23. 10. 2023

Zomrel Eduard Krečmar

Zomrel Eduard Krečmar






Vo veku 81 rokov po dlhej ťažkej chorobe zomrel v nedeľu textár a libretista Eduard Krečmar, autor hitov pre množstvo hviezd tuzemskej populárnej hudby. Otextoval okrem iného piesne Karla Gotta, Petra Nováka, Jitky Zelenkovej či Mikiho Volka. Spoločne s Pavlom Vrbom napísal recitál Listy dôverné pre Martu Kubišovú, Helenu Vondráčkovú a Václava Neckářa v divadle Rokoko. ČTK o tom z poverenia rodiny informoval moderátor Martin Hrdinka.


"Napísali sme spolu úspešné muzikály Jack Rozparovač a Don Juan a prežili mnoho krásnych dní. Jeho texty počúvame zo všetkých rádií každý deň a bude tomu tak ešte dlho, pretože ich napísal veľa," povedal Hrdinka.

Na Ochrannom zväze autorskom (OSA) má Krečmar zaregistrovaných 1684 textov.

Medzi Krečmarove najznámejšie texty patria Až na vrcholky hôr, Topánky proti láske, Malinká či Len sa hádaj. Najčastejšie spolupracoval so skladateľom Angelom Michajlovom. Písal aj texty piesní k filmom - Bolo štvrť a bude pol, Metráček, Tvár pod maskou, Údolie krásnych žiab či Zlatovláska. Venoval sa aj tvorbe pre deti, najmä na zvukových nahrávkach so skladateľom Zdeňkom Bartákom, a divadlu. Svojimi textami zaobstaral divadelné muzikály - Pomáda, Babylonská veža, Námesačná sonáta, Klietka bláznov, Kristián či Kocúr v topánkach. Je tiež autorom českých textov k animovaným filmom Leví kráľ, Pocahontas či Shrek.

Krečmar bol tiež spoluzakladateľom a spevákom českej rokenrolovej skupiny Sputnici. V roku 2015 získal Zlatú cenu OSA za rok 2015 za prínos českej hudbe.

Pražský rodák Krečmar po maturite na gymnáziu pracoval ako robotník a amatérsky vystupoval so skupinou Sputnicu. Potom študoval Vysokú školu ekonomickú, avšak štúdiá nedokončil. Od roku 1965 bol profesionálnym textárom na voľnej nohe.




Zdroj: ČTK