistiky. Uznala však za neopodstatenú časť daného podnetu, podľa ktorej malo ísť o nezákonnú politickú propagáciu.

RpMS tiež uznala viacero podnetov ako neopodstatnených, týkali a napríklad i povinnosti zaistiť nestrannosť a objektívnosť spravodajstva a programov aktuálnej publicistiky. „Spolu šestnásť podnetov namietalo výber hostí, tém, ich spracovanie, názorovú nevyváženosť, subjektívne komentáre či názory," uviedla Rada. Išlo napríklad o výber hosťa Juraja Rizmana do relácie Analýzy Na hrane na programovej službe JOJ 24, z 11. apríla, do relácie o prezidentke SR Zuzane Čaputovej. RpMS tiež uznala za neopodstatnený aj podnet na účasť poslanca Ľuboša Blahu (Smer-SD) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 zo 14. mája, či podnet na nedostatočnú názorovú oponentúru moderátorky v relácii RTVS Sobotné dialógy voči Igorovi Matovičovi (OĽaNO a priatelia).

Zdroj: SITA