RTVS si vo svojom vysielaní aj počas leta pripomína významné pamätné dni a sviatky. Aj v stredu 5. júla tak ponúkne svojim divákom a poslucháčom tematické vysielanie pri príležitosti sviatku sv. Cyrila a Metoda, ale neopomenie ani pamätný Deň Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorý taktiež pripadá na tento dátum.


Jednotka

V stredu 5. júla na sviatok Svätého Cyrila a Metoda ponúkne Jednotka divákom dopoludnia o 10.00 h priamy prenos z Národnej cyrilometodskej púte zo Svätoplukovho námestia v Nitre. O 11.40 h si diváci budú môcť pozrieť pôvodný televízny film Nekonečná nevystupovať s Milanom Lasicom a Júliusom Satinským v hlavných úlohách. Popoludní zaradí Jednotka do vysielania rozprávky a rodinné filmy Svätojánsky venček a Rozprávky bratov Grimmovcov. O 17.25 h čaká na divákov slovenský historický film inšpirovaný nádherným dielom Majstra Pavla z Levoče Skrytý prameň. Večer sa diváci môžu tešiť na hraný televízny film režiséra Petra Bebjaka Jozef Mak na motívy románu J. C. Hronského, ktorý bol v roku 2023 ocenený cenou SFTA Slnko v sieti.

Dvojka

Už vo štvrtok 4. júla večer o 20.10 h ponúkne Dvojka priamy prenos z Galakoncertu Slovenského komorného orchestra a Slovenského filharmonického zboru k sviatku svätých Cyrila a Metoda v Nitre. Vo vysielaní Dvojky bude 5. júla rezonovať nielen Sviatok svätého Cyrila a Metoda, ale aj pamätný Deň Slovákov žijúcich v zahraničí. Dvojka pripravila pre divákov až trojicu premiérových dokumentov – o 13.40 h dokumentárny film Csontváry o živote maliara Michala Teodora Kosztku Csontváryho, v hlavnom vysielacom čase o 20.10 h nový dokument RTVS Morava, rieka bez hraníc v réžii Tomáša Hulíka a o 21.05 h čaká na divákov dokument Slováci dolu hlavou v réžii Ilju Ruppeldta o Slovákoch žijúcich na Novom Zélande. Popoludnie bude patriť koprodukčnému česko-slovenskému filmu Cyril a Metod Apoštoli Slovanov a príbehu najstaršej slovenskej veľbásne „Proglas“ vo filme Konštantínov tajný kód.

Rádio Regina Západ

Rádio Regina Západ v stredu 5. júla o 12.30 h uvedie profil odborného pracovníka v Ústave polymérov SAV Ivana Chodáka. Ten má na konte až 20 patentov a výsledky jeho prác využili viaceré výrobné podniky napríklad v Púchove alebo v Šali. Venoval sa aj dôležitej téme biodegradovateľných plastov. Vo voľnom čase sa venuje hudbe a je aj autorom niekoľkých scénických hudieb. O 14.05 h ponúkne poslucháčom reláciu Z dejín sokolského hnutia v Bratislave s Vladimírom Holčíkom z TJ Sokol Bratislava I – Vinohrady o telesnej kultúre počas 1. ČSR, o výstave budovy Sokola, Tyršovej buste, legionároch a múzeu Sokola v Bratislave. O 16.05 h čakajú na poslucháčov Rádia Regina Západ Odkazy z Piavy a Mama Lucia. Stretnutie s režisérom a dokumentaristom Fedorom Bartkom. Prináša overené svedectvo, že boje na Piave patria k najkrvavejším v prvej svetovej vojne vôbec. Bonusom pre poslucháčov bude odkrytie zaujímavého osudu u nás neznámej Talianky prezývanej Mama Lucia, ženy, ktorá vo svojej šesťdesiatke objavila svoje zvláštne poslanie: pochovávala mŕtve telá neznámych vojakov a v roku 1952 ju v talianskej tlači nazvali „matkou všetkých padlých. Večer o 20.05 h uzavrie sviatočné vysielanie zostrih operetného koncertu Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu.

