8. 2. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS





Kremeľ v stredu potvrdil, že ruský prezident Vladimir Putin poskytol rozhovor Tuckerovi Carlsonovi, bývalému moderátorovi americkej televízie Fox News. Ide o prvý rozhovor ruského prezidenta so západnými médiami od začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022. TASR informuje na základe správy agentúry AP.
Carlson v utorok na sieti X zverejnil video, v ktorom povedal, že prišiel do Ruska, aby urobil rozhovor s prezidentom Putinom. Bývalý moderátor vo videu tvrdil, že západní novinári viackrát robili rozhovory s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorému sa "podliezali", ale "neobťažovali" sa požiadať o rozhovor prezidenta Putina.
Vladimir Putin po začiatku invázie výrazne obmedzil kontakt s medzinárodnými médiami. Ruské úrady prinútili ukončiť činnosť niektorým nezávislým médiám, iné zablokovali a viacerým zahraničným reportérom nariadili opustiť Rusko. Novinárov Alsu Kurmaševovú a Evana Gershkovicha zadržali.
V decembri pozvali na Putinovu výročnú tlačovú konferenciu západných novinárov, ale možnosť položiť otázku dostali len dvaja.
Putinov hovorca Dmitrij Peskov odmietol tvrdenie Carlsona, že žiadni západní novinári dosiaľ nepredložili žiadosť o rozhovor s Putinom. Kremeľ údajne dostal mnoho žiadostí, avšak od médií s "jednostranným postojom". Carlsona na rozhovor vybrali, pretože "má iný postoj" ako ostatné médiá v anglickom jazyku. Jeho postoj "nie je v žiadnom prípade proruský ani proukrajinský, ale skôr proamerický," uviedol Peskov.
Moderátor ruskej štátnej televízie Vladimir Soloviov o rozhovore povedal, že "prerazí blokádu a naratív" v západných médiách, že Rusko sa na Ukrajine dopúšťa "nevyprovokovanej, brutálnej invázie". Carlson sa vraj s týmto naratívom nestotožňuje, a preto sa ho na Západe obávajú.
Relácia konzervatívneho moderátora Tuckera Carlsona bola na Fox News najsledovanejšou spomedzi káblových spravodajských staníc. Televízia ho prepustila v apríli 2023. Po odchode z Fox News začal Carlson vysielať svoju reláciu na sieti X, kde jeho videá dosahujú obrovskú sledovanosť.






Európska únia by mohla uvaliť sankcie na amerického televízneho moderátora Tuckera Carlsona za jeho rozhovor s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. TASR o tom informuje na základe správy týždenníka Newsweek, ktorý oslovil niekoľko súčasných aj bývalých poslancov Európskeho parlamentu.
Bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt vyzval EÚ, aby zvážila možnosť zavedenia zákazu vstupu Carlsona na územie svojich členských štátov. Moderátora označil za "hlásnu trúbu" Putina a bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa.
"Keďže Putin je vojnový zločinec a EÚ sankcionuje každého, kto mu v tom pomáha, zdá sa logické, že Európska služba pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) by sa mala Carlsonom zaoberať," povedal Verhofstadt pre Newsweek.
Bývalý španielsky europoslanec Luis Garicano súhlasí s Verhofstadtovým názorom. "Už to nie je novinár, ale propagandista najohavnejšieho režimu na európskej pôde a režimu, ktorý je najnebezpečnejší pre náš mier a bezpečnosť," povedal Garicano o Carlsonovi.
Bývalý estónsky minister zahraničných vecí Urmas Paet pre Newsweek uviedol, že Carlson by mohol byť zaradený na sankčný zoznam za "propagandu zločineckého režimu". Konštatoval, že Putin nie je len prezidentom agresorskej krajiny, ale Medzinárodný trestný súd (ICC) naňho vydal zatykač a je obvinený z genocídy a vojnových zločinov.
"Carlson chce dať priestor človeku obvinenému zo zločinu genocídy — to je nesprávne. Ak má Putin čo povedať, mal by to povedať pred ICC. Carlson navyše nie je skutočným novinárom, pretože jasne vyjadril svoje sympatie k ruskému režimu a Putinovi a neustále znevažoval Ukrajinu, obeť agresie Ruska," povedal Paet.
Carlson je bývalý moderátor konzervatívne orientovanej televízie Fox News blízkej republikánom, z ktorej ho prepustili v apríli 2023. Následne si založil mediálnu platformu Tucker Carlson Network, kde bude zverejnený aj rozhovor so šéfom Kremľa.
V utorok zverejnil Carlson video, v ktorom zdôvodnil, prečo urobil rozhovor s Putinom. Okrem iného uviedol, že "väčšina Američanov netuší, prečo Putin napadol Ukrajinu, ani aké sú teraz jeho ciele". "Nie sme tu, pretože máme radi Vladimira Putina.... Nenabádame vás, aby ste súhlasili s tým, čo Putin môže povedať v tomto rozhovore, ale vyzývame vás, aby ste si ho pozreli. Mali by ste vedieť čo najviac," hovorí Carlson. Západní novinári viackrát robili rozhovory s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorému sa podľa Carlsona "podliezali", ale "neobťažovali" sa požiadať o rozhovor Putina.







