22. 3. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS






Francúzsky úrad pre hospodársku súťaž v stredu oznámil, že udelil spoločnosti Google pokutu 250 miliónov eur za porušenie pravidiel v oblasti duševného vlastníctva vydavateľov a médií. Poukázal pritom na obavy zo služieb umelej inteligencie (AI) spoločnosti Google. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.
Úrad Autorité de la concurrence uviedol, že chatbot Bard od Googlu poháňaný umelou inteligenciou pri výcviku preberal obsah vydavateľstiev a tlačových agentúr bez toho, aby ich o tom informoval.
Google sa zaviazal, že nebude spochybňovať fakty v rámci konania o urovnaní sporu, uviedol úrad a dodal, že spoločnosť navrhla tiež sériu nápravných opatrení na odstránení určitých nedostatkov.
Pokuta súvisí so sporom o autorské práva vo Francúzsku na základe sťažností najväčších spravodajských organizácií v krajine vrátane Agence France Presse (AFP).
Zdalo sa, že spor bol vyriešený v roku 2022, keď americký technologický gigant stiahol svoje odvolanie sa proti pôvodnej pokute vo výške 500 miliónov eur, ktorá bola udelená na konci vyšetrovania Autorité de la concurrence.
V stredajšom vyhlásení však úrad uviedol, že Google porušil podmienky štyroch zo siedmich záväzkov v rámci dohody vrátane rokovaní s vydavateľmi a poskytovania transparentných informácií.
Dozorný úrad spomenul najmä chatbota AI Bard, ktorého Google spustil v roku 2023 a ktorý bol trénovaný na údajoch z médií a tlačových agentúr bez toho, aby boli o tom informovaní.
"Následne Google prepojil používanie obsahu, ktorého sa týka jeho služba umelej inteligencie, so zobrazením chráneného obsahu," uviedol úrad a dodal, že tým Google bráni vydavateľom a tlačovým agentúram vyjednávať o spravodlivých cenách.
Mnohí vydavatelia, autori a redakcie sa snažia obmedziť automatické zhromažďovanie údajov službami AI o ich online obsahu bez ich súhlasu a bez primeranej kompenzácie.
Denník New York Times v roku 2023 zažaloval konkurentov spoločnosti Google Microsoft a OpenAI, tvorcu populárnej platformy umelej inteligencie ChatGPT, a obvinil ich z používania miliónov článkov novín bez povolenia pri výcviku chatbotov.




Americký novinár Evan Gershkovich z denníka Wall Street Journal (WSJ) zostáva "nezlomným" aj po takmer roku, ktorý strávil vo väzbe v Rusku. Uviedla to vo štvrtok veľvyslankyňa USA v Rusku Lynne Tracyová po tom, čo ho vo väzení navštívila. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.
"Veľvyslankyňa Tracyová dnes navštívila novinára WSJ Evana Gershkovicha v (moskovskej) väznici Lefortovo," uviedlo na sociálnej sieti veľvyslanectvo Spojených štátov v Moskve. "Budúci týždeň uplynie rok od jeho neoprávneného zadržania ruskými orgánmi. Evan zostáva silný a nezlomný, avšak skutočnosť, že čaká na súdny proces pre zločin, ktorý nespáchal, je tragédia," dodalo.
Gershkovich (32) je prvým americkým novinárom obvineným zo špionáže v Rusku od roku 1986, keď bol Nicholas Daniloff, moskovský korešpondent týždenníka US News and World Report, zatknutý sovietskou tajnou službou KGB. Gershkovicha zadržali koncom vlaňajšieho marca počas jeho pracovnej cesty do Jekaterinburgu.
Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) tvrdí, že "konal na príkaz americkej strany a zbieral informácie" o aktivitách jednej zo spoločností vojenského priemyslu. Gershkovicha podľa nej chytili pri čine, Rusko však doteraz nezverejnilo žiadne dôkazy o jeho údajnej špionážnej aktivite. Obvinenia zo špionáže označuje za vymyslené samotný novinár, ako aj jeho zamestnávateľ WSJ aj Spojené štáty. V prípade uznania viny mu hrozí až 20 rokov väzenia.
O vyše týždeň, a síce 29. marca, uplynie presne rok od Gershkovichovho zadržania. Ruský prezident Vladimir Putin vo februári povedal, že by bol rád, keby novinára prepustili v rámci nejakej budúcej výmeny väzňov. Zároveň však dodal, že sa v tejto súvislosti ešte diskutuje o určitých "podmienkach".