Rádio Regina Stred

Rádio Regina Stred zoberie svojich poslucháčov na Sviatok sv. Cyrila a Metoda do Terchovej. V živých vstupoch ranného a predpoludňajšieho vysielania ponúkne atmosféru a informácie o Cyrilometodských dňoch. Predpoludním predstaví zaujímavosti Kostola sv. Cyrila a Metoda v Kriváni, o význame sviatku porozpráva docent Pavol Parenička. Pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky uvádza Rádio Regina Stred v roku 2023 v sviatočných dňoch relácie cyklu Hudobné dedičstvo s popredným slovenským etnomuzikológom Bernardom Garajom. Na Sviatok sv. Cyrila a Metoda o 13.05 h ponúkne postrehy a rozprávanie Bernarda Garaja o súťaži výrobcov ľudových hudobných nástrojov Instrumentum excellens. Táto súťaž je dlhodobo súčasťou detvianskych folklórnych slávností. Popoludní o 14.05 h čaká na poslucháčov premiéra fíčra Nebojsa Dobšinský. Pavel Emanuel Dobšinský zostáva v slovenských dejinách navždy zapísaný ako významný zberateľ ľudovej slovesnosti. V rozhlasovom pásme približuje autor zákulisie života a tvorby Dobšinského, listovú komunikáciu s Bottom, napäté a kritické momenty osudu, úpadok na dno, ale aj tie krajšie chvíle. Kráčanie miestami, kde Dobšinský žil a pôsobil, rozprávanie o jeho životnej púti striedajú ukážky z jeho tvorby, zozbieraných diel ľudovej slovesnosti či listovej korešpondencie.

Rádio Devín

V súvislosti so sviatočným charakterom dňa uvedie Rádio Devín v stredu 5. júla viaceré premiérové i reprízové formáty, ktoré priamo i nepriamo odkazujú k sviatku svätého Cyrila a Metoda. O 7.05 h čaká na poslucháčov fíčer Emila Benčíka z roku 1995 Kniha kníh prehovorí k všetkým. Pre detských poslucháčov pripravilo Rádio Devín o 9.00 h rozprávkovú hru Daniela Heviera Popoluška s hudbou Ruda Pepuchu z roku 1999. O 10.00 h nasleduje premiérová Ars musica s podtitulom Staré v novom s odkazmi na starú, nielen hudobnú tradíciu v dielach novodobých slovenských skladateľov Egona Kráka, Tadeáša Salvu, Jozefa Podprockého, Vladimíra Godára, Ivana Hrušovského, Ľuboša Bernátha a Pavla Kršku. O 12.00 h v Poludňajšom koncerte dostanú priestor grécki skladatelia, najmä Mikis Theodorakis či Dmitri Mitropoulos (Concerto Grosso), ktorý sa preslávil ako dirigent. Ďalej zaznejú diela u nás menej frekventovaných autorov Nikosa Skalkottasa (Grécke tance) a Petrosa Petridisa (Concerto grosso). O 14.00 h sa poslucháči môžu tešiť na fíčer Martiny Vaškovej Čo by bolo keby (neprišli), ktorý tematizuje čo by bolo, keby k nám v tom 9. storočí neprišli sv. Cyril a Metod, a reflektuje význam ich misie a osobné životné príbehy učencov, ktoré na ňu prirodzene mali vplyv. O 17.00 h odvysiela Rádio Devín premiérovú Ars literu Evy Reiselovej, ktorej hostkou je rektorka Univerzity sv. Cyrila a Metoda Katarína Slobodová Nováková. Do čias kráľa Svätopluka mladých poslucháčov vráti o 20.30 h rozhlasová hra Jozefa Repka Tajné posolstvo mučeníka z roku 1997. O 21.30 h zahrá Rádo devín Z jazzových pódií – sviatočne a o 22.30 h odvysiela 3. časť čítania na pokračovanie z prózy Jána Stanislava Životy slovanských apoštolov Cyrila a Metoda. Deň zavŕši o 23.00 h premiérová Musica slovaca s podtitulom Odkaz sv. Cyrila a Metoda. Ide o omšu Mirka Krajčiho venovanú pamiatke sv. Gorazda, doplnenú o zhudobnenia modlitby Otčenáš viacerých slovenských skladateľov a kresťanskou tradíciou inšpirovaná hudba Lukáša Borzíka.