7. 9. 2023

RTVS: Príjem z koncesií v prvom polroku 2023 prevýšil predpoklady

RTVS: Príjem z koncesií v prvom

 polroku 2023 prevýšil predpoklady


RTVS dosiahla v poslednom polroku výberu tzv. koncesionárskych poplatkov vyšší príjem ako plánovala. "Celková suma bola 39,8 milióna eur, čo bolo o približne 677.000 eur viac, ako sa predpokladalo," informovali zástupcovia manažmentu na štvrtkovom rokovaní Rady RTVS.
Ako objasnili, pod vyšší príjem sa podpísalo aj splatenie starých dlhov z doteraz nezaplatených poplatkov. "Nenaplnili sa našťastie hrozby, že pod vplyvom rýchlej a neodkomunikovanej legislatívnej zmeny môže prísť k výraznému zníženiu platobnej disciplíny, a tým aj výpadku príjmov," skonštatovalo vedenie RTVS.
Upozornilo tiež, že aj v ďalšom období bude pokračovať vymáhanie starých dlhov, rovnako však bude RTVS vracať časť poplatkov tým, ktorí uhradili poplatok za celý rok 2023, rovnako i tým, ktorí aj po 30. júni naďalej posielajú poplatok, keďže si nezmenili trvalý príkaz. Členka dozornej komisie rady Jarmila Mikušová ocenila manažment a ekonomické oddelenie RTVS za nastavenie procesov v agende.
Úhradu za služby verejnosti poskytované RTVS, tzv. koncesionárske poplatky, sa zrušili novelizáciou legislatívy k 30. júnu, dovtedajší hlavný zdroj príjmov RTVS nahradil nárokovateľný štátny príspevok. Koniec koncesií, ktoré zrušili v rámci novely zákona o dani z osobitných stavieb, si pri schvaľovaní štátneho rozpočtu na rok 2023 presadila SaS.


Zdroj: TASR