Novinári talianskej tlačovej agentúry AGI vo štvrtok začali dvojdňový štrajk, aby vyjadrili protest voči možnému prevzatiu tejto agentúry skupinou, na čele ktorej je poslanec krajne pravicovej strany Liga, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.
Valné zhromaždenie novinárov uviedlo, že energetická spoločnosť ENI, ktorá túto agentúru od roku 1965 vlastní, vždy zaručovala nezávislosť a samostatnosť novinárov. Tá by však bola vážne ohrozená v prípade odpredaja AGI skupine Angelucci.
Antonio Angelucci (79) je podnikateľ a poslanec strany Liga, na čele ktorej je taliansky vicepremiér Matteo Salvini. Liga je koaličným partnerom strany Bratia Talianska (FiI) premiérky Giorgie Meloniovej. Angelucci je podnikateľsky aktívny v oblasti zdravotníctva a v súčasnosti vlastní tri krajne-pravicové noviny Il Giornale, Libero a Il Tempo, píše AFP.
Spoločnosť ENI potvrdila vyjadrenie záujmu o AGI a začala v tejto spojitosti predbežné rozhovory. Hovorkyňa ENI však pre AFP uviedla, že rokovania sa ešte nekonajú. AGI a Angelucciho hovorkyňa sa k záležitosti odmietli vyjadriť.
Správy o možnom obchode však vyvolali poplach medzi talianskymi novinármi a opozičnými politickými stranami, píše AFP. Talianska národná novinárska federácia (FNSI) vyjadrila spolupatričnosť s protestom AGI. "Informácie nesmú byť zahrnuté v konfliktoch záujmov, aby zostali nezávislé a tým aj silné," uviedla generálna tajomníčka FNSI Alessandra Costanteová. Líderka opozičnej Demokratickej strany PD Elly Schleinová možnosť predaja agentúry krajne pravicovému poslancovi označila za vážnu záležitosť.
Taliansko má deväť tlačových agentúr. Z nich sú v súkromnom vlastníctve všetky okrem agentúry ANSA, ktorá je spoločným podnikom 28 skupín zastupujúcich 42 novinárov, píše AFP.
Taliansko bolo vlani zaradené na 41. priečku v Svetovom indexe slobody tlače, ktorý zostavila organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). V roku 2022 bolo na 58. mieste.

 

Copyright  © TASR 2024

 


Egypt po štyroch rokoch prepustil posledných dvoch z väznených novinárov katarskej televízie Al-Džazíra. Ich oslobodenie vysvetlila televízna stanica zlepšujúcimi sa vzťahmi Egypta s Katarom. Prepustenie prvého z novinárov Baháaddína Ibráhíma potvrdila jeho žena, ktorá uviedla, že sa vrátil domov. Oslobodenie druhého novinára Rabího Šajcha potvrdil riaditeľ egyptského syndikátu novinárov, keď na sociálnej sieti Facebook zverejnil jeho fotografiu z návratu domov. Obaja novinári boli Egypťania a strávili vo väzení posledné štyri roky. Prepusteniu Ibráhíma a Šajcha predchádzalo oslobodenie ich televíznych kolegov, Hišáma Abdalazíza v máji 2023 a Ahmada Nagdího v septembri 2022

Copyright  © ČTK 2024