Internetová spoločnosť Meta Platforms, ktorej patria sociálne siete Facebook a Instagram, vo 4. kvartáli minulého roka strojnásobila svoj čistý zisk na viac ako 14 miliárd USD (12,95 miliardy eur) zo 4,6 miliardy USD v rovnakom období predchádzajúceho roka. Spoločnosť zároveň vo štvrtok (1. 2.) oznámila, že prvýkrát vo svojej histórii vyplatí dividendu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.
Tržby Meta Platforms v uplynulom štvrťroku medziročne vzrástli o štvrtinu na 40,1 miliardy USD. Dividendu pre akcionárov Meta stanovila na 50 centov. Spoločnosť zároveň oznámila, že schválila spätný nákup akcií v objeme 50 miliárd USD.
Investori privítali najnovšie údaje s nadšením a cena akcií spoločnosti Meta si po zatvorení americkej burzy pripisovala viac ako 12 %. Sociálna sieť Facebook má v súčasnosti 2,11 miliardy denných aktívnych používateľov. K aspoň jednej z aplikácií Meta Platforms má podľa jej údajov každý deň prístup 3,19 miliardy používateľov.




Interview amerického moderátora Tuckera Carlsona s ruským prezidentom Vladimirom Putinom bude odvysielané vo štvrtok o polnoci stredoeurópskeho času. Tento termín oznámil samotný bývalý moderátor televízie Fox News. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.
Carlson v stredu na svojom účte na sociálnej sieti Instagram napísal, že rozhovor už bol nahratý a odvysiela ho na svojej webovej stránke o 18.00 h východného času USA (24.00 h SEČ).
Bývalý moderátor je kľúčový spojenec kandidáta v tohtoročných prezidentských voľbách Donalda Trumpa a hlasný odporca americkej pomoci Ukrajine. Do Moskvy pricestoval pred niekoľkými dňami na prvé interview západného novinára s Putinom od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu vo februári 2022.
O Carlsonovej návšteve ruské štátne médiá masívne informovali, pričom už dlho predtým vyzdvihovali protiukrajinské postoje tejto americkej celebrity. Prekvapujúce exkluzívne interview prichádza v čase, keď slabne pomoc USA Ukrajine, s ktorou nesúhlasia najmä republikáni vo Washingtone. Ukrajinské ozbrojené sily preto majú nedostatok munície vo vojne proti ruskej agresii.
Biely dom v stredu vyhlásil, že Putin by nemal dostávať priestor v nekritických médiách, kde by mohol ospravedlňovať svoju vojnu na Ukrajine.
Putin po začiatku invázie výrazne obmedzil kontakt s medzinárodnými médiami. Ruské úrady prinútili ukončiť činnosť niektorým nezávislým médiám, iné zablokovali a viacerým zahraničným reportérom nariadili opustiť Rusko. Novinári Alsa Kurmaševová a Evan Gershkovich sú vo väzbe.
V decembri pozvali na Putinovu výročnú tlačovú konferenciu západných novinárov, ale položiť otázku mohli iba dvaja z nich.




Vysielanie nedeľňajšieho 66. ročníka odovzdávania hudobných cien Grammy sledovalo v priemere 16,9 milióna ľudí. Je to najviac od predpandemického roku 2020. TASR o tom informuje podľa utorkovej správy agentúry DPA.
Po zarátaní divákov, ktorí ceremóniu sledovali mimo svojich domovov, prekročí počet divákov zrejme 17 miliónov, vyplýva z údajov ratingovej spoločnosti Nielsen. Vysielanie tak sledovalo o 34 percent divákov viac než vlani. Zároveň ide o najvyššiu sledovanosť od roku 2020, keď sa ceny udeľovali krátko pred vypuknutím pandémie koronavírusu.
Odovzdávanie cien Grammy vysielala v nedeľu americká stanica CBS. Ceremónia sa konala v Los Angeles v aréne Crypto.com a moderátorom večera bol opäť komik Trevor Noah.
Jednou z hlavných hviezd večera bola speváčka Taylor Swiftová, ktorá síce v rámci ceremónie nevystúpila, no prevzala si ceny za album Midnights. Swiftová sa stala prvou umelkyňou, ktorá štyrikrát zvíťazila v kategórii album roka.
Počas večera sa konalo viacero hudobných vystúpení, pričom na pódiu sa objavili i hudobné veteránky ako Tracy Chapmanová či Joni Mitchellová. Mimoriadne ohlasy mali aj vystúpenia súčasných umelcov napríklad speváčky Miley Cyrusovej, ktorá vystúpila s víťaznou skladbou Flowers. Zaujali i hudobné čísla speváčok Dua Lipa, Billie Eilish či SZA.
Médiá si okrem toho všimli aj účasť kanadskej speváčky Céline Dionovej, ktorá odovzdala Swiftovej cenu za album roka. Dionová sa na verejnosti od roku 2022 objavuje len zriedkavo, keď jej bola diagnostikovaná vzácna neurologická porucha, ktorá spôsobuje poruchu hybnosti.
Grammy sú druhým veľkým udeľovaním cien, ktoré tento rok zaznamenali nárast sledovanosti. O približne 50 percent stúpla tento rok oproti vlaňajšku aj sledovanosť udeľovania filmových a televíznych ocenení Zlatý glóbus.
Naživo vysielané udeľovania cien v posledných rokoch čelia mnohým výzvam. Mladí diváci totiž uprednostňujú krátke klipy na sociálnych sieťach pred niekoľkohodinovým vysielaním v televízii. Počas pandémie v roku 2021 pritom z dôvodu obmedzení, ktoré si vyžadovali preventívne opatrenia, sledovanosť týchto podujatí klesla na rekordné minimá.




Americký internetový gigant Meta Platforms chce v budúcnosti identifikovať všetky obrázky vytvorené pomocou umelej inteligencie (AI) v online sieťach skupiny, a tým zvýšiť transparentnosť pre používateľov. Materská spoločnosť Facebooku a Instagramu zároveň v utorok oznámila, že spolupracuje s ďalšími technologickými skupinami na spoločnom štandarde v tejto oblasti. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.
Nový štandard by mal umožniť lepšie rozpoznávanie a zodpovedajúce označovanie obsahu vytvoreného umelou inteligenciou. Meta má v úmysle v najbližších mesiacoch identifikovať a označovať všetky obrázky vytvorené umelou inteligenciou, ktoré zverejňujú používatelia jej sociálnych sietí Facebook, Instagram a Threads.
Meta už používa takéto označenia pre obrázky vytvorené pomocou vlastných nástrojov umelej inteligencie. V budúcnosti by chcela mať k dispozícii nástroje, ktoré jej umožnia takto označovať aj obrázky z iných programov, ako sú Google, OpenAI, Microsoft, Adobe, Midjourney a Shutterstock.




Na Britských ostrovoch už na začiatku roka 1964 vládla beatlesmánia a záujem o štyroch chrobákov z Liverpoolu sa začal aj v Spojených štátoch amerických (USA). V piatok 9. februára uplynie 60 rokov ako Beatles odohrali svoj prvý americký koncert.
Do USA prileteli dva dni pred koncertom, na letisku Johna F. Kennedyho ich čakalo 3000 nadšených fanúšikov a viac ako 200 novinárov. Spoločne potom obliehali hotel Plaza na Piatej avenue, kde skupinu ubytovali.
Prvý americký koncert Beatles odohrali 9. februára 1964 v tej dobe populárnej televíznej Ed Sullivan Show. Na dopoludňajšej skúške nebol George Harrison, ktorý mal zdravotné problémy, zaskočil zaňho Neil Aspinall. Na popoludňajšom nakrúcaní už Harrison nechýbal.
Ed Sullivan Show sa vysielala večer, sledovalo ju 73 miliónov divákov v celých Spojených štátoch. Počas nej v New Yorku mladiství delikventi neukradli ani jedno auto a nespáchali ani jeden trestný čin. Beatles zahrali pesničky All My Loving, Till There Was You, She Loves You, I Saw Her Standing There, I Want To Hold Your Hand. Honorár pre skupinu bol 10.000 USD.
Tim Hill v knihe The Beatles Then there Was Music k televíznemu prenosu uvádza: "Pri druhej pesničke Till There Was You zaberala kamera postupne tváre všetkých členov a pri Johnovi sa na obrazovke objavil titulok - Je nám ľúto slečny, tento je ženatý."
O dva dni neskôr, 11. februára, vystúpili vo Washington Coliseum, ktorý pojal 8000 divákov. Bol to najväčší priestor, kde doposiaľ skupina hrala, divákom ponúkli tucet piesní. Po návrate do New Yorku odohrali 12. februára dva koncerty v známej Carnegie Hall, pričom vstupenky sa predali za jediný deň.
Druhýkrát koncertovali v Ed Sullivan Show 16. februára, v štúdiu bolo 3500 divákov, pri televíznych obrazovkách viac ako 70 miliónov. Počas krátkeho pobytu na Miami sa 18. februára stretli so známym boxerom Cassiusom Clayom (Muhammad Ali) v jeho tréningovom stredisku. Do Anglicka sa vrátili 22. februára.
Beatlesmánia tak začala aj v USA. Pesničky skupiny už fanúšikovia poznali, 20. januára 1964 vyšla LP platňa Meet The Beatles a jej predaj prevýšil päť miliónov výliskov. Týždeň nato, 27. januára, vyšla LP platňa Introducing The Beatles.
Ich prvá návšteva v USA mala veľký ohlas a tak 10. apríla 1964 vyšla ďalšia LP platňa The Beatles Second Album. Prvé LP platne Beatles však vychádzali v USA inak ako v Británii. Rovnako vychádzali až od piateho albumu Help z augusta 1965.
Štrnásť týždňov viedli Beatles americký singlový rebríček od januára 1964. Už pred ich príchodom sa 26. januára dostala na prvé miesto americkej hitparády pieseň I Want To Hold Your Hand, na čele pobudla sedem týždňov.
Od 15. marca ju na čele vystriedala ďalšia 'beatlesovka' She Loves You a od 29. marca bola prvá skladba Can't Buy Me Love. Až 3. mája sa na prvé miesto dostal Louis Armstrong s muzikálovým hitom Hello, Dolly!.
V Ed Sullivan Show vystúpili Beatles aj v roku 1965. Záznam všetkých ich vystúpení vydal Universal Music v roku 2010 na DVD The Complete Ed Sullivan Shows Starring The Beatles.


Zdroj: TASR